Romanya'nın batısında başkent Bükreş'e yaklaşık bir saatlik mesafede bulunan Podişor köyü ayın 27'sinde önemli bir törene ev sahipliği yaptı. Kalyon İnşaat'ın Romanya Karadeniz Kıyısı-Podişor Doğalgaz Boru Hattı Projesi töreni, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Romanya Başbakan Yardımcısı Marian Neacşu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Platin Dergisi olarak biz de bu tarihi ana tanıklık ettik.
DEV PROJE İÇİN TÖREN DÜZENLENDİ
Tören sonrasında Kalyon İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Murathan Kalyoncu ile sohbet etme imkanı bulduk. Mart ayında Kalyon İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanlığı koltuğuna oturan Murathan Kalyoncu, projenin yüzde 30'una yakınının tamamlandığını, yaklaşık 308 kilometrelik boru hattının 300 metrelik kısmının indirmesini bitirdiklerini anlattı. Kuşkusuz bu büyük proje Türkiye ekonomisine de önemli bir katkı sağlayacak zira 100 bin ton ağırlığında çelik borunun yüzde 98'i Türk çelik boru üreticilerinden alınıyor. Projenin 200 milyon euro'luk kısmının çelik boru maliyetinden oluştuğunu anlatan Kalyoncu proje ile birlikte Türkiye'den çelik boru ihraç edildiğine dikkat çekti.
Toplam 500 milyon euro'luk bu büyük proje elbette Kalyon İnşaat için de çok değerli. Murathan Kalyoncu son yıllarda gerçekleştirdikleri sıra dışı projelerle birlikte artık dünyanın sayılı alt yapı müteahhitleri arasına girdiklerine dikkat çekti. Projenin ihalesinin AB tarafından yapıldığını da anlatan Kalyoncu, "Çinli, İspanyol ve İtalyan rakiplerimizi geride bıraktık ve teknik yeterlilikte tam puan alarak ihaleyi kazandık. Şimdi şirketimizi AB'ye akredite etmiş durumdayız. Bu da AB'deki bütün alt yapı projelerine talibiz demektir" dedi.
YURT DIŞI ATILIMI İÇİN DÜĞMEYE BASILDI
Kalyon İnşaat'ın Romanya'da olduğu gibi TANAP Doğal Gaz Boru Hattı ile Silivri BOTAŞ Doğal Gaz Depolama Tesisi gibi projelerde edindiği müteahhitlik ve mühendislik becerisinin önümüzdeki dönemde şirketin stratejilerine önemli etkisi olacağını söyleyebiliriz. Zira Kalyoncu da küresel pazarda niş projelerle isimlerini daha çok duyurmak istediklerini anlattı. Yurtdışında inşaat müteahhidi olarak daha fazla görüneceklerini söyleyen Kalyoncu, "Gözümüzün kestiği riskleri alacağız ve organik bir büyüme istiyoruz. Kalyon İnşaat ve Kalyon Holding olarak küresel bir güç haline geliyoruz" dedi.
AFRİKA'DA 4 BİN KM'LİK PROJE
Bu amaç doğrultusunda Kalyon İnşaat birçok ülkede farklı projelerle ilgileniyor. Kalyoncu, Romanya'da şu anda ihaleye çıkmaya hazır olan iki doğalgaz çevrim santrali (300 ve 750 megavat) bulunduğunu, bu projelerle de ilgilendiklerini, İspanya'da bir şirketle işbirliği içinde olmayı düşündüklerini kaydetti. Moldova'nın gaz iletimini Romanya gaz şirketi Transgaz'ın sahiplendiğini söyleyen Kalyoncu, şöyle konuştu: "Orada da bizimle ilişkilerde bulunmak istiyorlar. Ayrıca, Afrika'da 4 bin kilometrelik bir doğalgaz boru hattı alacaklar. Nijerya'dan başlayacak şekilde... 'Oraya gittiğimiz takdirde Kalyon'u yanımızda görmek isteriz' dediler. Kalyon olarak vazgeçilmez, hatta sürekli davet edilen bir firma haline geldik."
KATAR, CEZAYİR VE ABD PAZARINDA DA YER ALACAK
Kalyon İnşaat Katar'da da çok büyük bir proje takip ediyor. Milyar doların üzerinde bir gaz projesi olduğunu anlatan Kalyoncu, "Silivri Gaz Depolama Tesisi işine benziyor. Yakın zamanda sonuçlanmasını bekliyoruz" dedi. Cezayir'de bir demiryolu projesiyle ilgilendiklerini anlatan Kalyoncu, 10 ay önce Ukrayna'ya gittiğini ve ülkede şu anda takip ettikleri bir demiryolu projesi olduğunu anlattı. ABD'de de gaz ve petrol işleri yapan büyük bir firmanın satışa çıktığı bilgisini aldıklarını söyleyen Kalyoncu şu anda değerlendirme yaptıklarını uygun olması halinde ABD pazarına da girebileceklerini söyledi.
SUUDİ ARABİSTAN OFİSİ AÇILDI
Bu arada, Kalyon İnşaat Suudi Arabistan'daki ofisini de yeniden açtı. Kalyoncu, "Ofisimizi yeniden yapılandırıyoruz. Orada da daha aktif olacağız" dedi. Suudi Arabistan'da yapılacak bir havalimanı ihalesi için de hazırlıklar yapılıyor. İstanbul Havalimanı'ndaki tecrübelerini kullanarak bu ihale için hazırlandıklarını anlatan Kalyoncu, "İhale yap-işlet-devret şeklinde olacak, bu alandaki tecrübemizi aktarabileceğiz" dedi.
NEOM'UN ALT YAPISI İÇİN ORTAKLIK TEKLİFİ ALDI
Peki dünya çapında pek çok büyük alt yapı projesine talip olan Kalyon İnşaat, Suudi Arabistan'ın dev projesi NEOM'da yer alacak mı? Kalyoncuya bu soruyu sorduğumuzda cevabı şöyle oldu: "NEOM projesi özel bir şirket çatısı altında yürütülüyor. Bu şirket bize gelerek konsorsiyum olarak ortaklık kurmamızı ve bütün alt yapı işlerini beraber yapmamızı teklif etti. Bu projeyi ciddi olarak masaya yatırdık. İlerleyen zamanda kararımızı vereceğiz."