İş Dünyası

15 Ekim 2024 14:32
AA

Uluslararası iş dünyası temsilcileri İstanbul'da buluştu

Dünya Odalar Federasyonu'nun 'İklim Değişikliği İçin İşbirlikçi Yaklaşım' ana temasıyla düzenlenen Avrupa ve Asya Zirvesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla İstanbul'da başladı.

TOBB'un ev sahipliğinde uluslararası iş dünyasının temsilcilerini bir araya getiren ve 62 ülkeden 800'den fazla iş insanının katılımıyla düzenlenen zirvenin açılışında konuşan WCF ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, İstanbul'un kıtaları birbirine bağlayan dünyanın en önemli iş merkezlerinden olduğunu söyledi.

Şehrin Avrupa ve Asya Zirvesi için mükemmel bir yer olduğunu dile getiren Hisarcıklıoğlu, "Yeni seçilen Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Dünya Odalar Federasyonu Başkanı ve TOBB Başkanı olarak bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapmak benim için bir ayrıcalıktır." diye konuştu.

ICC'nin ticaret ve iş dünyası aracılığıyla ülkeler arasında köprüler kurarak barış ve refahı sağladığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Orta Doğu ve Ukrayna'daki çatışmalar gibi artan gerilimlerle karşı karşıya olduğumuz bir dünyada, iş dünyasının istikrarı teşvik etmedeki rolünü unutmamalıyız. Bu bölgelerdeki iş dünyası ile dayanışma içinde olmalıyız. Filistin'deki insanlık dramının sona ermesi ve bölgemizde, Ukrayna'da ve Orta Doğu'da barışın bir an önce sağlanması en büyük temennimizdir." ifadelerini kullandı.

"SERBEST VE ADİL TİCARET ICC VE WCF İÇİN ÖNEMLİ ÖNCELİK"

Rifat Hisarcıklıoğlu, serbest ve adil ticaretin ICC ve WCF için önemli öncelik olduğunun altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel ticaret ve işletmeleri, özellikle de KOBİ'leri tehdit eden korumacılığın yükselişinden büyük endişe duyuyoruz. Özellikle teknoloji alanındaki son korumacı eğilimler, küresel ticaret için riskler oluşturuyor. ICC, uzun süredir Dünya Ticaret Örgütü'nü küresel ticaret kurallarının temeli olarak desteklemektedir. DTÖ'nün reforme edilmesi gerektiğine inanıyoruz ki küresel ticaret adil ve rekabetçi kalabilsin. Dünya ticaretinin yüzde 75'i DTÖ kurallarına dayanıyor ve bu kurallar istikrar ve öngörülebilirlik sağlıyor. 21. yüzyılın zorluklarını karşılayacak şekilde bu kuralları korumak ve geliştirmek için birlikte çalışmalıyız. İş dünyası, bu değişiklikleri destekleme konusunda aktif bir rol üstlenmelidir."

Hisarcıklıoğlu, Türkiye'de oda ağının dünyanın en güçlülerinden olduğunu belirterek, TOBB'a ve Türkiye'deki oda ve borsaların başarılarına ilişkin bilgiler verdi.

"BİRLİKTE, KÜRESEL SORUNLARA ÇÖZÜM BULMADA BÜYÜK FARK YARATABİLİRİZ"

WCF ve TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bugün gerçekleştirilen zirvenin 62 ülkeden 800'den fazla katılımcıyı, odalar, hükümetler ve işletmelerden oluşan geniş bir ağı bir araya getirdiğini belirterek, şu açıklamalarda bulundu:

EN ÇOK OKUNANLAR