Şirketler

31 Aralık 2024 12:24

Alarko Holding'in merkez yerleşkesi karbon nötr oluyor

Alarko Holding, 70. yılında sürdürülebilirlik yaklaşımını bir adım daha ileriye taşıyarak hem ulusal hem de uluslararası düzeyde örnek teşkil eden uygulamalarına bir yenisini ekledi. Şirket, İstanbul Ortaköy'deki merkez yerleşkesinin doğrudan ve dolaylı karbon ayak izini, Uluslararası Yeşil Enerji (I-REC) Sertifikası ve rüzgâr enerjisi temelli Gold Karbon Kredisi satın alımı yoluyla dengelemeye başlayarak gezegen odaklı taahhütlerini daha da güçlendirdi.

Bu yıl 70. Kuruluş yıldönümünü kutlayan Alarko Şirketler Topluluğu, 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmak için grup şirketleriyle birlikte eş zamanlı pek çok farklı proje yürütüyor. Tüm tesislerinde enerji ve kaynak verimliliği ile yenilenebilir enerji kullanımını önceliklendiren Alarko, düşük karbonlu ekonomiye geçiş yönündeki kararlı adımlarına bir yenisi daha ekledi. Holding bundan böyle her yıl yenilenebilir enerjiye dayalı Gold Karbon ve Yeşil Enerji – IREC sertifikası yoluyla merkez yerleşkesinin karbon ayak izini dengelemeyi hedefliyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR GEZEGEN İÇİN SORUMLU YATIRIMLARA ÖNCELİK VERİYOR

Alarko Holding çevresel ve sosyal sorumluluğun güçlü bir ifadesi olarak tüm yeni yatırımlarını sürdürülebilirlik odağıyla gerçekleştiriyor. Mevcut faaliyet alanlarını ise ekonomi, insan, teknoloji ve gezegen eksenlerinde dönüştürmek için kararlı adımlar atan Holding, doğayla uyumu gözeten yenilikçi teknolojiler, Ar-Ge yatırımları ve döngüsel iş modelleriyle düşük karbonlu ekonomiye destek veriyor. Yakın zamanda Türkiye'de sorumlu iletişim politikasını yayınlayan ilk holding olan ve marka iletişimi süreçlerinde de çevresel ve sosyal etkileri dikkate alma sözü veren Alarko, bu yöndeki tüm adımlarını UN Global Compact ilkelerine, Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarına ve Kadının Güçlendirilmesi Prensiplerine (WEPs) etkin katkı sağlama hedefiyle planlıyor.

Sağlıklı ve güvenilir gıda arzına katkı sunmak için 2023 yılında tarım sektörüne giriş yapan Alarko, modern seralarında jeotermal enerjinin sürdürülebilir gücünden yararlanıyor. Kullanılan jeotermal su, doğal döngüyü koruma prensibiyle yüzeyle temas etmeden re-enjeksiyon yöntemiyle yer altındaki rezervlere geri kazandırılıyor. Son teknolojiye sahip akıllı tarım uygulamalarıyla üretilen pestisitsiz ürünler hem iç pazarda satılıyor hem de dış pazarlara ihraç ediliyor.

Tarımda 360 derece yer alma hedefiyle ilerleyen Alarko Tarım Grubu'nun Çankırı'da hayata geçirdiği Türkiye'nin ilk, Avrupa'nın ise en büyük hibrit mikro granül gübre fabrikasında %65 daha az enerji ve %70 daha az su kullanılırken, 1200 kWp kapasiteli güneş enerji sistemi enerji tüketiminin %35'ini karşılıyor.

ENERJİ DEPOLAMA ALANINDA ÜLKEYE TEKNOLOJİ TRANSFERİ SAĞLIYOR

Alarko Enerji Grubu, yenilenebilir enerji kaynaklarına ve enerji depolama sistemlerine yatırım yaparak düşük karbonlu ekonomiye geçişe maksimum katkıyı sağlamayı hedefliyor. Yenilenebilir enerji kapasitesini önümüzdeki 5 yıl içerisinde 3,5 kat artırarak mevcut 140 MW kurulu gücünü toplam 640 MW'a ulaştırmayı hedefliyor.

Bu yıl Türkiye'de enerji depolama sistemleri ve lityum-iyon batarya üretim hattı kurmak için dünyanın önde gelen teknoloji ve batarya üreticilerinden Gotion Group ile bir ortaklık kuran Alarko'nun bu yatırımı, teknoloji transferi, Türkiye'de bir AR-GE merkezi kurulması ve yurtdışına ihracat boyutlarını da içeriyor.

EN ÇOK OKUNANLAR