Milli Eğitim Bakanlığı, mesleki ve teknik eğitim kurumlarında fikrî ve sınai mülkiyet bilincinin oluşturulması, özgün ürün, proje ve tasarımların tescil edilerek ticarileşmesine yönelik birtakım çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda 2021 yılında 184 patent, 394 faydalı model, 2071 tasarım ve 18 marka olmak üzere 2667 başvuruda bulunularak, 1455 başvuru tescil edildi. Bu çerçevede patent ve faydalı model başvurusu yapılarak, 30 ürünün prototipi üretildi. Bu prototipler 3-4 Kasım 2021 tarihleri arasında Konya'da düzenlenen Türkiye Girişimcilik Buluşması'nda sergilendi. Turgutlu Bilim ve Sanat Merkezi'nin Android ve IOS Cihazlara Uyumlu Harici Endoskopik Görüntü Almaya Yarayan Aparat, Düzce Bilim ve Sanat Merkezi'nin Esnek Fiber Karbon İletimli Breadboard, Nuray Tuncay Kara Bilim ve Sanat Merkezi'nin Ön Koltuk Çocuk Tanıma Sistemi ve Malatya Bilim ve Sanat Merkezi'nin Şeker Pancarı Küspesinden Üretilen Manyetik Nanoparteküller ile Atık Sularda Ağır Metalleri Temizleyen Filtre projeleri girişimcilerin dikkatini çekti ve ön görüşmeler yapıldı.
HEDEF 300 PATENT, 1000 FAYDALI MODEL
Yine Millî Eğitim Bakanlığı ile Türk Patent ve Marka Kurumu iş birliğiyle lise öğrencilerine yönelik düzenlenen I. Ulusal Liseler Patent ve Faydalı Model Yarışması'nda sekiz BİLSEM öğrencisi ödüle layık görüldü ve ödüllerini Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın elinden aldılar. Bu yıl ise 199 patent, 805 faydalı model, bin 209 tasarım ve 42'si marka olmak üzere 2 bin 255 başvurudan 541'i tescil aldı. 2022 yılı sonuna kadar, 300 patent-1000 faydalı model, bin 658 tasarım 42 marka olmak üzere 3 bin başvuruya ulaşılması hedefleniyor.
YAPILAN ÇALIŞMALAR FARKINDALIK OLUŞTURACAK
Mesleki ve teknik eğitim kurumlarında buluş içeren özgün çalışmaların ve projelerin, yeni ürünlerin ve tasarımların fikrî ve sınai mülkiyet haklarının korunması ve bu konuda okullarda farkındalık oluşturularak ilerleme sağlanmasına yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Bu çalışmaların artarak devam etmesi öngörülüyor.