Tarımda yapay zeka destekli ve sözleşmeli üretim modeli, tarımsal verimliliği ve sürdürülebilirliği artırmayı hedefleyen yenilikçi bir yaklaşım. Geleneksel tarım yöntemlerinin ötesine geçerek dijital teknolojilerle desteklenen bu model, çiftçilerin üretim süreçlerini optimize etmelerine yardımcı olurken aynı zamanda üretici ve alıcı arasında uzun vadeli güven ilişkisi kurmayı amaçlıyor. Yapay zeka, veri analizi, iklim tahminleri, toprak koşulları ve mahsul verimi gibi kritik alanlarda öngörüler sunarak çiftçilerin doğru zamanda doğru kararlar almalarını sağlıyor. Bu süreçte sözleşmeli üretim modeli, üretici ve alıcı arasında yapılan anlaşmalarla riskleri azaltıyor, fiyat istikrarını sağlıyor ve ürün kalitesinin güvence altına alınmasına katkı sağlıyor.
YERLİ ÜRETİCİLERE YOL GÖSTERİLİYOR
Özellikle gıda tedarik zincirinde verimlilik, izlenebilirlik ve şeffaflık açısından büyük faydalar sağlayan bu model, tarımsal üretimin geleceği için önemli bir potansiyel taşıyor. Bu üretim modelinin kullanımını destekleyen Big Tarım, badem üretiminde bu sistemden yararlanıyor. Türkiye, yıllık 170 bin ton badem üretimiyle dünyada 6. sırada yer alırken, bu üretimin yüzde 80'ini ihraç ediyor. Tarımda sürdürülebilirlik ve teknolojiye dayalı bir model benimseyen Big Tarım, Uşak'taki 2 milyon metrekarelik alanda yer alan 85 bin badem ağacı ile yapay zeka teknolojileri kullanarak verimli ve çevre dostu üretim yapıyor. İstanbul Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kalsın; Big Tarım'ın geliştirdiği sözleşmeli tarım modeliyle yerli üreticilere yol göstererek, Türkiye'nin badem üretiminde hak ettiği konuma gelmesine katkıda bulunmayı hedeflediklerini vurguluyor.
ÇEVRESEL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞE ODAKLANILIYOR
Big Tarım, yapay zeka destekli sensör teknolojileri ve bilimsel yöntemlerle su, enerji ve gübre kullanımını optimize ederek hem çevreyi koruyor hem de verimliliği artırıyor. Su kaynaklarının etkin yönetimi için basınç ayarlı damla sulama sistemleri kullanıyor; bu sistemler sayesinde de bir ağaçtan alınan ürün miktarının 10 kilograma ulaşması sağlanıyor. Bunun yanında su kaynaklarını koruma ve karbon emisyonlarını azaltma hedefi doğrultusunda yenilikçi projeler geliştirdiklerini belirten Murat Kalsın, çevresel sürdürülebilirliği ön planda tuttuklarını vurguluyor. Türkiye'nin tarımsal kalkınma hedeflerine ulaşabilmesi için tarım sektörünün kurumsallaşması gerektiğine inanan Murat Kalsın, bu anlamda tarımda sanayici ile çiftçiyi bir araya getiren projelerin önemini vurguluyor. Türkiye'nin geliştirdiği kooperatifleşme modelinin özel sektör tarafından sahiplenilmesi gerektiğini anlatıyor. Buna göre, tarımda sürdürülebilir bir başarı elde etmek için özel sektörün tarımsal üretimde daha etkin bir rol oynaması şart. Murat Kalsın, tarım sektöründe özel şirketlerin, kurumsal sürdürülebilirlik anlayışı ve uygulamalarıyla hareket etmesi gerektiğini vurgulayarak, Big Tarım'ın geliştirdiği model ile de yerli üreticilerin küresel pazarlarda rekabet edebilecek güçte olacağını ifade ediyor.
UŞAK'TA YÜKSEK TEKNOLOJİ İLE YENİ TESİS
Uşak'ta 5 milyon dolarlık yatırımla kurduğu kırma, işleme ve paketleme tesisiyle Big Tarım, badem sektöründe büyük adımlar atmaya hazırlanıyor. 2025 yılında faaliyete geçecek olan bu tesis, en son teknolojilerle donatılarak badem yağı, badem sütü ve badem unu gibi ürünlerin üretimini de kapsayacak. Murat Kalsın, tesisin Türkiye'nin badem üretiminde daha ileri bir konuma gelmesine katkı sağlayacağını belirtirken, bademin tıptan gıdaya, kozmetikten endüstriye kadar birçok alanda stratejik bir ürün olduğunu vurguluyor. Bademin her halinin ekonomik değer taşıdığını ve bu potansiyeli doğru kullanarak Türkiye'nin bu alandaki rekabet gücünü artırabileceğine inanıyor. Big Tarım'ın geliştirdiği sözleşmeli tarım modeliyle üreticileri çevre dostu ve yenilikçi üretim yöntemleriyle tanıştırdıklarını söylüyor. Ayrıca, çevresel etkileri en aza indirmek amacıyla su kaynaklarının etkin yönetimi ve karbonsuz tarım yöntemlerine odaklandıklarını da ekliyor. Yenilenebilir enerji kullanarak karbon ayak izini azalttıklarını belirterek, yapay zeka ve ileri teknolojilerle verimliliği artırmayı başardıklarını ifade ediyor. Bu projelerle yerel toplulukların yaşam kalitesini artırmayı da hedeflediklerini belirtiyor.
"YERLİ ÜRETİCİLERE KAPSAMLI BİR DESTEK SUNULMALI"
Tarımsal üretimde yerli üreticilere kapsamlı bir destek sunulması gerektiğine inan Murat Kalsın, Türkiye'nin 10 yıl içinde tarımda kendi kendine yeten bir ülke haline gelmesinin Big Tarım'ın öncelikli hedefleri arasında yer aldığını söylüyor. Bu bağlamda Murat Kalsın, tarımda devletin kooperatifleşme modelini özel sektörün desteklemesi gerektiğine dikkat çekiyor.