Şirketler

07 Kasım 2024 11:08

Anahtar teslim veri merkezi projelerinde yeni rota; Avrupa

Açık Holding'in lokomotif şirketlerinden biri olan Serban; inşaat, enerji, turizm ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyor. Bu yıl 10'uncu yılını kutlayan Serban'ın faaliyet alanlarının ayrıntılarını ve veri merkezi yatırımlarında nasıl çözüm ortağı olduğunu Açık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Açık'tan dinledik.

* Öncelikle Serban olarak hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?

İnşaat, enerji, turizm ve gayrimenkul sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Bu yıl 10'uncu yılımızı kutluyoruz, hikayemizin başladığı günden bugüne katettiğimiz yoldan mutluluk duyuyoruz. Özellikle veri merkezi projeleri için anahtar teslim çözümler sunarak mühendislik ve taahhüt hizmetleri alanındaki bilgi birikimimiz ve tecrübemiz sayesinde büyük projelerde yer alıyoruz. Bu projelerde anahtar teslim olarak tüm projeyi gerçekleştirirken inovasyon, verimlilik ve sürdürülebilirlik ilkelerine odaklanarak modern teknolojileri entegre ediyoruz.

* Veri merkezi sektöründeki gelişim süreciniz nasıl başladı?

Veri merkezi sektöründeki çalışmalarımız, Türkiye'de Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve finans sektöründe veri saklama zorunluluklarının ortaya çıkmasıyla başladı. Biz de teknoloji odaklı bir şirket olarak içerisinde yüksek mühendislik çözümlerinin yer aldığı bu kompleks projelerin tamamlanabilmesi için gerekli bilgi birikimimiz ile profesyonel çözümler sunma kararı aldık. Telekomünikasyon ve inşaat alanlarındaki deneyimlerimizi birleştirerek veri merkezi sektörüne adım attık. Veri merkezi sektörüne girdiğimizde gördük ki; inşaat kısmı projenin sadece yaklaşık yüzde 20'sini oluşturuyor, işin yüzde 80'i ise yüksek mühendislik çözümleri gerektiriyor.

* Veri merkezlerinde anahtar teslim proje tamamlama yeteneğinizle öne çıkıyorsunuz. Peki anahtar teslim hizmet anlayışını nasıl tanımlarsınız?

Anahtar teslim hizmet prensibi, projelerin tüm aşamalarını tek bir noktadan yönetilmesini mümkün kılarak, zaman ve kaynak israfını önlüyor. Bu da yatırımcılar için büyük bir kolaylık sağlıyor. Biz projeyi başından sonuna kadar üstlenerek; arazi seçiminden tasarım, fizibilite, inşaat ve teknolojik entegrasyona kadar her aşamada destek veriyoruz. Türkiye'nin en büyük teknoloji şirketi olan ve yaptığı teknolojik altyapı yatırımlarıyla ülkemizin dijital dönüşümüne öncülük eden Turkcell için gerçekleştirdiğimiz projeler de bu alandaki ilk çalışmalarımızı oluşturuyor.

* Veri merkezi sektöründe nasıl fark yaratıyorsunuz?

Veri merkezi sektöründe, uluslararası standartları kapsayan anahtar teslim veri merkezi yapabilme yeteneğimizle öne çıkıyoruz. Bu şekilde uçtan uca hizmet veren tek şirketiz. Bütünsel çözümler sunuyor ve anahtar teslim hizmet kapsamında proje yönetimi, yüksek mühendislik çözümleri, tasarım, uygulama, iklimlendirme ve otomasyon süreçlerinin tamamını üstleniyoruz. Sürecin her aşamasında zaman ve maliyet etkinliği sağlıyoruz. Bu da veri merkezi yatırımcıları için büyük bir avantaj sağlıyor. Yani bugün dünyanın herhangi bir yerinde veri merkezi yatırımı yapmak istiyorsanız, bu kompleks yapıları hayata geçirebilmek için sadece bize başvurmanız yeterli.

*Tamamladığınız projelere dair bir rakam verebilir misiniz? Gelecek hedefleriniz nelerdir?

Türkiye'nin en büyük teknoloji firmalarının önemli veri merkezi projelerine imza attık. Şu an itibarıyla 100 megavatın üzerinde IT yüküne sahip proje tamamladık. Yakın gelecekte hedefimiz yalnızca Türkiye'de değil, global ölçekte de veri merkezi yatırımcılarının akıllarına ilk gelen şirket olmak. Bu hedef doğrultusunda Avrupa'da önemli adımlar atmaya başladık, ilk olarak İngiltere ve Almanya'da şirketler kurduk. Böylece bölgede daha aktif rol almayı hedefliyoruz. 2025 yılında Avrupa'daki organizasyonumuzu daha da güçlendirmeyi planlıyoruz. Veri merkezlerinin değişen taleplerine cevap verebilmek için sürekli olarak çalışıyoruz.

*Veri merkezi pazarının büyümesi ve geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz?

Veri merkezi pazarı, dijital dönüşümün hızlanmasıyla büyümekte ve yeni teknolojik gelişmelerle destekleniyor. Bulut bilişimin yaygınlaşması, veri merkezlerine olan talebi artırmaktadır. Ayrıca yapay zeka gibi teknolojilerin ilerlemesi, bu talebi daha da güçlendirerek veri merkezlerinin rolünü daha da kritik hale getirmektedir. Türkiye'de de bu dönüşümün etkileri net bir şekilde gözlemleniyor. Ülkemiz, Avrupa ve Asya arasında stratejik bir köprü konumunda bulunduğu için bölgesel bir veri merkezi olma potansiyeli taşıyor. Yapılan araştırmalar da gösteriyor ki dünyada 2024-2030 yılları arasında veri merkezi pazarı 622.4 milyar dolara ulaşacak. Biz de stratejik büyüme planlarımız doğrultusunda Ar-Ge, Ür-Ge ve insan kaynakları yatırımlarımızı artırıyoruz.

"AÇIK AKADEMİ İLE ÜNİVERSİTE İŞ BİRLİKLERİ DEVAM EDECEK"

Açık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Yüksel Açık, sektörde yakaladıkları ivmeyi sürdürülebilir hale getirerek, rekabet avantajlarını güçlendirmeyi hedefliyor. Veri merkezi projelerinin birbirinden farklı mühendislik disiplinlerini içerisinde barındırdığını vurgulayan Açık, "Sektörde çalışan insan kaynağının sadece teknik bilgiye değil, aynı zamanda farklı alanlarda da yetkinliklere sahip olması gerekiyor. Uçtan uca veri merkezi hizmeti sunan bir şirket olarak, sektöre karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Hem bünyemizde istihdam etmek hem de sektörde rekabet ortamını tetikleyecek insan kaynağının yetiştirilmesi için üniversitelerle iş birliği yapıyoruz. İlk olarak Açık Holding bünyesindeki Açık Akademi ile Kocaeli Üniversitesi arasında bir iş birliği yaptık. Proje kapsamında 14 hafta boyunca elektrik mühendisliği bölümü öğrencilerine 'Veri Merkezi Sistemleri' dersi vererek, sektör profesyonelleriyle buluşturuyoruz. Böylece sektördeki yetkinlik açığını kapatmayı hedefliyor, genç mühendislerin kariyerlerine yön verecek fırsatlar sunuyoruz. Hem öğrencilerin kariyer gelişimlerine katkıda bulunuyor hem de sektörün gelişimine önemli bir destek sağlıyoruz. Bu stratejik adımların, veri merkezi sektörünün sürdürülebilir büyümesine ve inovasyonuna katkıda bulunacağına inanıyoruz" diyor.

EN ÇOK OKUNANLAR