İş Dünyası

18 Nisan 2023 13:36

"İş dünyasının ayağa kalkması; bölgenin kalkınması için önem arz ediyor"

Asrın felaketinin ardından bölgeyi yeniden bölge halkının kalkındıracağını ifade eden Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, “İş dünyasının ayağa kalkması; bölgenin kalkınması için ciddi önem arz ediyor. Antakya'da ağırlıklı olarak mikro ve küçük işletmeler bulunuyor. En büyük zararı da bu işletmeler aldı” diyor.

Yaşanan depremlerin ardından deprem bölgelerinde iyileştirme ve normalleştirme çalışmaları hız kazandı. Elbette bu iyileştirme ve normalleşmenin başında da hasarlı binaların yıkımı, yıkılan binaların ortadan kaldırılması ve bölge halkının barınma ihtiyacının karşılanmasıyla beraber istihdam çalışmaları geliyor. Tüm bunlar bölgenin ve bölge halkının toparlanması için büyük önem arz ediyor. Peki ama nasıl? Bu konu hakkında Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin ile konuştuk. İş dünyasının ayağa kalkması için öncelikle bölgenin kalkınması gerektiğinin altını çizen Çinçin; bölgeye süper teşvik paketlerinin sunulması gerektiğini vurguluyor.

"ANTAKYA TSO OLARAK KURULUŞLARLA ORTAK PROJELER GELİŞTİRİYORUZ"

* Antakya Ticaret ve Sanayi Odası olarak depremden sonra yaptığınız ve yapacağınız çalışmaları nasıl özetlersiniz?

Yaşanan afet sonrası çalışmalarımız, Antakya TSO adına gelen yardımların organizasyonu ile başladı. Bölgeye gelen yardımların dağıtımında aktif rol aldık. Bu süre içerisinde çeşitli firmalar ve kuruluşlar ile özellikle barınma konusunda projeler geliştirip uygulamaya geçirdik. Akut süreci atlattıktan sonra yurt içi ve yurt dışı kurum ve kuruluşlar ile Antakya'nın ayağa kalkması için proje çalışmalarına başladık. Bölgedeki üretici ve esnafların problemlerini tespit edip faaliyetlerine bir an önce başlayabilmeleri için kurum ve kuruluşlarla ortak projeler geliştirdik, geliştiriyoruz. Ek olarak bu problemlerin çözümünde üretici ve esnaflarımızın kamu ile temasları noktasında aktif görev aldık. İş dünyasının ayağa kalkması; bölgenin kalkınması için ciddi önem arz ediyor. Antakya TSO olarak bu konuda elimizden geleni afetin ilk gününden beri yapmaktayız. İlerleyen zamanlarda da hız kesmeden bu alanda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.

"OSB'LER İSTİHDAM KONUSUNDA PROBLEMLER YAŞIYOR"

* Hatay ve özellikle Antakya'daki önemli istihdam başlıkları neler? Bunlardan hangileri büyük ölçüde zarar gördü?

Antakya'da ağırlıklı olarak mikro ve küçük işletmeler bulunuyor. En büyük zararı da bu işletmeler aldı. Küçük sanayi sitesinin yüzde 80'i yok olmuş durumda. Kamunun 2 bin 400 prefabrik iş yeri projesi bölgeye fayda sağlayacak. Fakat bu iş yerleri barınma konusunda da desteklenmeli. Diğer yandan, OSB'lerimiz ayakta. Bu yapılar dağ eteklerine konumlandırıldığı için afeti hasarsız atlattı diyebiliriz. Fakat bu işletmeler de istihdam konusunda ciddi problemler yaşıyor. OSB'lerde yer alan firmalarımızı besleyecek yan sanayimiz de yok olduğu için firmalar ciddi problemler yaşayacaklar. Küçük sanayinin ayağa kaldırılmasına ağırlık verilmeli.

"BÖLGEYE SÜPER TEŞVİK PAKETLERİ SUNULMALI"

* Sizce Hatay istihdam konusunda yeniden nasıl ayağa kalkacak, bu konudaki plan ve projelerinizi paylaşır mısınız?

Afet bölgelerinde yüz yüze eğitimin eylül ayında başlaması çok kritik. Bölünmüş aile yapısına eylül ayına kadar çözüm getirilmesi gerekiyor. Barınma emekçilerimiz için en büyük sorun. Bu konuda kamu ile de gerekli temasları gerçekleştirdik. Çözüm bulunacağına inanıyoruz. Bölgeden yapılacak satın alımlar konusunda aktif çalışıyoruz. Bölgeye süper teşvik paketlerinin sunulması büyük önem arz etmekte. Süper teşvik paketleri il ve ilçe bazlı hasara bağlı olarak çeşitlendirilmeli.

* Sizce bölge ne kadarlık bir süreçte eski haline döner, bir iş insanı olarak öngörünüz nedir?

Bu sürenin tamamen yapılan çalışmalara ve teşviklere bağlı olduğunu düşünüyorum. Verilecek teşvikler standart teşvikler olmamalı. Daha önce de belirttiğim gibi bu teşvikler illere veya ilçelere özel olarak hasar durumuna göre verilmeli. Hatay'a verilecek teşvik ile Adana'ya verilecek teşvik aynı oranda olursa bölgenin kalkınma ihtimali yok olur. Teşvikler ve projeler yeterli olmazsa eski haline dönebileceğini düşünmüyorum.

"KAMU YETKİLİLERİ İLE TEMAS HALİNDEYİZ"

* Yine bir iş insanı olarak resmî kurum ve kuruluşlarla irtibatta mısınız, bölgenin nasıl ve ne şekilde kurulması gerektiği konusunda görüşlerinizi paylaşıyor musunuz?

Yapılan koordinasyon ve kalkınma toplantılarına katılım sağlamaya önem veriyoruz. Gün içinde de kamu yetkilileri ile temas halinde çalışmalarımızı yürütüyoruz. Görüşlerimizi ve problemlerimizi ilgili ve yetkililere bildiriyoruz. Özellikle iş dünyasının ayağa kalkması konusunda görüşlerimizi paylaşıyoruz.

* Depremden sonra; Antakya ve Hatay yeniden kurulduğunda bölgede yeni iş kollarının doğacağını öngörüyor musunuz? Yeniden inşa bölge için bir fırsat olabilir mi?

Bölgeyi yeniden kalkındıracak olan yine bölge halkıdır. İş dünyasının kalkınması için gerekli çalışmaları yapıyoruz. En kısa zamanda yaşam için uygun şartların sağlanmasını temenni ediyoruz. Demografik yapıya önem veriyoruz ve bölgedeki çalışmalara destek vermeleri için halkımızı topraklarına davet ediyoruz Özellikle güvenlik, inşaat yan sanayi, mobil hizmet üniteleri ve benzeri alanlarda yeni iş kollarının oluşacağını düşünüyorum. Şehrin yapısı değişecek. Yeni üretim alanları ve sektörler oluşacaktır.

EN ÇOK OKUNANLAR