Hazır Giyim

18 Şubat 2024 10:47

40 milyar dolarlık hedefe nasıl ulaşılacak?

İHKİB Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, hazır giyim ve konfeksiyon ihracatında 40 milyar dolarlık hedefe ulaşmak için sürdürülebilir üretim, dijital tedarik ve değer zinciri temelinde sektörü küresel pazarlarda yeniden konumlandırdıklarını söylerken; İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz ise daha fazla Ar-Ge ve inovasyon yapılması gerektiğini vurguluyor.

Otomotiv ve kimya ile Türkiye'nin ihracat payında ilk üçte yer alan hazır giyim ve konfeksiyon sektörü 2023'ü 19.3 milyar dolarla tamamladı. Küresel moda endüstrisi içinde yerini büyütmek ve sağlamlaştırmak isteyen sektör için uzun vadede bu rakam yeterli görünmüyor. 2024 yılı için 40 milyar dolarlık ihracat hedefiyle çalışmalarını hızlandıran sektör paydaşları, özellikle hazır giyimde halen 19 dolar düzeyinde bulunan kilogram birim değerini orta vadede 40 dolara çıkarmak istiyor.

"KATMA DEĞERLİ İHRACATTA ÜÇÜNCÜYÜZ"

Moda endüstrisinin katma değerli üretimi, istihdama katkısı ve ihracatı ile ülke ekonomisi için stratejik rol oynadığını belirten İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan, "En çok ihracat gerçekleştiren sektörler arasında yıllardır hep ilk üçteyiz. Türkiye'nin ihracatta ortalama 1.57 dolar olan kilogram birim değeri hazır giyimde 19 dolara yaklaşıyor. Katma değerli ihracatta mücevher ve savunma sanayinin ardından üçüncü sıradayız. Dünyanın altıncı, Avrupa Birliği'nin üçüncü büyük tedarikçisiyiz. Küresel hazır giyim ihracatının yaklaşık yüzde 3.5'ini gerçekleştiriyoruz" bilgisini veriyor.

"SEKTÖRÜ YENİDEN KONUMLANDIRIYORUZ"

Sektörün 40 milyar dolarlık ihracat hedefine nasıl ulaşacağı konusunda açıklamalar yapan Paşahan, "Tüm stratejilerimizi ve gelecek planlarımızı bu bilinçle kurguluyoruz. Bugün üretimde marka ülkeyiz. Çok güçlü bir üretim altyapımız ve bilgi birikimimiz var. Tasarım ve markalaşma konusunda her geçen yıl çok daha ileriye gidiyoruz. Markalarımız 100'ü aşkın ülkede 2 binin üzerinde mağazayla moda endüstrimizi temsil ediyor. Gittiği ülkede pazar lideri olan markalarımız var. Bu tablonun verdiği özgüvenle mevcut ihracatımızı 40 milyar dolara çıkarma stratejisi doğrultusunda yenilikçi, yaratıcı, küresel rekabet gücü çok daha yüksek bir moda endüstrisi inşa etmek için çalışıyoruz. Sürdürülebilir üretim, dijital tedarik ve değer zinciri temelinde sektörü küresel pazarlarda yeniden konumlandırıyoruz" yorumunda bulunuyor.

"ABD İLE YOĞUN TEMASTAYIZ"

Genel ihracatta olduğu gibi moda endüstrisi için de Avrupa Birliği'nin (AB) alternatifsiz en büyük pazar olduğunu aktaran Paşahan, toplam hazır giyim ihracatının yüzde 60'ının AB ülkelerine yapıldığını, İngiltere'yi de eklediğimizde oranın yüzde 70'e yaklaştığını söyledi. AB'nin yanı sıra ABD'nin de moda endüstrimiz için önemli bir potansiyel barındırdığının altını çizerek, "2022 verilerine göre ABD yıllık 126 milyar dolarla dünyanın en büyük hazır giyim ithalatçısı konumunda bulunuyor. Bu büyük pazardaki payımız yüzde 1'in altında. 2023'te ABD'ye yaklaşık 900 milyon dolarlık hazır giyim ihracatı gerçekleştirdik. İHKİB olarak bu hacmi orta vadede 5 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. ABD'deki muhatap sektörel kuruluşlarla ve alım grupları ile yoğun bir temas halindeyiz" diyor.

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK YOLUNDA IPA PROJELERİNE 35 MİLYON EURO DESTEK

Türkiye AB üyesi olmamakla birlikte hem dünyamızın geleceği hem de ihracatının büyük bölümünü AB'ye yaptığından dolayı Yeşil Mutabakat'a hazırlanmak durumunda.

* İHKİB, sürdürülebilir üretim ve dijital dönüşüm konusundaki çalışmalarına Yeşil Mutabakat'tan çok önce başladı. Sektörü hazırlamak için IPA (Katılım Öncesi Mali Yardım Araçları) kapsamında AB'nin hibe desteği ile projeler yürütüyor.

* IPA projeleri için bugüne kadar AB'den 35 milyon Euro hibe desteği almaya hak kazandı.

* Moda endüstrisinin Yeşil Mutabakat'a uyumunun yol haritası niteliğindeki eylem planını Ocak 2023'te kamuoyu ile paylaştı.

* Eylem planıyla yeşil dönüşümdeki kararlılığı konusunda Avrupalı iş ortaklarına çok güçlü bir mesaj vermiş oldu.

EN ÇOK OKUNANLAR