İlham veren fikirler

28 Kasım 2021 14:40

Sırada Avrupa ve Orta Doğu'ya açılmak var

2020'de kurulan ve e-ticaret analitiği platformu olarak hizmet veren Usersdot, GBA liderliğinde gerçekleşen yeni turda 2.9 milyon TL yatırım aldı. Bu yatırımla ürün ve ekibi geliştirmeye odaklandıklarını belirten Usersdot Kurucu Ortağı ve CEO'su Şevin Ballıktaş, Türkiye'nin ardından Avrupa pazarına hazırlandıklarının altını çiziyor.

Gökalp Caymaz, Şevin Ballıktaş ve Kamil Emre Erciyas'ın kurucu ortaklığında faaliyetlerine devam eden Usersdot, geliştirdiği Datadot E-ticaret Analitiği Platformu ile L'Oreal, Arzum, Eczacıbaşı, GSK, Mavi, Dyson, Groupe SEB, Reckitt Benckiser, Sinoz gibi sektörün önde gelen markalarına; Cosmolog ve Teknouygun gibi e-ticaret distribütörlerine gerçek zamanlı data sağlayarak aksiyon önerileri, detaylı alışverişçi ve rakip analizleri sunuyor. Yapay zeka tabanlı yazılım partnerlerine e-ticaret kanalında satış ve kârlılık artışı sağlıyor.

GERÇEK ZAMANLI VERİ VE AKSİYON ÖNERİSİ SUNULUYOR

Ballıktaş, markayı farklı ve inovatif kılan özellikleri ise şu şekilde yorumluyor: "Cevap, aslında Usersdot'ın çıkış hikayesinde gizli. Girişimcilik serüvenim öncesinde şu an ürünümüzü kullanan partnerlerimizle aynı koltuktaydım, global bir firmada e-ticaret ekip lideri olarak çalışıyordum. Özellikle pazaryerlerinin kanaldaki payının artması, satıcı sayısı ve ürün çeşitliliği artışını da beraberinde getirince ekiplerin manuel kontrolleri ve bu kontrollerle aldıkları aksiyonlar yetersiz kaldı. Pazarda, e-ticaret sitelerinden fiyat ya da bulunurluk gibi veriler toplayan araçlar vardı. Farklılaştığımız nokta ise gerçek zamanlı veri ve aksiyon önerisi... Yapay zeka tabanlı Datadot ile e-ticarette satış yapan marka ve satıcılara gerçek zamanlı veri sağlayarak aksiyon önerileri, detaylı alışverişçi ve rakip analizleri sunuyoruz. Ekiplerin manuel yaptıkları kontrolleri ve manuel yapmalarının mümkün olmadığı ölçümlemeleri otomatikleştiren yazılım; binlerce ürün sayfasını düzenli aralıklarla izleyip bulunurluk, aranma payı, müşteri yorumu, buy box durumu gibi performans kriterlerinin analizlerini panel üzerinden grafikleştiriyor. Anlık uyarı sistemleri ile de ekiplere, ekran başında olmadıkları zamanlarda da hızlı müdahale imkanı sunuyor. Entegre çözümlerle, aksiyon önerilerinin bir adım ötesine geçip aksiyonu otomatik almaya da başladık. Vizyonumuz; e-ticaret ekiplerinde data analist pozisyonunu dolduracak akıllı Datadot robotları...."

YENİ PAZARLARA ODAKLANILACAK

1 yılı geride bıraktıklarını ifade eden Şevin Ballıktaş, son dönemde aldıkları önemli yatırımlar hakkında ise şu açıklamada bulunuyor: "Henüz sadece Türkiye'de faaliyet gösteriyoruz. Bugüne kadar odağımızda müşteri deneyimini iyileştirme, yani ürün vardı. 2022'de ürüne ek farklı pazarları da konuşuyor olacağız. Yatırım odağında ekibi büyütmek ve ürünü geliştirmek var. Datadot ilk fazda gerçek zamanlı datayı analizlere dönüştüren bir araçtı. İkinci fazda bu analizleri aksiyon önerilerine ve anlık bildirimlere çevirdi. Şu an ve önümüzdeki dönem gündemimizde, yapay zeka tabanlı aksiyonları artırmak bulunuyor. Yüzde 100 entegre bir sistemle Datadot partnerleri adına, konulan kurallar çerçevesinde otomatik aksiyonlar alacağız. Kapattığımız bu yatırım sürecini sadece maddi kaynak ve yatırım olarak yorumlamak doğru olmaz. Yatırımcılarımız arasında sektörün önemli isimleri var. Yani şirkete güçlü bir tecrübe girişi de oldu. Özellikle önümüzdeki yatırım turları ve yurt dışı açılımı için deneyimlerinden faydalanmaya başladık bile... 2022 projeksiyonumuz kapsamında yapay zeka destekli entegre otomatik aksiyonlar alarak Avrupa ve Orta Doğu pazarına açılmayı hedefliyoruz."

"MENTAL AÇIDAN DAYANIKLI OLMALISINIZ"

2020 yılında 1 milyar dolar değerlemeyi aşan Peak'in Türkiye'nin ilk unicornu olduğuna dikkat çeken Şevin Ballıktaş, "2021 yılında ise Getir, Trendyol ve Hepsiburada'nın haberlerini aldık. Bu gelişmeler oldukça önemli. Çünkü girişimcilik ekosistemindeki tecrübe ve kaynağın da arttığının göstergesi... Düşünün, Peak deneyimi ile kurulan yeni bir oyun girişiminin başarılı olma oranı daha yüksek olmaz mı? Yakın tarihe bakacak olursak, e-ticaret, oyun ve fintech alanlarında başarılı girişimleri takip etmeye devam edeceğiz" diyor. Ballıktaş; genç girişimcilere önemli tavsiyeler vermeyi de ihmal etmiyor: "En sık yapılan hatalar yerine girişimcilik hayatımda aldığım ilk önemli dersimi paylaşmak istiyorum. 'İlk pay sahipleri sözleşmesini imzalamadan bir bilene sor.' Özellikle girişim ekosisteminden bir yatırımcı almadıysanız, iş akışını kitleyecek maddelere imza atabiliyorsunuz. Twitter'ın CEO'su Jack Dorsey'in her sabah 05.00'te neden buz banyosu yaptığını ve 8 km yürüdüğünü girişimci olduktan sonra anladım. Girişimcilik mental açıdan dayanıklı olmak zorunda olduğunuz ve zihnen rahatlayacak yöntemlerinizi geliştirmeniz gereken bir süreç."

EN ÇOK OKUNANLAR