Milspec Mühendislik, 2023 yılında yerli savunma sanayisine güvenilir elektromekanik sistemler sağlama amacıyla TÜBİTAK Bigg Fonu'nun katkılarıyla kuruldu. "Tasarımın en güvenli yolu" sloganıyla yola çıkan şirket, kullanıcı güvenliğini önceleyen yüksek teknolojili ürünleriyle savunma sanayinde dikkat çekiyor. Şirketin kurucu ortağı Utku Büyükfidan, merkez ofislerinin Bilkent Cyberpark'ta olduğu ve Ar-Ge faaliyetlerinin burada yürütüldüğü bilgisini vererek, 2024 Eylül ayında ise ikinci yerleşkeleri Kahramankazan'da faaliyete geçtiklerinden söz ediyor. Büyükfidan, "Burada imalat, montaj, kalite kontrol ve test süreçlerini sürdürüyoruz" diyerek şirketin gelişimini aktarıyor.
PATENTLİ TASARIM VE YÜKSEK GÜVENLİKLİ ÜRÜN AİLELERİ
Bu süreçte faaliyetlerini geliştiren Milspec Mühendislik'in Ar-Ge çalışmaları sonucu üç ana ürün ailesi bulunuyor. Büyükfidan, bu ürünler arasında öne çıkan Elektromekanik Teleskopik Mast, Tripod ve Lineer Eyleyici sistemlerinin, patentli çok segmentli teleskopik vidalı mil mekanizması ile hem güvenli hem de hassas kontrol sağlayarak sektörde fark yarattığını belirtiyor. "Teleskopik Mast ve Tripod sistemlerimiz, yüksek taşıma kapasitesi ve rüzgar dayanımıyla anten ve radar sistemleri için güvenli bir altyapı sunuyor" diyen Büyükfidan, tripod sistemlerinin otomatik seviyeleme özelliği sayesinde farklı arazilerde kullanım kolaylığı sağladığını ekliyor. Büyükfidan, "Bu sayede arazide farklı koşullarda ve ağır yüklerde alternatifsiz bir çözüm sunarak özellikle insansız kara ve hava araçları için bir kontrol istasyonu olarak çalışabiliyor. Lineer eyleyici sistemimiz ise ihtiyaca özel isteklere göre revize edilebilen ve uzaktan komuta edilebilen yapısı ile insansız platformlar için robotik uygulamalarda uygun çözümler sunuyor" diye konuşuyor.
KONSEPT TASARIMINDAN PROTOTİP İMALATINA
Milspec Mühendislik elektromekanik tasarım, yapısal analiz, tasarım iyileştirme ve talaşlı imalat gibi çeşitli mühendislik hizmetleri de sunuyor. Büyükfidan, "Konsept tasarımından prototip imalatına kadar iş ortaklarımızın yanındayız. Askeri ve sivil güvenlik projeleri için elektromekanik ve hidrolik sistemler üzerinde çalışıyoruz" diyor. Milspec, yapısal analiz ve tasarım doğrulama süreçlerinde TRTEST Test ve Değerlendirme A.Ş. ile iş birliği yaparak sektör standartlarına uygun analizler sunuyor. Bu çalışmalar kapsamında statik, rüzgar, dinamik ve çarpışma analizlerinin yanı sıra MIL-STD810 doğrulama testleri gibi birçok analiz hizmeti veriliyor.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE KALİTE ODAKLI BÜYÜME
2024 yılında imalathanesini faaliyete alarak ürünlerini kendi bünyesinde üretebilir hale gelen Milspec, kalite yönetim sistemine verdiği önemi ISO 9001 ve ISO27001 belgeleriyle tescillemiş bulunuyor. Büyükfidan, yıl sonuna kadar AS 9100 Havacılık ve Uzay Kalite Yönetim Sistemi belgesini de almayı hedeflediklerini ifade ederek, "SAHA EXPO 2024 fuarında yer alarak yeni iş birlikleri geliştirme ve ürünlerimizi potansiyel müşterilerle buluşturma imkanı bulduk" diyor. Bu yıl yapılan yatırımlar ve Ar-Ge süreçleriyle sektöre güçlü bir giriş yaptıklarını belirten Büyükfidan, 2025 yılı hedeflerinin ise Teleskopik Mast ve diğer ürünlerle sektörde marka değeri oluşturmak olduğunu vurguluyor.
"MOTİVASYON SAĞLAYACAK BİR HEDEFİNİZ OLMALI"
"Savunma sanayimizin günden güne ülkemize değer katan yerli ürünleri arasında yer almak öncelikli beklentimiz" diyen Büyükfidan, özellikle KOBİ'ler ve start-up ekosisteminin ülke ekonomisi için taşıdığı değere vurgu yaparak, sektöre adım atmak isteyen girişimcilere de şu tavsiyeleri veriyor: "Bu ekosistemde yer almak bir gurur kaynağı olmakla birlikte bunun sorumluluğunu taşımak gerekir. Bu süreçlere başlamadan önce her zaman size motivasyon sağlayacak hedefe ihtiyacınız olacaktır. Belirlediğiniz hedef kuracağınız şirketin geleceğini belirleyecek en önemli unsurlardan biridir. İş fikrinin değerinin belirlenebilmesi için objektif bir bakış açısı ve sektör araştırması gerekir. Ürünün teknoloji düzeyi, uygulanabilirliği, ekonomik potansiyeli gibi konuların detaylıca araştırılması sonrası bir iş fikrini tam olarak tamamlanmış sayabiliriz. Sürdürülebilir bir marka oluşturmak ise günümüz şartlarında bir zorunluluktur. Özellikle teknoloji girişimlerinde girişimcilerin teknik konular kadar mali konularda da kendilerine geliştirmeye ve uzmanlık alanlarını artırmaya ihtiyaçları olacaktır." Bu süreçte, TÜBİTAK BİGG programı ve KOSGEB girişimcilik eğitimleri gibi kamu destekli programların önemine değinen Büyükfidan, başarılı bir girişimin en temel unsurlarının doğru bir iş planı ve çok disiplinli bir bakış açısı olduğunun altını çiziyor.