Mekan

04 Ağustos 2017 15:53

Grand Pera ile Beyoğlu yeniden!

Geçirdiği restorasyonla, kültür, sanat, eğlence, moda ve gastronominin hizmetine sunulan yeni nesil yaşam merkezi Grand Pera, hem yenilenen Emek Sineması’na, hem de Türkiye’de ilk defa açılacak olan Madame Tussauds Müzesi’ne ev sahipliği yapıyor. Beyoğlu’nun ruhunu yansıtan pasaj anlayışı ve 'Beyoğlu yeniden' konseptiyle hayata geçirilen Grand Pera, 'food lounge' konseptindeki gastronomi katı ve eğlence mekanlarıyla, bir dönemin ruhunu yeniden canlandırıyor. Emek Sanat ve Kültür Vakfı Genel Müd

 

Grand Pera ve ESKV ilişkisini kısaca anlatabilir misiniz?

Beyoğlu ve İstiklal Caddesi, geçmişten bu yana kültür ve sanatın önemli merkezlerinden biri oldu, olmaya da devam ediyor. Grand Pera, tam bu merkezin kalbinde yer alan, kültür, sanat, eğlence, moda ve gastronominin hizmetine sunulmuş yeni nesil bir yaşam merkezi.


Emek Sanat ve Kültür Vakfı bünyesinde, bu yaşam merkezi çatısı altında yaptığımız ve yapacağımız nitelikli işlerle, Beyoğlu’ndaki kültür-sanat yaşamını yeniden canlandıracağımıza ve arzu edilen kapsamına ulaştıracağımıza inanıyoruz. Vizyonumuz; kültür ve sanatın gelişimine uluslararası bir anlayışla zemin yaratmak… Grand Pera için geliştirilen, ticaretle kültür ve sanatın desteklendiği iş modelinin, hedeflerimize ulaşmamızda önemli bir rol üstleneceğine inanıyoruz.

 

ESKV nedir ve ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Emek Sanat ve Kültür Vakfı aracılığıyla, Grand Pera bünyesinde gerçekleştirilen kültür ve sanat faaliyetlerini kurumsal bir çatı altında topluyor, ülkedeki farklı seslere, farklı yaklaşımlara, farklı sanat dalları ve sanatçılara kucak açıyoruz. ESKV, kurulduğu günden bu yana Emek Sahnesi ve Grand Pera’daki kültür-sanat programlarını oluşturuyor. Vakıf, Emek Sahnesi’ni yılın 60 günü ücretsiz olarak kullanma hakkına sahip. 

 

Etkinliklerin yapıldığı alanlardan bahseder misiniz?

Grand Pera’nın metrekare bazında kültür ve sanata ayırdığı alan, toplam hacminin yüzde 40’ını oluşturuyor. Bunlardan biri olan, 1924 yılındaki orijinal projesine sadık kalınarak inşa edilen 600 kişilik Emek Sahnesi, son teknolojilerle donatılmış sahnesiyle film, konser, dans, konferans, sempozyum gibi etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Grand Pera içerisinde yer alan 150 kişilik tiyatro salonumuzda, 150 kişilik teleskopik oturma düzeni, güçlü ses ve ışık sistemiyle birçok tiyatro oyununa, defilelere ve söyleşilere kapılarını açıyor. İhtiyaç halinde seyirciye ayrılan koltuklar toplanarak, alanın kapasitesi artırılabiliyor. Grand Pera, çağdaş sistemlerle donatılmış 800 kişilik 8 sinema salonuyla birlikte, toplam 1.550 kişilik koltuk kapasitesiyle hizmet veriyor. 

Grand Pera’nın üç katına yerleşmiş kültür mekanlarımızla, Beyoğlu’nun özlenen kalitede sanat ve kültür etkinliklerinin yapıldığı bir merkez haline dönüşmesine öncülük edeceğimize inanıyoruz. Amacımız, Beyoğlu’nu eski güzel günlerine yeniden döndürmek, semtteki kültür sanat yaşamını canlandırmak, geliştirmek...

 

Bugüne kadar hangi etkinliklere ev sahipliği yaptınız, kısaca bilgi verebilir misiniz?

Şu an Beyoğlu’nda izleme imkanı bulunamayan birçok kültür sanat etkinliğine ev sahipliği yapıyoruz. Açıldığımız günden bu yana ESKV öncülüğünde; İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, İstanbul Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, 13. İstanbul Bach Günleri, İdil Biret & BAU Oda Orkestrası konseri, Opus Amadeus Mozart Oda Müziği Festivali açılış konseri, İstanbul Tanpınar Edebiyat Festivali, Anadolu Ateşi gösterileri, Ferhat Göçer ve Enbe Orkestrası konseri, Kerem Görsev caz dinletisi, Enbe Orkestrası ve Emre Aydın Konseri gibi birçok etkinliğin yanı sıra, Ali Poyrazoğlu, Sumru Yavrucuk, Haldun Dormen, Tuba Ünsal, Nilgün Belgün gibi önemli sanatçıların tiyatro oyunlarını ve galalarını ağırladık. Son 1 sene içinde 60’tan fazla etkinliğe ev sahipliği yaptık ve 35 binden fazla sanatseveri ağırladık.

 

"Beyoğlu’nun özlenen kalitede sanat ve kültür etkinliklerinin yapıldığı bir merkez haline dönüşmesine öncülük edeceğimize inanıyoruz. Amacımız, Beyoğlu’nu eski güzel günlerine yeniden döndürmek, semtteki kültür sanat yaşamını canlandırmak, geliştirmek..."

 

2017 Sonbahar ve 2018 planlarınız hakkında neler söylersiniz?

İstanbul’da salon bulamayan nitelikli tiyatro ve gösterilerini, Grand Pera’da ağırlamayı hedefliyoruz. Sinema dünyasına damgasını vurmuş filmleri izleyici ile buluşturacak ve temalı sinema seri gösterimlerini yıl boyunca programlayacağız. Sinema TV atölye çalışmaları gibi eğitsel çalışmalara da yer vereceğiz. Ayrıca İstanbul Devlet opera ve balesi, İstanbul devlet senfoni orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Klasik Türk Müziği Korosu, İstanbul Devlet Modern Folk Müziği Topluluğu ile İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu konserlerine de yer verilecek. Bunun yanı sıra yine sanatseverlerin büyük ilgi ile takip ettiği caz konserleri ve katılım göstererek eşlik ettikleri tango milonga etkinlikleri düzenlenecek. İstanbul'da faaliyetlerini sürdürmekte olan tiyatro toplulukları hem Emek Sahnesi'nde hem de küçük tiyatroda gösterilerine devam edecekler. Yetişkinlerin yanı sıra geçtiğimiz sezon büyük ilgi ile takip edilen çocuk tiyatrolarına yine yer verilecek. Kısacası  kültür sanat alanındaki etkinliklerimizi, her sene kendimizi daha da geliştirerek ve çıtamızı yükselterek devam ettirmeyi planlıyoruz. 

 

Grand Pera’nın girişini Cercle d’Orient binası oluşturuyor değil mi? Bu bina için neler yaptınız ve ne amaçla kullanılıyor?


Grand Pera projesinin en önemli unsurlarından Cercle d’Orient binası geçirdiği yangından sonra büyük zarar gördü. Ayrıca taşıyıcı mermer kolonları kesilerek içine raflar yerleştirilen, yağmur sularının parkelerini çürüttüğü, masif ahşap kapılarının ısınmak için yakıldığı, şöminelerinin sökülerek antikacılara satıldığı bu tarihi bina, Grand Pera projesi kapsamında, dünya standartlarında bir restorasyon çalışmasıyla yeniden ülkemize kazandırıldı. 


Osmanlı Dönemi’nde İstanbul’a pek çok güzel eser kazandıran mimar Alexender Vallaury tarafından yapılan bu görkemli binanın İstiklal Caddesi’ne bakan dış dükkânları, yıllar önce olduğu gibi yeniden ticaretin hizmetine sunuldu. Binanın eşsiz salonları ise bugün, pek çok seçkin davet ve etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Muhteşem bir doğal akustiğe sahip Cercle d’Orient balo salonunda, en son 23. İstanbul Barok Festivali’nin bir konserine ev sahipliği yapmanın mutluluğunu yaşadık. Netfliks Türkiye Lansmanı yine bu tarihi binada gerçekleştirildi, Mersedes Benz Fashion Week defilelerinden bazısı ve daha diğer pek çok defileye bu mekan ev sahipliği yaptı. Bunun yanı sıra fotoğraf çekimleri, özel davetler,film çekimleri gibi pek çok etkinlikte Cercle Dorient binasının eşsiz salonlarında gerçekleştirildi.

 

 

REMZİ BUHARALI KİMDİR?

Ankara Devlet Konservatuvarı Nefesli Sazlar Bölümü mezunu Trombon sanatçısı. Devlet Opera ve Balesi'nde sanatçı olarak görev yaptı. Aynı zamanda Devlet Opera ve Balesi'nde uzun yıllar Genel Müdür olarak görev yaptı. Bu dönemde İtalya ile Türkiye arasında opera sanatının gelişimine yönelik çalışmaları nedeniyle İtalya Cumhurbaşkanı tarafından kendisine Şövalye Nişanı verildi. Türkiye’nin birçok şehrinde festivaller başlattı ve sanat yönetmenliklerini yaptı. Üç yıldır Grand Pera kapsamında kurulan Emek Sanat ve Kültür Vakfı’nın Genel Müdürlüğünü yürütüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR