Enerji

03 Temmuz 2024 09:22

“Jeotermal, biokütle ve biometan yatırımları artmalı”

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME), Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz, "Türkiye'de de yenilenebilir enerji yatırımları son dönemde yükselişte. GES ve RES'in yanında jeotermal ve biokütle ile biometan üretimi konusunda da çok büyük potansiyeli var" diyor.

Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME), Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz, Platin Dergisi Temmuz 2024 sayısında Türkiye'nin enerji politikasını ve yenilenebilir enerji yatırımlarını değerlendirdi.

"* Türkiye enerji politikası ayakları yere basan, gerçekçi ve doğru bileşenleri içeriyor. Gerek uygulamada gerekse düzenlemelerde eksiklikler mevcut ancak coğrafi ve ekonomik gerçekler düşünüldüğünde enerji politikasının enerji teknolojisi ve enerji türünde ayrım yapmayan bir şekilde izlenmesinin doğru olduğunu görüyorum.

* Türkiye'de de yenilenebilir enerji yatırımları son dönemde yükselişte. GES ve RES'in yanında jeotermal ve biokütle ile biometan üretimi konusunda da çok büyük potansiyeli var. Yenilenebilir enerji konusunda bu alanlara da yatırımlara öncelik ve teşvik verilmeli.

* Yeşil hidrojen üretimi konusunda AB'de önemli boyutta destekler veriliyor. Türkiye'nin de bu konuda çalışmaları bulunuyor. Bu konuda ilerleyebilmemiz için bir an önce teknoloji geliştirmeye ağırlık vermemiz gerekiyor.

* Yenilenebilir enerjide şu anda pek konuşulmayan ancak büyük sorunlar yaratabilecek bir konu elektrik şebekelerinin durumu. Halihazırdaki şebekelerin ve altyapısının yenilenebilirin payı arttıkça sorun çıkartma kapasitesi de artıyor. Bu konu hayati önem taşıyor. AB ve ABD bu konuda henüz farkındalık geliştirmedi, Türkiye'nin bu konuda dikkatli olması, yapılacak yeni yatırımları bu riske göre dizayn etmesi gerekiyor. Elbette mevcut şebekelerin de yenilenmesi ya da iyileştirilmeler yapılması lazım.

* Önümüzdeki beş yılda enerji bakımından Türkiye'nin eli oldukça rahatlayacak. Özellikle Sakarya Gaz Sahasında üretime geçilmesi ve 12-14 milyar m3 civarında bir üretim yapılması elimizi rahatlatacak. Bunun yanı sıra pek çok doğal gaz depolama kapasitesinde artış için çalışmalar var. Bunların da kullanımıyla özellikle LNG ticaretinde söz sahibi bir ülke olabiliriz.

* Petrol tarafında Gabar'daki üretimin artırılması, nükleerde de Akkuyu'nun devreye girecek olmasıyla Türkiye enerji portföyü çeşitliliğini sağlamış ve dengeli bir hal alacak. Önümüzdeki dönemde jeotermal, biokütle ve biometan yatırımlarına ağırlık vermemiz gerekiyor."

(Akdeniz Ülkeleri Enerji Şirketleri Birliği (OME), Hidrokarbonlar Direktörü Sohbet Karbuz)

EN ÇOK OKUNANLAR