İş Dünyası

12 Nisan 2025 10:12

Geleceğin iş dünyasında var olmak için sürekli öğrenme ve değişime uyum şart

İnsanlık olarak teknolojide yaşanan gelişmelerin domine ettiği büyük bir dönüşüm çağını yaşıyoruz. Çalışma sistemlerinin, iş yapış şekillerinin ve süreçlerinin yanı sıra insanların çalışma hayatından beklentilerinin de değiştiği bir dönem bu.

MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, Dünya Ekonomik Forumu'nun 'İşlerin Geleceği 2025 Raporu' doğrultusunda iş dünyasının geleceğini Platin okuyucuları için şöyle değerlendirdi:

Yaşadığımız dijital dönüşüm ve özellikle yükselen üretken yapay zeka teknolojileri, çalışanların 'yaşam boyu öğren' anlayışıyla kendilerini sürekli yenilemelerini mecbur kılıyor, bu artarak devam eden bir trend olarak öne çıkıyor. Dünya Ekonomik Forumu'nun (WEF) son raporunda vurgusu yapılan sonuçlar da bu trendi doğruluyor. WEF raporunda, dijital dönüşümün önümüzdeki beş yılda, küresel ölçekte 92 milyon mevcut istihdamı yerinden ederken 170 milyon yeni iş fırsatını da ortaya çıkaracağının altı çiziliyor. Son yıllarda incelediğim birçok araştırma benzer sonuçları ortaya koyuyor. Özetle robotların ve yapay zekanın yükselişi istihdamın azalmasına değil dönüşerek artmasına yol açıyor. Bu arada bazı işler tamamen ortadan kalkarken varlığını sürdüren işlerin de dönüşeceğini unutmamak gerekiyor. McKinsey tarafından hazırlanan güncel bir araştırma da herhangi bir mesleği icra edebilmek için gerekli olan becerilerin yüzde 40'ının önümüzdeki beş yıl içinde değişmiş olacağını öngörüyor. Uzmanlar, çalışanlarının bu dönüşümü yakalayabilmesi için gerekli eğitimleri iş başında veren şirketlerin daha avantajlı olduğunu söylüyor. Araştırmalara göre; mevcut çalışanların iş başında eğitimle ihtiyaç duyulan yeni yetkinlikleri kazanması hem o yetkinliklere sahip yeni yetenekleri kazanmaktan daha az maliyetle mümkün oluyor hem de çalışan bağlılığını yükselten bir özellik olarak öne çıkıyor.

YENİ MESLEKLER HAYATIMIZA GİRİYOR

Bu dönüşümle birlikte, önümüzdeki beş yılda farklı isimler altında birçok yeni mesleğin hayatımıza gireceğini biliyoruz. Tek tek isim saymaktansa hepsinin ortak paydasına odaklanmayı tercih ediyorum. Bu ortak paydada öne çıkan başlıkların da yapay zeka, makine öğrenimi, robotik, otonom sistemler, büyük veri, bulut bilişimi, siber güvenlik ve sürdürülebilirlik olduğunu görüyorum. Dijital dönüşümü de domine eden bu ana başlıklar sektör fark etmeksizin her alanda mevcut mesleklerin değişmesini ve yenilerinin eklenmesini sağlıyor.

VERİMLİLİĞİ ARTIRAN TEKNOLOJİLERE UYUM ÖNEM TAŞIYOR

Bütün bu dönüşüm sürecinde bazı mesleklerin kaybolmasında da yenilerinin karşımıza çıkmasında da asıl belirleyici öğenin verimlilik olacağını düşünüyorum. Tüm sektörler için geçerliliğini koruyan bu gerçeğin, özellikle tarım sektöründe daha önemli bir hal alacağını öngörebiliyorum. Hızla artan dünya nüfusu karşısında özellikle azalan temiz su ve tarıma uygun araziler gibi doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına yönelik teknolojiler; bu teknolojileri geliştirenler, kullananlar geleceğin meslekleri arasında yerini alacak. Tarım sektörünün stratejik önemi göz önüne alındığında bu mesleklere ilginin de yüksek olacağını tahmin etmek zor olmasa gerek. Burada verimliliği artıran teknolojilere uyumun altını çizmek istiyorum. Tarımda olduğu gibi diğer sektörlerde de geçerli olan bu durum gelecek beş yıl içinde azalığını göreceğimiz mesleklerin de belirleyicisi olacak. Sonuç olarak, teknolojiye uyum sağlayan, sürdürülebilir ve yenilikçi meslekler yükselişe geçerken, dijitalleşmeye uyum sağlayamayan geleneksel meslekler ya dönüşecek ya da kaybolacak. Sürekli öğrenmeye, yeniliklere ve değişime açık olanlar, bugün olduğu gibi geleceğin iş dünyasında da öne çıkacak.

(MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın)

EN ÇOK OKUNANLAR