Portre

11 Aralık 2021 15:15

"İhracat her zaman öncelikli gündem maddemiz"

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç "İhracat çalışmaları İstanbul Ticaret Odası ajandasının her zaman öncelikli gündem maddeleri arasında yer alır" dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç ile ihracatın önümüzdeki döneme ilişkin yol haritasını Dijital İhracat Sohbetleri'nde konuştuk. Avdagiç'e sorduğumuz soru ve aldığımız cevaplar şu şekilde:

İTO olarak ihracatla ilgili neler yapıyorsunuz?

İhracat çalışmaları İstanbul Ticaret Odası ajandasının her zaman öncelikli gündem maddeleri arasında yer alır. Üyelerimizi nasıl ihracatla tanıştırırız? Nasıl daha fazla ihracat yapmalarına destek oluruz? Üyelerimiz arasında nasıl sinerji yaratırız? Yurtdışındaki firmaların üyelerimizi fark etmesini nasıl sağlarız? Bunlar İstanbul Ticaret Odasının her yıl sayısını daha da arttırarak devam ettirdiği ihracata dönük faaliyetlerinin arkasındaki sorular.

Bu noktada, İstanbul Ticaret Odasının en büyük katma değeri sağlayan hizmetlerinden biri Türk Yan Sanayi Borsasıdır. Dünya devi ana sanayicileri ve ülkemizdeki en büyük markaları yerli yan sanayicilerimizle eşleştirerek bu büyük firmaların tedariklerini yan sanayicilerimize kazandırmak için çalışıyoruz.

ULUSLARARASI FUARLAR ÖNDE GELİYOR

Uluslararası fuarların milli katılımlarını düzenleyerek, firmalarımıza küresel pazarların kapısını aralıyoruz.

Sosyal Medya Pazarlama, Dijital Dönüşüm, İhracatın Temel Kuralları, İhracatta Teşvik ve Destekler, Lojistik Yönetimi, Global Pazarlara Erişim, E-Pazaryerleri, Markalaşma, Kurumsal Kaynak Planlama gibi birçok güncel konuda seminer ve webinar çalışmaları gerçekleştiriyoruz.

Ticaret Bakanlığımızın destekleri ile pek çok sektörde Uluslararası Rekabetin Geliştirilmesi (URGE) ve Hizmet Sektörünün Rekabet Gücünün Artırılması Projeleri (HİSER) projeleri düzenliyoruz.

KÜRESEL PAZARDAKİ PAYIMIZI ARTIRMAK İSTİYORUZ

KOBİ'lerin ihracat ile tanışmaları, mevcut ihracat kapasitelerini geliştirmeleri ve yeni pazarlara açılmalarına katkıda bulunmak amacıyla 2005 yılından bu yana İhracata İlk Adım Programları düzenliyoruz. Yüzlerce firmamız bu programla birlikte ilk ihracatlarını gerçekleştirdiler.

Yüzlerce uluslararası heyeti Odamızda ağırlıyor, EuroChambers, ASCAME, ICC gibi pek çok uluslararası işbirliği kuruluşunda ülkemiz ve firmalarımızın temsilciğini yapıyoruz. Tahkim Merkezimizle uluslararası anlaşmazlıklara çözüm üretiyoruz.

Bu saydıklarım ve benzeri pek çok faaliyetle birlikte amacımız Türkiye'nin küresel ihracat pazarındaki payını %2'lerin üzerine taşımak.

2021 yılsonu ihracatı hakkında neler düşünüyorsunuz?

Pandemi süreci, Türkiye'nin ihracat tarihinde önemli bir kilometre taşı olarak yerini alacak kuşkusuz. Bu yıl üretim kapasitemizi sonuna kadar devreye aldığımız bir yıl oldu. Sebebi pandemi sürecinin var olan lojistik ve tedarik zincirlerini baştan aşağı değiştirmesi.

TALEP ARTIŞINI FIRSATA ÇEVİREN ÜLKELERİN BAŞINDA DA TÜRKİYE GELİYOR

Bu dönemde ülkemiz, elverişli lojistik konumu, sanayi tecrübesi ve maliyet avantajı ile küresel rekabette oldukça öne çıktı. Ayrıca bir süre kesintiye uğrayan üretim ve tüketim sonrasında ertelenmiş talebin hızla devreye girmesi de küresel çapta büyük bir talep dalgası oluşturdu. Bu talep artışını fırsata çeviren ülkelerin başında da Türkiye geliyor.

Ekim sonu itibariyle yıllık ihracatta 215 milyar dolara ulaştık. Dünya ihracat hacminden aldığımız pay ilk defa %1'i aştı. İhracatın ithalatı karşılama oranı %93,4'e ulaştı. Artık dış ticarette fazla veren ülke hedefi ciddi şekilde masada duruyor. Bu yıl sonunu 215 milyar dolar ihracatın üzerinde kapatacağımıza inanıyoruz.

2022 hedeflerinizi nasıl revize ettiniz?

2022 için Orta Vadeli Programda 230,9 Milyar Dolarlık bir ihracat hedefi var. Tabi bu hedefe ulaşılması için pek çok parametre devreye giriyor. Kur düzeyi önemli bir etken, TL'deki hızlı değer kaybı dış ticaretimiz için olumsuz etkiler de barındırıyor kuşkusuz. Ayrıca hammadde fiyatları ve enflasyon cephesinde küresel bir yukarı yönlü hareket mevcut. Diğer yandan artan enerji ve lojistik maliyetlerini hesaba kattığımızda fiyatlama yapmanın oldukça zor olacağı bir yıl bizleri bekliyor.

KAPASİTE ARTIRIMI YAPMAMIZ ŞART

Diğer yandan 2022 yılı gelişmiş ülkelerin parasal sıkılaşma programına geçme ihtimalinin de yüksek olduğu bir yıl. Bu da küresel çapta finansman maliyetlerini yukarı çekecektir. Bu bizim için neden önemli? Çünkü artan dış talebe cevap verebilmek için kapasite artırımı yapmamız şart. Bu da yeni yatırımlar demek. Dolayısıyla hedeflerimizi tüm bu parametreleri de dikkate alacak şekilde belirlememiz önemli.

EN ÇOK OKUNANLAR