İlham veren fikirler

28 Eylül 2021 16:36

“Fayda yaratan ve ölçeklenebilir projeler geliştirilmeli”

İkinci el ürün alım satımı yapan online bir pazar yeri olarak öne çıkan Tutumluanne'nin 2022 projeksiyonu; sürdürülebilir moda anlayışını yaygınlaştıran, hızla çöpe giden kıyafet ya da aksesuarların tekrar kullanıma kazandırılmasına yardımcı olacak çevre bilincini geliştiren ve anneleri bir araya getiren bir internet platformuna dönüşmek.

15 yıl kurumsal bankacılık yaptıktan sonra kendi işini kurmaya karar veren Özden Pusat, bu kapsamda önemli bir problemi çözen, kullanıcılara fayda yaratan, ölçeklenebilecek bir iş fikrine odaklandı. "O zamanlar oğlum küçüktü ve evimiz çok az kullanılıp sonra işlevini yitiren eşyalarla doluydu. Bu eşyaları doğru adreslere ulaştırabilmek ya mümkün olmuyor ya da çok efor gerektiriyordu. O tarihlerde ikinci el ürün alıp satmak, ülkemizde tabu olmasına rağmen dünyadaki başarılı örnekler bana cesaret verdi" diyen Pusat, böylece bu alandaki ilk girişim olarak öne çıkan TutumluAnne'yi kurdu.

İHTİYAÇ VE PROBLEMLER GÜNCEL OLARAK ANALİZ EDİLİYOR

Yedi yılı geride bırakan TutumluAnne'nin yıllar içerisinde hem yenilenen teknolojiler hem de değişen kullanıcı ihtiyaçları nedeniyle hızlı bir değişim sürecinden geçtiğini aktaran Pusat, "Kullanıcılarımıza güçlü bir iletişim kurduk. İlk yıllarda sadece çocuk ürünlerine yönelik 'peer to peer' (kullanıcıdan kullanıcıya) pazar yeriyken, ilerleyen yıllarda kullanıcı talepleri ile önce kadın ürünlerini dahil ettik. Ardından yine kullanıcı ihtiyaçları doğrultusunda 'managed marketplace' dediğimiz TutumluDükkan'ı hayata geçirdik. İkinci el kullanımın yaygınlaşması ile gelişen pazarda satış yapan her 10 kadından 8'inin aslında fotoğraf çekmek, mesajlaşmak, kargoya gitmek gibi işlerle uğraşmak istemediğini, daha da önemlisi satmak istediği ürünlerin bir an önce evden çıkmasını istediğini anladık. Alıcı tarafında ise kullanıcıların ikinci el aldığı ürünlerin kalite kontrolünden geçmiş, strelize edilmiş şekilde ve farklı satıcılarının ürünlerini tek pakette almak istediğini gördük. Böylece hem satıcı hem de alıcı problemlerinin tamamını çözdüğümüz TutumluDükkan modelini 2021'de hayata geçirdik" diyor.

TUTUMLUDÜKKAN MODELİ İLE YENİ ÇÖZÜMLER

Şu an 600 bin kayıtlı kullanıcılarının olduğunu ve bu rakamın hızla büyüdüğünü ifade eden Özden Pusat, TutumluDükkan modeli ile diğer pazar yerlerinden nasıl ayrıştıklarını ise şöyle anlatıyor: "2021 yılı bizim için yeniden yapılanma yılı oldu. Bu modelde satıcılar, sistem üzerinden basit bir talep oluşturuyor. Bu talep ile Türkiye'nin her yerinden artık kullanmadıkları markalı ve iyi durumdaki ürünleri, UPS kargo ile evlerinden ücretsiz olarak alıyoruz. Depomuza gelen ürünleri kalite kontrolünden geçirip strelize ediyoruz. Satışa uygun olmayan ürünleri, kullanıcının talebine göre kendisine geri gönderiyoruz ya da Lokman Hekim Vakfı'na bağış yapıyoruz. Onaylanan ürünleri ise ütüleyip fotoğraflıyoruz ve depomuzda saklıyoruz. TutumluAnne üzerinden satılan ürünleri alıcılara kalite kontrolünden geçmiş, strelize edilmiş, düzgün bir ambalaj ile ertesi gün kargoluyoruz. Böylece satıcılar evlerinden çıkmadan dolaplarını boşaltıyorlar, para kazanıp isterlerse gelirlerini ya da ürünlerini bağışlayabiliyorlar. Alıcılar ile markalı ürünleri çok uygun fiyata garantili ve sorunsuz bir şekilde satın alabiliyorlar. Hem kadın hem de çocuk ürünleri için başlattığımız bu model, kullancılar tarafından yoğun talep gördükçe işin operasyonunu daha düzgün yapabilmek için depomuzu Gebze'ye büyük bir alana taşıdık. Burada operasyon altyapımızı kurduk. Şimdi teknolojik altyapımızı da yeniliyoruz. 2021 yılının son çeyreğinde yeni arayüzümüz ve altyapımız ile TutumluAnne & TutumluDükkan olarak yepyeni özellikler ile kullanıcılarımızla buluşacağız."

"ESNEKLİK VE DEĞİŞEN DÜNYAYA ADAPTE OLMAK ŞART"

Girişimciliğin 7/24 çalışma ve büyük fedakârlıklarla yapılan bir iş olduğunu belirten Pusat, "Bu nedenle içinde çok fazla zorluk barındırıyor. Kontrol edemediğiniz çok fazla unsur işinizi etkiliyebiliyor. Yaptığınız işi tutku ve çok yüksek bir inançla yapmazsanız, bu dalgalarla mücade etmeniz çok zor. Benim girişimcilikte öğrendiğim en önemli şeylerden biri; işler planlandığı gibi gitmediğinde esnek olabilmenin önemi... İkincisi de gerek şirketlerin gerekse kişilerin, hızla dönüşen dünyada hep değişmesi ve yenilenmesi gerektiği" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR