Teknoloji

10 Ocak 2025 09:50

Şirketlerin chatbot kullanımı ve dijital çalışanlar

Yapay zeka ve doğal dil işleme teknolojilerini kullanarak insanlarla etkileşim kurabilen yazılım programları chatbotlar, müşteri deneyiminde yeni bir boyut kazandırıyor.

Palamar Teknoloji Kurucusu ve CEO'su Onur Candan, chatbotların iş dünyasına etkilerini Platin'e değerlendirdi:

Sıkça karşımıza çıkan chatbotların birçok sektörün iş yapış şeklini değiştirdiğini söyleyebiliriz. Yapay Zeka Politikaları Derneği'nin, 12 ilde bin 225 işletmeyle yürüttüğü araştırmaya göre Türkiye'deki işletmelerin yüzde17,5'i yapay zekadan yararlanırken; bu teknolojinin en çok kullanıldığı alanlar ise müşteri ilişkileri ve pazarlama (yüzde 53) oldu. Bu oran 2021'de yüzde 14,5, 2022'de ise yüzde 15,2 seviyesindeydi. Chatbotlar, özellikle müşteri desteği, satış ve çalışanların operasyonel süreçlerini desteklemek gibi alanlarda şirketlere hız ve verimlilik kazandırıyor. Bu teknolojilerden tam anlamıyla faydalanabilmek içinse bazı kritik noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

1-Veri güvenliği ve gizlilik: Chatbotlar kullanıcı verilerini işlediği için veri güvenliği önemli konuların başında geliyor. Müşteri bilgilerini korumak ve yasal düzenlemelere uyum sağlamak için güvenli yazılım altyapıları tercih edilmeli.

2-Hedefe yönelik çözümler: Genel kullanımlı chatbotlar yerine müşteri hizmetleri, satış gibi spesifik amaçlara yönelik geliştirilmiş çözümler daha verimli çalışır.

3-Dijital çalışanlar-Yeni nesil iş gücü: Dijital çalışanlar, yapay zeka ve otomasyon teknolojilerinin gücünü kullanarak şirketlerin operasyonlarını dönüştüren yenilikçi çözümlerdir. Belirli görevleri bağımsız bir şekilde yerine getirebilen bu yazılımlar, tekrar eden iş süreçlerini hızlı ve hatasız bir şekilde yöneterek insan çalışanlara stratejik ve yaratıcı alanlarda daha fazla zaman kazandırır. 7/24 basit müşteri desteği sağlayabilir, faturalama, sipariş takibi ve stok yönetimi gibi işlemleri hatasız gerçekleştirebilir ve büyük veri setlerini analiz ederek stratejik karar alma süreçlerini hızlandırır.

İNSAN KAYNAKLI HATALAR ÖNLENİYOR, MALİYET DÜŞÜYOR

Dijital çalışanlar, insanlarla rekabet etmek yerine onların işlerini kolaylaştırmak için tasarlandı. Bu, iş gücünün daha yaratıcı ve katma değer sağlayan işlere yönelmesine olanak tanıyor. Ancak bu dönüşüm, bazı becerilerin zamanla daha az talep görebileceği anlamına da geliyor. Bu nedenle, çalışanların kendilerini sürekli geliştirmesi ve yeni beceriler edinmesi kritik önem taşıyor.

Dijital çalışanların iş dünyasına sağladığı temel avantajlar arasında insan kaynaklı hataların önlenerek süreçlerin hızlandırılması ve maliyetin düşürülmesi, kesintisiz çalışma, hızlı veri işleme yetenekleriyle karar alma süreçlerini desteklemek ve iş yüküne göre hızlıca ölçeklenebilirlik var.

DİJİTAL ÇALIŞANLARA HAZIRLIKLI OLUNMALI

Gelişen yapay zeka teknolojileriyle birlikte, dijital çalışanların daha karmaşık görevlerde de yer alacağı bir geleceğe hızla yaklaşıyoruz. Şirketlerin bu yeni döneme hızla uyum sağlaması, rekabet avantajı elde etmeleri açısından hayati önem taşıyor. Sonuç olarak dijital çalışanlar iş dünyasının kaçınılmaz bir parçası haline geliyor. İnsan ve teknoloji iş birliğiyle sürdürülebilir bir başarı için, hem şirketlerin hem de çalışanların bu dönüşüme hazır olması gerekiyor. Dijital çalışanlar, geleceğin iş dünyasını şekillendirirken şirketlerin başarı hikayelerinde önemli bir rol oynayacak.

(Palamar Teknoloji Kurucusu ve CEO'su Onur Candan)

EN ÇOK OKUNANLAR