GYODER Başkanı Neşecan Çekici, geleceğin gayrimenkul dünyasını şekillendirecekleri bir yolculuğa başlamak için bir arada olduklarını söyledi.
Çekici, "İnandığımız bir söz var. Şöyle diyor: 'Yeniden başlamaktan korkma. Bu sefer sıfırdan değil, tecrübelerden başlıyorsun.' İşte bugün, tecrübelerimizden faydalanarak, gayrimenkulde yeni bir sayfa açmak ve yeniden başlamak için birlikteyiz." dedi.
Gayrimenkul sektörünün Türkiye'de ekonomik kalkınmanın daima lokomotifi olduğunu dile getiren Çekici, "Dün de öyleydi, bugün de böyle. Eminiz ki yarın da aynı çizgide devam edecek. Çünkü gayrimenkul sektörü yalnızca binalar inşa etmekle kalmıyor, şehirler kuruyor, insan hayatına dokunuyor ve geleceği şekillendiriyor." diye konuştu.
Çekici, Türkiye gayrimenkul sektörünü ulusal ve uluslararası alanda temsil eden çatı kuruluş olan GYODER ile ilgili bilgiler vererek, Derneğin son dönemdeki çalışmalarını anlattı.
"GELİŞTİRİCİLERİMİZİ VE İNŞAAT ŞİRKETLERİMİZİ BELGELENDİRECEĞİZ"
GYODER Başkanı Çekici, yeni ekonomide çevresel, toplumsal adalet ve yönetişim konularını içeren ESG standartlarının önemine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"ESG kriterlerini sektörümüzde yerleşik kılmak istiyoruz. Bu nedenle Tabiat, Toplum, Tasarım ve Teknoloji başlıklarından oluşan, 4T Sertifikası'nı PwC Türkiye danışmanlığında hazırlamaktayız. Öncelikle geliştiricilerimizi ve inşaat şirketlerimizi belgelendireceğiz. Böylece sektörümüzün sosyal rolünü yukarıya taşıyacağız. Uluslararası rekabet gücünü artıracağız. Bugün lansmanını yapacağımız bir diğer önemli çalışmamız ise 'İnşaat Sektörü ve İş Gücü Dinamikleri: Türkiye 2024' başlıklı raporumuzdur. Bu raporla sektörümüzün en önemli problemlerinden biri haline gelen 'iş gücü' sorununu mercek altına aldık. Tüm süreci öğleden sonra yapılacak olan oturumda öğreneceksiniz."
"KENDİMİZİ DAİMA HAZIR, MOTİVE VE EN ÖNEMLİSİ 'YENİ' TUTMALIYIZ"
Neşecan Çekici, hayata geçirdikleri projelerden bahsederek, tüm paydaşlarla bir seferberlik çerçevesinde gayrimenkul ve kentsel dönüşüm okuryazarlığı projeleri yürütmeye başladıklarını söyledi.
GYODER'in durmadığını, büyüdüğünü, geliştiğini ve etkinliğini artırdığını dile getiren Çekici, sözlerini şöyle tamamladı:
GAYRİMENKULDE TEK SES
Zirvede gerçekleştirilen 'Gayrimenkulde Tek Ses - Hepimiz Birimiz, Birimiz Hepimiz İçin' başlıklı oturumda GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Neşecan Çekici, KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Engin Keçeli ve AYD Yönetim Kurulu Başkanı Nuri Şapkacı yer aldı.
Panelde konuşan Neşecan Çekici, "Derneğimizde gayrimenkulleştirme enstrümanları üzerine SPK ile, diğer STK'larla politika geliştirmeye çalışıyoruz. Türkiye'nin bir gayrimenkul politikasına, ortak akıl çıkarmaya ihtiyacı var" diye konuştu.
Yapı tasarruf sandıklarının Türkiye'de artık harekete geçmesi grektiğini söyleyen Ramadan Kumova ise şunları söyledi: "Yapı tasarruf sandıkları Avrupa'da uygulanan, insanların çalışırken sistemin içerisine girdikleri, biriken paranın zaman içerisinde finansmana dönüştüğü bir sistem. Bununla ilgili çalışıyoruz. Eğer yapı tasarruf sandıklarını Türkiye'de oluşturup, gayrimenkul sektörü ile birleştirebilirsek, yastık altındaki altının buraya aktarılabileceğine inanıyoruz. Birkaç yıl içinde yapı tasarrfuf sandıkları ile ilgili çalışmamız belli bir noktaya gelecek."
Engin Keçeli ise "Bizim eksiğimiz fizibilite ve sermaye. İnsanlar önce fizibilite ve sermaye altyapılarını hazırlayıp projelerini öyle geliştiriyorlar. Proje gayrimenkul yatırım fonları konusunda son derece mutluyuz. Sektörün kurtuluşu olarak bakıyoruz. Regülasyonun doğru oluşturularak hızla başlanması gerekiyor. Alternatif konut üretmeye ihtiyacımız var" diye konuştu.
Artık geleneksel kredilerden çıkıp yeni alternatiflere yönelmek gerektiğini söyleyen Nuri Şapkacı, "Yaratıcı finansman yöntemleri bu noktada devreye giriyor. GYF'ler bu konuda çok yardımcı olacaktır. Yatırımcılarla bunu tabana yaymak istiyoruz. Maliyetleri optimize edebilmek ve müşterilerimize en iyisini sunabilmek için de yaratıcı finansman yöntemlerinin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum" dedi.