Portre

15 Aralık 2021 16:56

"Türkiye tedarik zincirlerindeki rolünü daha da artıracak"

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu "Bu yıl, küresel ekonomideki belirsizlik, gemi hat kısıtlamaları, çip sorunu ve konteyner bulmakta yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen ihracatta güçlü bir performans gösteriyoruz" dedi.

Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ile sektörün önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını konuştuk. Zeytinoğlu'na sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:

Bu yıl ihracatta yaşanan başarıyı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bu yıl, küresel ekonomideki belirsizlik, gemi hat kısıtlamaları, çip sorunu ve konteyner bulmakta yaşanan ciddi sıkıntılara rağmen ihracatta güçlü bir performans gösteriyoruz. Bunun, yılın başından bu yana da artarak devam ettiğini memnuniyetle görüyoruz. Ekim itibariyle yıllık ihracatımız 215 milyar 684 milyon dolar ile rekor seviyeye yükseldi. İhracatta geçen yıla göre gerçekleşen artışların baz etkisini de içerdiğini biliyoruz. Pandemi etkisi olmayan yıllara göre kıyasladığımızda da ihracatımızın hakikaten çok değerli bir hale geldiğini görüyoruz. İhracattaki bu ivmelenmede rekabetçi kurun da etkilerini görüyoruz.

Diğer taraftan miktar bazında ihracatımızın da arttığını memnuniyetle görüyoruz. Ocak ekim dönemi ihracatımız miktar bazında geçen yılın yüzde 15 üzerinde. Bu da tabii memnuniyet verici. Bunun nedeninin Avrupa'ya olan ihracatımızın, Çin'deki maliyetlerin artmasıyla bizim lehimize geliştiğini söyleyebiliriz. Çin'den AB'ye ve ABD'ye konteyner fiyatlarındaki ciddi artış nedeniyle, bizim coğrafi konumumuzun Avrupa'ya yakınlığının bir kez daha avantaj sağladığını düşünüyoruz. Avrupa malumunuz bizim en büyük pazarımız. Tırlarla yapılan ihracatın ne kadar sürdürülebilir olmadığını düşünsek de bu dönemde bize avantaj sağladığını söyleyebiliriz. Burada da ürünlerimizin Avrupa'ya hızlı ulaşması için, Avrupa fonlarını da kullanarak, hızlı demiryolu projelerine öncelik verilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rekabet gücümüzü artıracak hızlı bir şekilde Avrupa'ya ulaştırabilmemizle kısa vadede çok daha yüksek ihracat seviyelerine ulaşabileceğimizi düşünüyoruz.

İhracatta son on iki aylık döneme baktığımızda on tane rekor seviye karşımıza çıkıyor. Bunlardan beş tanesi tüm zamanların en yüksek seviyesi, beş tanesi de içinde bulundukları ayların en yüksek seviyesi. (Aralık, mart, haziran, eylül, ekim → tarihi rekor / ocak, şubat, nisan, temmuz, ağustos → bulundukları ayın en yüksek değeri). Pandemi koşullarında bu rekorları yakalamanın kolay olmadığını düşünüyoruz. Buradan ihracatçı tüm firmalarımızı kutluyorum. Önümüzdeki süreçte de ülkemizin küresel değer ve tedarik zincirlerindeki rolünü daha da arttırarak devam edeceğine inanıyoruz.

Kocaeli şu anda dış ticaretin ne kadarını karşılıyor?

İlimiz aslında Türkiye'den farklı değil, dış ticarette de önemli başarılara imza atmaktadır. Doğu Marmara Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre, üretimlerini Kocaeli'de yapan firmaların 2021 yılının ilk on aylık döneminde ihracatları 29.4 milyar dolar, ithalatları 58.6 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Türkiye ihracatının yüzde 16.2'si, ithalatının yüzde 27.2'si Kocaeli'den gerçekleşmiştir. Aynı dönemde 88 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile Türkiye dış ticaretine yüzde 22.1 katkı sağlamıştır.

Kentiniz 2021'de ne kadarlık bir yatırım çekti?

Ülkemizin ekonomik büyümesinde yatırım, ihracat ve üretime dayalı artışları her zaman savunuyoruz. Sürdürülebilirliği açısından imalata yönelik yatırımlarda artışlar bekliyoruz. İlimiz de ihracat ve üretimiyle ülkemizin ekonomik büyümesine önemli katkı sağlıyor.

T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü verilerine göre 2021 yılı ocak-eylül döneminde Kocaeli'de 31'i yabancı sermayeli olmak üzere toplam 316 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. İlimize gerçekleşen bu yatırımlar 2.484 milyon TL sermayeli olurken, 2.106 kişi istihdam yarattı. Aynı dönemde Türkiye genelinde ise 8.562 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi. Yatırımların yüzde 3.7'si ilimizde yer almış. Buradan ülkemiz ekonomisinde ilimizin yüksek potansiyelini tekrar görüyoruz.

Kocaeli için 2022 yılına dair hedefler?

Kocaeli'de ihracat, yabancı sermayeli firmalarımızın öncülüğünde her zaman artış trendindedir. Hedefimiz de bu trendin her zaman yukarı yönlü olmasıdır. KSO olarak firmaların ihracatlarını artırmaları konusunda onlara destek oluyoruz. Bu desteklerimizi de arttırarak devam ettireceğiz. Bu kapsamda ihracatlarının artırılması amacı ile çeşitli uluslararası etkinlikler ve faaliyetler gerçekleştiriyoruz. İhracata yönelik seminerler, yabancı ülke tanıtım günleri, heyet ziyaretleri, yabancı fuar ziyaretleri ve Match4Industry gibi etkinlikler ile KOBİ'lerin yurt dışına açılmasına vesile olmaya çalışıyoruz. TOBB'un Amerika'da hizmete açtığı TOBB Chicago Türkiye Ticaret Merkezi ve Chicago Türk Ticaret Merkezi'nin yetkililerini odamıza davet ederek üyelerimizin yeni pazarları tanımalarını sağlıyoruz. Bu da tabii ki ilimizin ihracatının artmasına önemli bir katkı sunmaktadır.

EN ÇOK OKUNANLAR