"Geleneksel finans, masadaki ilk koltuğu kullanıcıya vermediğinde beklentilere karşılık bulamadığını, yükselen rekabette yer edinmekte zorlanacağını fark ediyor" diyen Papara COO'su Cenap Doğru, Platin okurlarına FinTek sektörünün son durumunu ve yapılan yatırımları aktardı.
"TÜRKİYE GÜÇLÜ BİR PAZAR"* Türkiye'de FinTek yatırımları 2022 yılında 89 milyon dolar ile tüm zamanların en yüksek seviyesine çıktı. FinTek sektörünün son durumunu nasıl ele alabiliriz?
Kullanıcıların ödeme alışkanlıkları ve hizmet sağlayıcılara erişim alışkanlıkları özellikle pandemide ve sonrasında değişerek yeni iş modelleri ve araçları ortaya çıkardı. Bugün esas işi finans olmayan, telekomünikasyon, perakende gibi sektörlerde faaliyet gösteren şirketler dahi bu konuda adımlar atıyor. Türkiye bu anlamda güçlü bir pazar, aktif FinTek sayısının 637 olduğunu biliyoruz. Kredi kartı sahipliğinde dünyada yedinci olan ülkemiz, 71.6 milyon ön ödemeli kartla bu alanda da lider ülkeler arasında konumlanıyor. 2022 FinTek yatırım rakamları umut verici olsa da, Startups.watch raporunda Türkiye'de aynı yıl içinde VC ve melek yatırımların toplamının 1.6 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Bu da FinTek yatırımlarının daha da fazla pay alabileceğini gösteriyor.
Regülasyonların değişen finansal alışkanlıklara uyum sağlamak konusunda gayret sarf ettiği bir ekosistem olan Türkiye'de finansal teknoloji alanındaki yatırımların arttığını görmek sürpriz değil. E-ticaretin yükseldiği ve online alışverişin, online ödemelerin her yaştan kullanıcının hayatının merkezine yerleştiği bu dönemde daha iyi ödeme deneyimleri sunabilmek her sektör için kritik hâle geliyor. Geleneksel finans, masadaki ilk koltuğu kullanıcıya vermediğinde beklentilere karşılık bulamadığını, yükselen rekabette yer edinmekte zorlanacağını fark ediyor. Finansal teknoloji alanındaki inovasyonun arttığını, finansal hizmetlerin servis olarak sunulabildiğini, burada da hizmetten ziyade deneyimin ve müşteri odaklılığın belirleyici olduğunu göz önüne aldığımızda, temeline finansal kapsayıcılığı ve deneyimi alan FinTek yatırımlarının önümüzdeki yıllarda da giderek artacağını söyleyebiliriz.
* Türkiye'nin FinTek yatırımları, küresel düzeyde yaşanan gerilemenin aksine yükseliş trendi gösteriyor. FinTek alanında dünyadaki konumumuzu ve gelecek beklentilerini aktarabilir misiniz?
2022'yi yalnızca FinTek odağında değil, genel anlamda girişim yatırımları açısından küresel trendin aksine bir manzarayla tamamladık. Türkiye merkezli girişimler yaklaşık 1.6 milyar dolar yatırım aldı. Bu yatırım turlarının beşinden birine yabancı yatırımcıların katıldığını da biliyoruz. Türkiye girişimcilik ekosistemi, özellikle oyun, finansal teknoloji ve online perakende alanında değer yaratmayı sürdürüyor.
Türkiye'deki ön ödemeli kart pazarının lideri olan Papara olarak rekabetin giderek arttığı finansal teknoloji sektöründe belirleyici olacak değerlerin hizmet/ürün çeşitliliği, güven, kapsayıcılık ve kullanıcı deneyimi olacağına inanıyoruz. 2016'da kurulduğumuzda kullanıcılarımıza 7/24 ücretsiz para transferi olanağı sunuyorduk. Bugün Papara kullanıcılarına para transferinin yanı sıra ödeme, kart ürünleri, Birikim Hesabı, Bağış ve hatta Sigorta gibi ürün ve hizmetleri kapsayan geniş bir finansal evren vaat ediyoruz. Yaptığımız ürünü basit, hesaplı ve eğlenceli bir deneyimle sunmak ana odağımız. Buna uymayan bir deneyimle o servisi sunacaksak biz orada olmak istemiyoruz. Farklı iş alanlarında genişlemek ve büyümek elbette önemli ama bunu yaparken de kullanıcılarımıza vadettiğimiz deneyimi işin özüne koymak ve bundan asla vazgeçmemek bizi rekabette öne taşıyan en önemli husus.
Yatırım ürünümüzde sona yaklaştık. Kısa vadede ABD borsaları, orta vadede ise Borsa İstanbul ve hatta altın gibi değerli metallerin yatırımları Papara üzerinden yapılabilecek. Yine çok yakında yurt dışına para transferine oldukça rekabetçi fiyatlar ve Papara deneyimiyle sunmaya hazırlanıyoruz. 100'e yakın ülkede farklı bankalardaki IBAN'lara veya dijital cüzdan uygulamalarına Papara üzerinden para göndermek mümkün olacak.
"CASHBACK İLE GÜÇLÜ BİR KULLANICI TABANI EDİNDİK"* Papara'nın sektöre katkılarından ve projelerinden bahsedebilir misiniz?
Papara, henüz ülkemizde Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) uygulaması yokken, 2016'da 7/24 ücretsiz ve bankadan bağımsız para transferiyle yola çıktı ve bunu yapan ilk şirket oldu. Ücretsiz ön ödemeli kartlarımızla milyonlarca kullanıcıya ulaşmayı başardık. Mastercard logosunun olduğu her yerde kullanılabilen, tüm harcamalarda anında nakit kazandıran Metal Card ürünümüzle Türkiye'nin en prestijli ve ilk metal kartını kullanıcılarımızla buluşturduk. Yine Türkiye'nin harçlığı dijitalleştiren kartı Edu Card ile veli ve öğrencilerin değişen finansal ihtiyaçlara ayak uydurabilmesini sağladık. Voice Card ile dünyanın görme engelliler için üretilmiş ilk sesli kartını kullanıcılarımızla buluşturarak finansal kapsayıcılık alanında bir ilke imza attık. Kullanıcılarımıza faturadan dijital platform aboneliklerine, üyelik aidatlarından sivil toplum kuruluşu bağışlarına kadar geniş bir eksende ödeme / bağış yapabilecekleri, harcamaları bir üst sayıya tamamlayarak küsuratları iyiliğe dönüştürebilecekleri uygulama içi ödeme çözümleri sunuyoruz. Sıkıcı süreçlerle, evrak işleriyle özdeşleşen sigortacılığı bir mobil uygulamayı kullanarak birkaç adımda tamamlanabilecek, eğlenceli ürünlere dönüştürüyoruz. Bölüştür gibi, harcamaları 10 farklı kişiyle paylaşmaya yarayan, Birikim Hesabı gibi hedeflere giden yolu kısaltan, tasarruf kültürünü hedefleyen, gençlerin çok sevdiği özelliklere imza attık. Anlaşmalı markalarda harcadıkça anında nakit kazandıran Papara'nın Türkiye'de yarattığı ve sektörde neredeyse bir standarda dönüşen sadakat programı olan Cashback ile güçlü bir kullanıcı tabanı edindik. Bu örnekler, Papara'nın FinTek sektöründe öncü olduğunu gösteren çözümler arasında sayılabilir.