Günümüzde, kaliteli sağlık hizmetini, daha uygun fiyatlarla ve daha kısa bekleme süreleri içerisinde almak amacıyla sağlık turizmi kapsamında ülkeleri dışına çıkan yıllık 30 milyon insan trafiğinden söz ediliyor. Dünyadaki sağlık turizmi harcamaları ise yaklaşık 500 milyar dolar ile ifade ediliyor. Türkiye ise son yıllarda, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile ulaştığı kaliteli sağlık hizmeti sunumu sayesinde, hızla gelişen sağlık turizmi potansiyeli ile dünyada en çok tercih edilen ülkeler arasında üst sıralara yükselmeye devam ediyor. 4 saatlik uçuş mesafesinde yaklaşık 1 milyar insana ve 57 ülkeye hitap eden önemli bir coğrafi konuma sahip olan Türkiye, Türk Hava Yolları gibi dünyada en çok noktaya (120 ülke, 299 şehir ve 302 havalimanı) uçuş yapan bir ulusal havayolu markası ile ulaşım kolaylığı sayesinde sağlık turizmi için en ideal bölge olarak değerlendiriliyor.
2019'DAN BU YANA 6 MİLYAR DOLAR GELİR ELDE EDİLDİ
Uluslararası Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketi'nden (USHAŞ) alınan verilere göre Türkiye'ye, 2022 yılının ekim ayına kadar 876 bin 521 kişi sağlık hizmeti almak için geldi ve buradan elde edilen gelir 1.6 milyar dolar oldu. Şubat 2019'dan 2022'nin ekim ayına kadar sağlık turizminde Türkiye'yi tercih eden kişi sayısı toplam 2 milyon 655 bin 720 olurken, yaklaşık 6 milyar dolar gelir elde edildi. Sektör, 2022'yi 1 milyon hasta ve 2.5 milyar dolar gelir, 2023'ü ise 1.5 milyon hasta 5 milyar dolar gelir ile kapatmayı hedefliyor. Tıbbın birçok alanında hizmet sunulan sağlık turizminde, belli branşlar ilk tercihler arasında yer aldı. Uluslararası hastaların en çok tercih ettiği klinik branşlar sırasıyla, kadın hastalıkları, dahiliye, göz hastalıkları, tıbbi biyokimya, genel cerrahi, diş hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, enfeksiyon hastalıkları ve kulak-burun-boğaz oldu.
SAĞLIKTA HARCAMA YAPAN KARTLARIN SAYISI İKİ KAT ARTTI
Diğer taraftan turizm iç görülerine ışık tutmak amacıyla hayata geçirilen 2022 Mastercard Turizm Raporu sonuçlandı. Araştırmaya göre; Türkiye'de yurt dışı kartlarla yapılan sağlık harcamaları 2018-2021 yılları arasında yüzde 94'lük bir büyüme gösterirken, Covid etkisiyle yaşanan küçülme 2021 ve 2022 yıllarında telafi edildi. 2022'nin sonunda; sağlık sektöründe harcama yapan kartların sayısının 2021 yılına göre yaklaşık iki kat daha fazla olması bekleniyor. Türkiye'de yapılan yurtdışı sağlık harcamaları incelendiğinde hastanelerin bu kategorinin yüzde 46'sını oluşturduğu görülürken, yüzde 32'sini özel doktorlar, yüzde 17'sini eczaneler ve yüzde 5'ini diğer kalemler oluşturuyor. İngiltere ve Almanya kartları ise Türkiye'de yurt dışı kartların sağlık sektöründe yaptığı harcamaların yaklaşık yüzde 40'ına tekabül ediyor. Sağlık harcamalarının yüzde 47'si İstanbul'da gerçekleşirken, ilk 5 il içinde bir önceki yıla kıyasla en önemli artışın adresi yüzde 179 ile Muğla oldu. 2021 yılına göre 3 kat artışla sağlık turizmindeki en büyük pay İngilizlerden geldi.
HASTA SAYISINDA İLK 5 HEDEFLENİYOR
Sağlık turizminde hasta sayısında şu an dünyada ilk 10'da yer alan Türkiye, hem sahip olduğu sağlık hizmetleri hem de turizm güzellikleriyle ilk 5'e girmeyi hedefliyor. Turizmciler, Türkiye'nin sağlık ve seyahat turizmini birleştirebilen en başarılı ülkelerden biri olduğuna dikkat çekiyor. Türkiye'nin sağlık turizmi başarısı hakkında bilgi veren Türkiye Genç İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Başkan Yardımcısı, Sanitas SPA Kurucu Ortağı, Medulux Sağlık Turizmi Acentası Kurucusu Dr. Şebnem Akman Balta, "Bu alanda bizim iddiamız en kaliteli ve en güncel tedaviyi vermek. Hizmet İhracatçıları Birliği verilerine göre 2021'de Türkiye'ye sağlık amaçlı 643 bin hasta geldi. Bu kişilerden 1.6 milyar dolarlık gelir elde edildi. 2022'nin ilk 6 ayında bu gelir geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 71 artış gösterdi. 2023'te 1.5 milyon hastanın gelmesi hedefleniyor. Türkiye hem sahip olduğu sağlık hizmetleri hem de turizm güzellikleri açısından fark yaratıyor. Türkiye'ye gelip sağlık hizmeti alan bir kişi, unutulmaz bir tatil yaşayıp ülkesine geri dönüyor. Ayrıca bu turistlerin harcamaları diğer turistlere göre de çok yüksek. Bir hastadan, yüzlerce otel turistinden gelecek parayı kazanıyorsunuz" diyor.
YÜZDE 41'İNİ OLUŞTURUYOR
SPA'ların sağlık turizmindeki yeri hakkında da bilgiler veren Şebnem Akman Balta, "Bugün 438.6 milyar dolara ulaşan wellness endüstrisinde konaklama tesisleri 93.4 milyar dolarla ilk sırayı alırken, wellness alışverişleri sıralamada 64.8 milyar dolar ile bulunuyor. Wellness endüstrisi içinde önemli bir paya sahip SPA da büyümesini sürdürüyor. SPA, wellness turizminin yüzde 41'ini oluşturuyor. SPA turizmi yıllık ortalama yüzde 11,1 büyürken; SPA gezi sayısı ise yılda ortalama yüzde 9,6 oranında büyüme kaydediyor. Ülkelerin iç turizmine bakıldığında SPA pazarı yüzde 25 oranla 108.1 milyar dolara ulaşıyor" açıklamasında bulunuyor.