MÜSİAD'ın düzenlediği 'Siber Güç Türkiye 2024' zirvesi İstanbul'da yapıldı. Türkiye'nin dijital savunmadaki dönüşüm stratejisinin ele alındığı zirvenin açılışı, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Hüseyin Avşar, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Yusuf Tancan, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı İsmail Doğan ve MÜSİAD Dijital Dönüşüm Sektör Kurulu Başkanı Taha Çiftci'nin katılımıyla gerçekleştirildi.
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, yapay zeka ve siber güvenlik konularının ülkenin milli güvenliği ve geleceği için vazgeçilmez unsurlar halinde geldiğini belirterek, "Ülkemizin dijital geleceğini inşa etmek ve sürdürülebilir hale getirmek adına öncelikli olarak teknoloji altyapımızı daha güçlü hale getirmeliyiz." dedi.
Mahmut Asmalı, açılıştaki konuşmasında, teknolojinin sadece günlük hayata değil aynı zamanda milli güvenliğe etkilerinin de büyük bir önem kazandığını belirterek, yapay zeka ve siber güvenlik konularının ülkenin milli güvenliği ve geleceği için vazgeçilmez unsurlar haline geldiğini söyledi.
Türkiye'nin milli savunma alanındaki önemli yatırımlarının vizyoner bakış açısıyla sürdürüldüğüne işaret eden Asmalı, şunları kaydetti:
"Söz konusu gelişmeler ülkemiz adına son derece önemli ve gurur verici. 2024-2028 yıllarını kapsayan ve ülkemiz açısından siber güvenlik konusunu en üst düzeyde ele alan Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'nın geleceğimiz açısından yol gösterici olacağını düşünüyoruz. 7 Eylül'de Resmi Gazete'de yayınlanan genelgenin hemen ardından harekete geçip, siber güvenlik ve yapay zeka meselesini hem özel sektör hem sivil toplum hem de kamuyla birlikte gündeme taşımak ve devlet nezdinde yapılacak çalışmalara katkı sunmak amacıyla Siber Güç Türkiye 2024 raporumuzu hazırladık ve bu zirveyi planladık."
Asmalı, MÜSİAD olarak yerli ve milli çözümler geliştirerek Türkiye'nin siber güvenlik alanında güvenli ve güçlü bir konumda olmasını hedeflediklerini aktararak, "Siber güvenlik dijital dünyadaki tüm varlıklarımızı, kimliklerimizi ve verilerimizi korumak için kritik bir öncelik haline gelmiştir. Ülkemizin dijital geleceğini inşa etmek ve sürdürülebilir hale getirmek adına öncelikli olarak teknoloji altyapımızı daha güçlü hale getirmeliyiz. Bunun için devletimizin rehberliğinde büyük yatırımlar yapmalı ve Ulusal Siber Güvenlik Stratejisi ve Eylem Planı'na uygun bir yol haritasıyla ilerlemeliyiz. MÜSİAD olarak bünyemizdeki 60 bine yakın firmamızla bu yol haritasına en güçlü katkıyı sunmak adına elimizden gelen çabayı gösteriyoruz, göstermeye devam edeceğiz." diye konuştu.
En iyi boykotun üretmek olduğunu vurgulayan Asmalı, "İHA ve SİHA'ları ürettik ve Allah'a hamdolsun hiç kimseye muhtaç olmadık. Yetişmiş insan gücümüz ve her şeyi üretecek imkanımız var. Yeter ki biz çalışalım, üretelim. Siber Güç Türkiye 2024'ün ülkemiz adına verimli sonuçlar doğuracağına inanıyoruz." dedi.
"Siber saldırıların nereden geleceği belirsiz ve karmaşık bir hale dönüştü"
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Avşar da siber güvenliğin hayatın hemen hemen her alanında karşılarına çıktığını belirterek, "Bu bağlamda gündelik yaşantımızda, tüm sektörlerin işlemlerinde, iletişim alanında ve sosyal medya düzeyinde hepimizin içinde bulunduğu siber uzayın barındırdığı olası tehlikeler göz ardı edilemez bir noktaya gelmiştir. Günümüzde dijital bileşenler insan yaşamının en derin noktalarına kadar nüfuz etmiş durumdadır. Bu nedenle siber saldırıların nereden geleceği artık belirsiz ve karmaşık bir hale dönüşmüştür." ifadelerini kullandı.
Devletler ve kurumlar için ise siber güvenlik tehlikesinin; milli güvenlik, kamu güvenliği ve toplumsal sorunlara dönüşebilme potansiyeli taşıdığına işaret eden Avşar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sürekli değişen siber uzayın yetenekleri, olumsuz yönde değişebilmekte, yeni siber silahlar ve yeni siber saldırı türleri farklı tarzlarda ve içeriklerde karşımıza çıkabilmektedir. Bu değişim göz önünde bulundurularak gerekli güvenlik tedbirlerin alınması, yaşanmış siber saldırılardan dersler çıkarılması, vatandaşlarımızın ve çalışanlarımızın zarar görmemesi ve sistemde açıklar oluşturmaması için bilinçlendirme faaliyetlerinin aralıksız sürdürülmesi kritik önem arz etmektedir. Siber güvenlik ve yapay zeka yetenekleri gibi kritik konular günümüz savunma stratejilerinin de merkezinde yer almakta ve büyük bir önem taşımaktadır."
Avşar, Türkiye'nin savunmasını küresel tehditlere karşı güvenilir kılmak amacıyla Savunma Sanayii Başkanlığı olarak yoğun bir emek harcadıklarını vurgulayarak, güvenlik güçlerinin siber tehditlere karşı savunma düzeyini artırmak maksadıyla yerli ve özgün siber güvenlik ürünlerinin üretimine katkı sağladıklarını ve bu ürünlerin kullanımını artırmak için çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
"Dünya üzerinde şu an yaşanan çatışmaların hepsinin birer siber boyutu da var"
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkan Vekili Tancan da yenilikçi teknolojilerin meydana getirdiği dönüşümün hayatın her alanını yeniden şekillendirdiğini aktararak, "Siber uzayda insan hayatını zorlayan gelişmeler yaşanıyor. Siber uzay, mesafeden bağımsız olarak minimum uzmanlık, teçhizat ve maliyetle, geleneksel silahların oluşturduğu etkiye benzer tahribatların oluşturulabildiği bir ortama dönüştü. Otomatize saldırı araçlarıyla, uzman olmayan insanlar bile kolayca birer siber askere dönüşebiliyor. Artık ilk merminin siber uzaydan atıldığı yeni nesil savaşlar dönemindeyiz." değerlendirmesinde bulundu.