İş Dünyası

11 Mayıs 2022 14:30

TEZMAKSAN'DAN AHDE VEFA ÖRNEĞİ

SİVAS'A 15 MİLYON EURO'LUK FABRİKA YATIRIMI

40 yıllık birikimi ile Türkiye makine pazarının lider markası olarak talaşlı imalat sanayisinde; CNC satış, servis, kiralama, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konularında hizmet veren Tezmaksan, bir ahde vefa örneği göstererek memleketleri olan Sivas'ta büyük bir yatırıma imza attı. Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nde doğaya dost sürdürülebilir bir mimariyle inşası planlanan fabrikada ilk etapta 70 kişiye istihdam hedefleniyor. Robotlu otomasyon sistemleriyle CNC tezgah üretiminin yapılacağı yeni fabrika ile şirket, üretim kapasitesini 10 kat artırarak ilk etapta 10 milyon Euro ihracat yapmayı amaçlıyor.

Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nde robotlu otomasyon ile CNC tezgah üretiminin yapılacağı Tezmaksan fabrikasının temeli 10 Mayıs'ta atıldı. Sivas Valisi Salih Ayhan, Sivas Belediye Başkan Vekili Turan Topgül, Sivas Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Eken ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleştirilen törende açılış konuşmasını yapan Tezmaksan Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Aydoğdu, "40 sene evvel kurduğumuz Tezmaksan'ın bugün Türkiye'de birinci, Avrupa'da ikinci büyük şirket olmasından şahsım, ailem ve iş arkadaşlarım adına büyük gurur duyuyorum. Biz yola Sivas'tan çıkmıştık ve 40 yıl sonra yatırım yapmak üzere yine Sivas'a geldik. Benim gibi eski toprakların dirayetine ve inadına, genç nesillerin enerjisi ve kuvveti eklenince hayalimiz nihayete erdi" dedi.

Hedef: Katma Değer Yaratan Sivas

Aydoğdu'nun ardından Sivas Valisi Salih Ayhan da Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nin Sivas'ın geleceğini belirleyen bir yatırım ve üretim üssü olduğunu, yatırımcılardan görülen yoğun talep ile atılan fabrika temellerinin bunun en bariz göstergesi olduğunu belirterek şunları söyledi. "Bugün Türkiye'de alanında lider konumda olan Tezmaksan firmamızın fabrikasının temeli atıyoruz. Robotik teknoloji başta olmak üzere üretimin temel makine ve tezgahlarının üretimini gerçekleştiren Tezmaksan, deyim yerindeyse fabrika kuran bir fabrika olacak. Sektörün beklentisi ve çağın gereksinimi olarak robotik teknolojilerin yoğun olarak kullanılacağı bu fabrika ile firmamızın Avrupa liginde de çok daha yukarılara çıkacağına inanıyorum. Ürettikçe büyüyen, büyüdükçe refah seviyesi artan bir ülke hedefiyle taşın altına elini koyan iş insanlarımızı da tebrik ediyorum. 'Güçlü Sivas, Güçlü Türkiye' parolamızla her sektörde olduğu gibi sanayi alanında da ülkemize katma değer yaratan bir şehir olmaya devam edeceğiz."

İlk etapta 10 milyon euro ihracat getirisi

Törende fabrika yatırımı hakkında detayları paylaşan Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, şu açıklamalarda bulundu: "Talaşlı imalat sanayisine 40 yılı aşkın süredir hizmet veren bir kurum olarak memleketimiz Sivas'a bir borcumuz vardı ve herkese örnek olmalıydık. Sanayinin Marmara bölgesinde sıkışıp kalmasından dolayı 'Yeni fabrikamız için neden Sivas olmasın?' dedik. Bunu da dört yıl önce dillendirmeye başladık ve bugün fabrikamız için çok önemli bir adım attık. Kısa vadede robotlu otomasyon sistemleriyle CNC Tezgah üretim kapasitesini 10 kat artırmanın yanı sıra ihracat potansiyelimizi genişletmek ve yeni pazar yerlerine açılmayı planlıyoruz. 15 milyon Euro yatırım ve 30 milyon TL'lik fabrika inşası bedeliyle temelini anlattığımız fabrikamızın inşasını Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nde 53 dönüm arazi üzerine gerçekleştireceğiz. İstanbul'daki Tezmaksan Üretim Tesisimizin bir kısmını taşıyacağımız Sivas'taki fabrikamızda, Türkiye'de yapılmayan CNC modellerinin de üretimi, Ar-Ge çalışmaları ve diğer süreçler de planlamamızda yer alacak. Bunun yanı sıra karanlık fabrika özelliğiyle de üretim sürecini sıfır insan müdahalesi ile gerçekleştireceğiz. Fabrikamız açıldığında başlangıçta 70 kişiye istihdam sağlamayı hedefliyoruz. Uzun dönem hedefimizde de bu sayıyı 150'ye çıkarma hedefimiz bulunuyor. Sivas'a ilk etapta 10 milyon Euro ihracat getirisi sağlamayı amaçlıyoruz."

Sürdürülebilir bir mimariyle inşa edilecek

Tezmaksan'ın tüm iş süreçlerinde ekolojik dengeyi koruyan bir anlayışla hareket ettiğini ve bunu yeni fabrika yatırımında da devam ettireceklerini dile getiren Aydoğdu, "Kaynakların sınırlı olduğu ve nüfusun ise her geçen gün arttığı bir dünyada yaşıyoruz. Dolayısıyla üretim ve tüketimi buna uygun şekilde gerçekleştirmek zorundayız. Tezmaksan olarak bunun bilinci ve biyoçeşitliliğe olan bakış açımız sayesinde doğayla tamamen dost bir fabrika oluşumu gerçekleştireceğiz. Sanayi üretim tesislerinin dünyanın sürdürülebilirliği ve biyoçeşitlilik üzerinden büyük etkisi bulunuyor. Biz de bu etkiyi en aza indirmek, ekosistem ve türlerin korunması adına çevresel riskleri azaltacak adımlar atacak, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı en üst düzeyde olacak şekilde kurgulayacağız. Bunun yanı sıra fabrikamızı global sürdürülebilirlik yol haritası çerçevesinde belirlediğimiz karbon emisyon hedefleri doğrultusunda güneş enerjisi panelleri ve sürdürülebilir bir mimariyle inşa edeceğiz" açıklamasında bulundu.

"2022 yılı bizim için yeni fırsatları değerlendirmek adına önemli bir eşik olacak"

Tezmaksan'ın gelecek hedeflerine de değinen Tezmaksan Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, "Robotlu otomasyon sistemleri üretimi için 2 milyon dolar değerinde yatırım yaptık. Son derece değer verdiğimiz yazılım ve teknoloji yatırımları 2022 yılı ve sonrasında da her zaman gündemimizin ilk sırasında olmaya devam edecek. Robotlu otomasyon sistemleri üretimi için 2 milyon doları bulan bir yatırım gerçekleştirdik. 2022 yılı ve sonrasının, yazılım ve teknoloji yatırımlarını entegre ederek buluşturduğumuz sistemlerimiz anlamında verimli geçeceğine inanıyoruz. Bugün dünyadaki şirketlerin yüzde 99'u veriye dayalı karar almak istiyorlar ancak sadece yüzde 8'si bunu yapıyor. Bu anlamda Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın uygulanması ile şirketler yeni planlar üretip sistemlerini buna entegre edecekler. Bu artık bir tercihten ziyade zorunluluk haline gelecek. Sanayiden vazgeçmek kolay değil ancak sanayiyi çok daha yeşil hale getirebiliriz. Bunu dijitalleşme ile gerçekleştirebiliriz. 2022 yatırımlarımızın yanında 2023 yılında ise Otomasyonlu CNC Tezgah üretimimizde Sivas'ta iyi bir konuma gelmek öncelikli hedeflerimizden. Bu açıdan 2022 yılı bizim için yeni fırsatları değerlendirmek adına önemli bir eşik olacak. Sürdürülebilir bir üretim için makine yatırımı gerektirmeden fason iş alıp verme platformumuz olan parkurda.com için geliştirmelerimiz devam ediyor. Yakın zamanda eleman arama-iş bulma ve mağaza modüllerini de entegre edeceğiz. Ayrıca parkurda.com'u 2022 yılında önce Almanca konuşulan ülkelere, Avrupa'nın tamamına ve Amerika'ya, daha sonra ise Uzak Doğu'ya açmayı planlıyoruz. 2022 yılında hedeflerimiz arasında 5 milyon dolar yatırım ve yüzde 10 istihdam artışı var. Karanlık fabrikalar sergileyen, operatörsüz üretim hatta ölçüm hatları olan, fiziken fabrikada olmadan ekran, fabrika ve makinelerin dijital ikizleri ile çalışan bir nesil hedefliyoruz. Teknolojinin verdiği imkanlardan yararlanarak makinelerin birbiriyle etkileşimini hızlandırmayı amaçlıyoruz.

Türkiye'de 2023 yılında hizmete sunulacak 5G bir sonraki hedefimiz olan yapay zekaya hızla ulaşabileceğiz." şeklinde görüşlerini ifade etti.

Yeni fabrika üretim kapasitesini 10 kat artıracak

İstanbul'daki Tezmaksan Üretim Tesisi'nin kapasitesini artırmak için yeni bir atılım ile temeli atılan Sivas'taki fabrikada robotlu otomasyon sistemleriyle CNC Tezgah üretimi yapılacak.

Sivas Nuri Demirağ Organize Sanayi Bölgesi'nde 53 dönümlük arazi üzerinde kurulacak yeni fabrika için 15 milyon Euro yatırım yapıldı. Fabrika için 30 milyon TL'lik bir inşa bedeli ayrıldı. Kısa vadede robotlu otomasyon sistemleriyle CNC Tezgah üretim kapasitesini 10 kat artırmanın yanı sıra ihracat potansiyeli de genişletmeyi hedefleyen Tezmaksan, yeni pazar yerlerine açılmayı planlıyor.

Fabrikada ayrıca Türkiye'de yapılmayan CNC modellerinin de üretimi, Ar-Ge çalışmaları ve diğer süreçler de yer alacak. Bunun yanı sıra karanlık fabrika özelliğiyle üretim sürecini sıfır insan müdahalesi ile gerçekleşecek. Fabrika açıldığında başlangıçta 70 kişiye istihdam sağlaması hedefleniyor. Uzun dönem hedefler de bu sayıyı 150'ye çıkarma yer alıyor.

Üretim kapasitesini 10 kat artırarak ilk etapta 10 milyon Euro ihracat getirisi sağlamak amaçlanıyor. Fabrika, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı en üst düzeyde olacak şekilde kurgulanacak ve global sürdürülebilirlik yol haritası çerçevesinde belirlenen karbon emisyon hedefleri doğrultusunda güneş enerjisi panelleri ve sürdürülebilir bir mimariyle inşa edilecek.

EN ÇOK OKUNANLAR