Fintech

22 Mayıs 2023 11:30

FinTek'in kalbi İstanbul'da atacak

Global finans sektörünün dönüşümünde aktif rol oynayan finansal teknolojiler (FinTek), sahip olduğu potansiyel ile dikkat çeken bir gelecek vadediyor. Küresel arenadaki güçlü oyunculardan Türkiye'de ise 2022'de FinTek yatırımları, tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. Türkiye'de güçlü bir FinTek ekosistemi oluşmasına katkı sağlayan paydaşlar ile sektörün son durumunu, dünyadaki konumunu ve gelecek vizyonunu konuştuk.

Finansal teknolojiler (FinTek) kavramı temel olarak, sunulan finansal hizmetlerini mevcut teknoloji ile iyileştirerek insanların ve teknolojinin iç içe olduğu yeni bir finans endüstrisi olarak ele alınabilir. Geleneksel finans kuruluşları ile rekabet eden FinTek oluşumları, sunduğu hizmetler ile insanların hayatlarını kolaylaştırmak, zaman ve mekân tasarrufu sağlamak, küreselleşmeyi artırmak gibi prensiplerle hareket ediyor. Finansal teknolojilerin finans sektöründe aktif bir şekilde rol almaya başlaması, 2008 yılındaki küresel finans krizine dayanıyor. Bu dönemde ortaya çıkan para politikalarının eksik tarafı ve yeni bir finansal yapının gerekliliği düşüncesi, FinTek kavramının gelişmesine büyük katkı sağladı. Birçok alanda köklü değişikliklere yol açan Covid-19 salgını döneminde ise FinTek dünyası, geleneksel finans modellerine meydan okur oldu.

FİNTEK UYGULAMA ALANLARI

İnsanlığın FinTek kavramı ile en belirgin şekilde tanışması, bankamatiklerin (ATM'lerin) hayatımıza girmesine dayanıyor. Günümüzdeki kullanım alışkanlığına baktığımızda ise bir faturanın mobil bankacılık hizmeti ile ödenmesi veya dakikalar içerisinde FAST hizmeti ile para transferi yapılmasında finansal teknolojilere başvuruluyor. Gelinen noktada farklı sosyo-ekonomik düzeyden insanların günlük alışkanlıkları içerisinde çok kez FinTek uygulamalarına başvurduğunu söyleyebiliriz. Dünyada en yaygın kullanılan FinTek'ler şunlardır: Ödeme sistemleri, ödeme kuruluşları, elektronik para kuruluşları, aracı kuruluşlar (menkul değerler), dijital bankacılık, finansman şirketleri, yemek kartı kuruluşu, sigorta ve reasürans brokeri ve işletici kuruluş.

TÜRKİYE'DE FİNTEK YATIRIMLARI REKOR KIRDI

Türkiye'de FinTek ekosistemi, yıllar içerisinde kamu kurumları, yatırımcılar veya girişimcileri ile güçlü bir yapıya büründü. Cumhurbaşkanlığı Finans Ofisi tarafından hazırlanan 'Türkiye FinTek Rehberi'nde yer alan verilere göre, Türkiye'de FinTek yatırımları 2022 yılında 89 milyon dolar seviyesine çıkarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı ve rekor kırdı. Türkiye'de 637'si aktif olmak üzere bugüne kadar 739 FinTek kuruldu. Ülkemizde son 6 yıl içerisinde toplam 409 FinTek kurulurken bir yıl içerisinde en fazla FinTek kurulan yıl, 90 FinTek girişimi ile 2018 yılı oldu. Türkiye'deki kurulan FinTek'lerin yapısına baktığımızda; ödemeler 255 kuruluş ile ilk sırada yer alırken onu 92 kuruluşla merkeziyetsiz finans, 91 kuruluşla bankacılık teknolojileri takip ediyor.

DÜNYADA FİNTEK YATIRIMLARI GERİLEDİ

FinTek kuruluşları, ülkemizin yanı sıra tüm dünyada hızla gelişiyor ve popülerliğini artırıyor. Sahip olunan teknoloji ve inovatif bakış açısıyla finans sektörü değişiyor ve yeni fırsatlar sunuyor. FinTek uygulamalarının yaygın olarak kullanıldığı ülkeler arasında ABD, İngiltere ve Çin öne çıkıyor. Küresel FinTek sektörü, 2022 yılında toplam 164.1 milyar dolar yatırım aldı. Bu alanda rekor ise 238.9 milyar dolar ile 2021 yılına ait. Bölgesel olarak baktığımızda 2022 yılında Amerika, 68.6 milyar dolarlık yatırımla ilk sırada yer aldı. Asya-Pasifik bölgesinde bu dönemde 50.5 milyar dolar FinTek yatırımı alınırken EMEA bölgesinde 44.9 milyar dolar FinTek yatırımı oldu. Uzmanlar 2022 yılında küresel FinTek yatırımlarında yaşanan düşüşün nedeni olarak, makroekonomik faktörler ve değerlemelerle ilgili yaşanan endişeler nedeniyle yatırımcıların anlaşmalardan geri çekilmesini gösteriyor. Ayrıca geride bıraktığımız yılda küresel FinTek yatırımlarının gerilemesine rağmen FinTek uygulamalarına ilginin arttığı ve Afrika pazarının da bu dönem içerisinde oyuna dahil olduğu belirtiliyor.

İFM İLE TÜRKİYE FİNTEK SEKTÖRÜ İVME KAZANACAK

FinTek sektörünün gelişimini sürdürmesi için kamu desteği büyük önem taşıyor. Kamu desteğinin olmadığı bir ülkede başarılı FinTek ekosisteminin kurulması ve varlığını sürdürmesi oldukça zor. Devlet kurumlarının FinTek girişimlerinin ihtiyaçlarını dinlemesi, sektörü gözetlemesi ve yatırımcıları desteklemesi FinTek ekosistemi açısından büyük önem taşıyor. Açılışı yapılan İstanbul Finans Merkezi'nin (İFM), Türkiye FinTek sektörüne önemli katkılar sağlaması bekleniyor. İFM'nin Bankalar Etabı açılış törenine katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İFM'nin ülkemiz ekonomisi ve finans sektörümüz açısından stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekti. Açılıştaki konuşmasında İstanbul Finans Merkezi'nin FinTek ve katılım finans konusunda önemli bir merkez haline geleceğini öngördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, yakında Milli FinTek Strateji Belgesi'nin de kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu.

UNITED PAYMENT TÜRKİYE ÜLKE MÜDÜRÜ ADEM AYKIN: TÜRKİYE'DEKİ YATIRIMCILAR YENİ BİR BÜYÜME HAMLESİNE ÖNCÜLÜK EDECEK

"Fintek girişim ekosistemi, yeniliklere ve çeşitliliğe çok açık bir alanı temsil ediyor. Bu noktada değişen yatırımcı beklentileri ile birlikte sektörün de geliştiğini ve ürün portföyünün genişlediğini görüyoruz. Bunun sonucu olarak sektörde geçtiğimiz yıl yatırımcı açısından rekor bir sene geçirdik. Bu yılın başında ise küresel ekonomik gerileme ve doğal afetlerin etkisiyle yatırımlarda geçtiğimiz yıla göre daha sakin bir görünüm yaşandı. Önümüzdeki dönemde, Türkiye'de sektörün daha da hareketleneceğine inanıyorum. Özellikle değişen trendler ve yeni yatırım alanları, gelecekte ekosistemin farklı şekillerde büyüme ve dönüşüm gösterebileceğine işaret ediyor. Türkiye'deki girişimci ve yatırımcılar da adaptasyon ve yenilikçi bakış açılarıyla yeni bir büyüme hamlesine öncülük edecek. Yine Türkiye'nin kıymetli markalarının globalleşmesi adına çok değerli işlere imza atan, CEO'muzun FinTek başkanlığını üstlendiği DEİK Dijital Teknolojiler İş Konseyi de yatırım pastasını büyütmek üzere önemli çalışmalar gerçekleştiriyor. Konseyin, ekonomik büyümemizin kilit noktası olan dijital teknolojiler ekosisteminin globalleştirilmesi adına sektördeki girişimleri yerli-yabancı yatırımcılarla bir araya getirmek ve onların başarılarını yurt dışına taşımak üzere önemli bir misyonu bulunuyor. Bu oluşumla birlikte hem şirketlerin yurt dışına açılmaları noktasında onlara destek verilmesi hem de global arenada Türk şirketlerinin gücünü göstermesi ve yabancı yatırımcının Türkiye'ye gelmesine imkân sunulacağına inanıyorum. Öte taraftan girişim ekosisteminin büyümesi için United Payment olarak biz de yatırımcı kimliğimizle desteğimizi sürdürüyoruz. Geçtiğimiz yıl iWallet, Turan Teknoloji ve Poca gibi pek çok girişime yatırım yaptık. Şu anda bünyemizdeki iştiraklerin sayısı 13'e ulaştı. Önümüzdeki dönemde de bu alanda yeni sürpriz gelişmeleri duyurmayı hedefliyoruz. "

(United Payment Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın)

FİGOPARA KURUCU ORTAĞI VE CEO'SU KORAY BAHAR: YATIRIMLARIN ARTMASIYLA FİNTEK SEKTÖRÜ DİĞER SEKTÖRLERE DE BÜYÜK KATKI SAĞLIYOR

"Türkiye FinTek alanında özellikle son yıllarda hızlı bir yükseliş trendi gösteriyor. Özellikle finansal hizmetlerin dijitalleşmesi, ödeme sistemleri, para transferleri, blockchain teknolojileri gibi önemli gelişmeler kaydediyoruz. Bu alanlara yapılan yatırımların artmasıyla birlikte FinTek sektörü diğer sektörlere de büyük katkı sağlıyor. Örneğin, FinTek girişimleri tarafından geliştirilen ödeme sistemleri e-ticaret sektörüne büyük kolaylık sağlarken, Figopara olarak sunduğumuz alternatif finansman kaynağının bankaların farklı segment müşteriye ulaşması noktasında önemli bir rol üstleniyoruz. Öte yandan içinde bulunduğumuz coğrafya gereği hem Türki Cumhuriyetler'de hem Afrika'da hem de Avrupa'da çok hızlı bir şekilde iş yapabilecek iyi ürünler, hizmetler geliştiriyoruz. 2023 yılında çok daha fazla FinTek şirketinin bölge coğrafyalarda hizmet vermeye başladığını duyacağız. Aslında başarılı örnekleri şimdiden görüyoruz. Özellikle global pazarlara açılım konusunda 2023 yılını oldukça pozitif değerlendiriyorum. Gelecekte, FinTek sektörü Türkiye'de daha da büyüyecek ve finansal hizmetlerin dijitalleşmesiyle birlikte ülke ekonomisine daha büyük katkılar sağlayacak."

(Figopara Kurucu Ortağı ve CEO'su Koray Bahar)

SİPAY CEO'SU SEMİH MUŞABAK: FİNTEK'LERE YÖNELİK YATIRIMLAR ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEMDE HIZLA ARTACAK

"FinTek sektöründeki yatırımlara birkaç farklı açıdan bakmak gerektiğini düşünüyoruz. Türkiye pazarı hali hazırda birçok sektör özelinde yatırımcıların yakın markajında. Aynı zamanda FinTek sektörü de sadece Türkiye'de değil Avrupa'da ve globalde pek çok ülkede de popüler bir sektör konumunda. Tüketici harcamaları, KOBİ finansmanı, bireysel kullanıcıların diğer ödeme yaptığı noktalarda olmak gibi hem geniş bir veri havuzu hem de finansal bir yönlendirici konumundaki FinTek'lere yatırımların önümüzdeki dönemde daha da artacağını öngörüyoruz. Bir diğer nokta ise FinTek'lerin de FinTek sektöründeki yazılım ve ürün geliştirici paydaşlara yönelik yatırımları. FinTek'ler artık ödemenin her noktasında olabilmek ve bunu en kısa sürede doğru teknoloji ve doğru iş birlikleri ile yapabilme stratejisini de benimsemiş durumda. Dolayısıyla özellikle KOBİ finansmanı ve bireysel kullanıcılara yönelik çözümler sunmak isteyen FinTek'lerin bu konuda uzmanlaşmış veya yenilikçi diyebileceğimiz ürünler geliştirmiş paydaşlara yatırımlar yaptığını görüyoruz ve daha da göreceğiz. Mevcut teknolojilerle pazarda var olmak ve büyümek gibi stratejilerin geride kaldığı bu dönemde, Sipay olarak yeni inovasyon ve teknoloji odağımızla birlikte Ar-Ge merkezimizi hayata geçirdik. Yurt dışı için Birleşik Krallık ve Avrupa pazarına yönelik benzeri çözümleri de kapsayan ancak en önemlisi daha da geliştirilmiş ürünlerle yurt dışı planlamaları yapıyoruz."

(Sipay CEO'su Semih Muşabak)

BİTCİ BORSA CEO'SU AHMET ONUR YEYGÜN: DÜNYA LİDERLİĞİ YOLUNDA FİNTEK EKOSİSTEMİ DESTEKLENMELİ

"Türkiye, FinTek sektöründe hızlı bir büyüme trendi yaşadı ve ülkenin FinTek ekosistemi giderek büyüyor. Yapılan yatırımların artması ve geliştirilen ürün ve hizmetlerin çeşitlenmesi, Türkiye'nin FinTek alanındaki konumunu daha da güçlendirdi. Türkiye'de faaliyet gösteren FinTek şirketleri özellikle mobil ödeme, e-ticaret, dijital bankacılık, yatırım ve sigorta gibi alanlarda hizmetler sunuyor. Bu hizmetler, tüketicilere kolay ve hızlı bir şekilde finansal işlemler yapma imkanı sunuyor. Türkiye'nin FinTek sektöründeki başarısı, gelecekte de devam edeceğe benziyor. Özellikle hükümetin FinTek sektörüne verdiği desteğin artması, gelecekte daha fazla inovasyon ve gelişme getirecektir. Türkiye, FinTek sektöründe dünya liderleri arasında yer almayı hedefliyor ve bu alanda büyük potansiyeli var. Gelecekte, Türkiye'nin FinTek sektöründe daha fazla yatırım çekmesi ve daha fazla girişimin ortaya çıkması bekleniyor. Özellikle mobil ödeme ve dijital bankacılık gibi alanlarda büyük bir potansiyel olduğu düşünülüyor. Ayrıca Türkiye'nin FinTek sektöründe yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çeken bir ülke haline gelmesi, ülkenin FinTek ekosisteminin daha da büyümesine katkı sağlayacaktır. Türkiye'nin FinTek sektörü, özellikle genç nüfusu, girişimci ruhu ve teknolojiye olan ilgisi sayesinde gelecekte daha da büyüyecek ve gelişecektir. Bu nedenle, Türkiye'nin FinTek sektöründe daha da ilerlemesi ve dünya liderleri arasında yer alması için, gerekli düzenlemelerin yapılması ve FinTek ekosisteminin desteklenmesi gerekiyor."

(Bitci Borsa CEO'su Ahmet Onur Yeygün)

TÖDEB YÖNETİM KURULU BAŞKANI UFUK BİLGETEKİN: TVTS, YATIRIMCILARIN DİKKATİNİ ÇEKEREK İŞ BİRLİKLERİ ARTIRACAK

"Türkiye'deki güçlü bankacılık sektörü FinTek yatırımlarının artmasına zemin hazırlamaktadır. Finansal sistemin yerleşik oyuncuları, müşterilerine yenilikçi ürün ve hizmetler sunmak için teknoloji yatırımlarına büyük önem veriyorlar. Bu amaçla, özellikle dijital bankacılık uygulamaları, mobil ödeme sistemleri, servis bankacılığı ve elektronik para transferi gibi hizmetlerde üye kuruluşlarımızla iş birliği yöntemini seçerek onların yeteneklerinden faydalanıyorlar. TÖDEB olarak FinTek ekosistemine desteklerimiz devam ediyor. Bu amaçla, TÖDEB Veri Transfer Sistemi'ni (TVTS) hayata geçirdik. TVTS ile ödeme ve elektronik para kuruluşuna ilişkin en doğru ve güncel istatistiki bilgileri yakın zamanda kamuoyuyla paylaşmayı planlıyoruz. Bu sistem sayesinde elde edilecek göstergeler ışığında, üyelerimizin iş hacimlerinin büyüyeceğini, yerli ve yabancı yatırımcıların dikkatini çekerek iş birliklerinin ve yatırımların artacağını düşünmekteyiz. Aynı zamanda geçtiğimiz yıl faaliyetlerine başlayan TÖDEB Akademi ile sektörün nitelikli iş gücü kapasitesine katkı sağlamak için alanında uzman isimlerle eğitimlerimiz devam ediyor. Eğitimleri genişletip, toplumdaki finansal okuryazarlık düzeyini de artırmayı hedefliyoruz. Mart ayında, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Yatırım Ajansı resmi destekleri ve TÖDEB iş birliğiyle Dubai'de düzenlenen, Türk Arap Finans Forumu'nda, Arap yatırımcılarla üyelerimizi buluşturduk. Haziran ayında ise Amsterdam'da düzenlenecek olan dünyanın en prestijli fuarlarından Money 20/20'de üye kuruluşlarımızla yer alarak Türk FinTek kuruluşlarının uluslararası arenada daha da güçlenmesi için çalışmalarımıza devam edeceğiz."

(TÖDEB Yönetim Kurulu Başkanı Ufuk Bilgetekin)

FİBABANKA GENEL MÜDÜRÜ ÖMER MERT: BANKALAR, FİNTEK'LERLE BİRLİKTE ÇALIŞTIKLARINDA ÇOK DAHA ETKİLİ SONUÇLAR ALABİLECEKLERİNİ YAKINDAN GÖRDÜ

"FinTek, uzun yıllar boyunca ödeme kuruluşları ekseninde konuşuldu; şimdi ise son tüketiciden KOBİ'lere kadar birçok alanda hizmet veren finansal teknoloji girişimleri doğuyor. Türkiye'de de dünyada olduğu gibi özellikle KOBİ'lerin ihtiyaçlarına eğilen FinTek girişimleri ön plana çıkmaya başladı. Onların nakit akışlarını çözmeye yönelik fatura finansmanından kredi ürünlerine, finansal operasyonları dijitalleştirmeye ve hızlandırmaya yönelik girişimler de başarılı işlere imza atıyor. Bu doğrultuda B2B finansal servislerin geleceğini oldukça parlak görüyorum. Bu durum aslında bankaları da olumlu etkiliyor. Bankalar, FinTek'lerle birlikte çalıştıklarında çok daha etkili sonuçlar alabileceklerini yakından gördü. Her geçen gün sektörde yeni iş birlikleri duyuyoruz. Bunların sektör adına çok güzel gelişmeler olduğunu söyleyebiliriz. Fibabanka tarafında ise, teknoloji yatırımlarımızın yanı sıra girişim ekosistemine yakın duruşumuz ve yaptığımız yatırımlarla FinTek sektöründe bir farklılaşma yakaladık. Yaptığımız yatırımlar ve girişimlere sağladığımız desteklerle ilerlemeye devam edeceğiz. Fibabanka olarak, köklerimizdeki girişimcilik ruhunu; yaratıcılığın ve inovasyonun öncüsü ve parçası olduğumuz Fiba Grubu'nun kuruluş felsefesinden alıyoruz. Bu vizyonla 2018 yılında Finberg'i hayata geçirdik ve Finberg, girişim ekosistemiyle kurduğumuz en güçlü bağımız oldu."

(Fibabanka Genel Müdürü Ömer Mert)

EN ÇOK OKUNANLAR