Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum düzenledikleri basın toplantısında, orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen "Yeni Evim" kampanyasının detaylarını paylaştı.
Yeni Evim Konut Finansman Programına göre bankalar ve katılım finans kurumları tarafından sağlanacak finansman tutarları 1. Bölge olan İstanbul'da en çok 5 milyon lira, 2. Bölge'deki illerde (Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla) 3 milyon lira, 3. Bölge'deki (diğer) kentler için en çok 2 milyon lira olarak belirlendi.
Asgari peşinat oranının yüzde 10 olduğu kampanyada, en fazla 15 sene vade ile sağlanacak finansmanlarda faiz/kar payı oranları yüzde 0,69'dan başlayacak. İlk 3 yıl devlet katkısıyla ödeme kolaylığı ve kredi vadesi boyunca hane halkı geliriyle uyumlu ödeme imkanlarıyla sunulacak finansman modeliyle ilk etapta 100 bin ailenin tamamının birinci el olacak yeni evlerine kavuşması amaçlanıyor.
Bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan ve programa dahil olarak konut üretme taahhüdü veren müteahhitler için Hazine Destekli KGF kefaletiyle başlangıçta 25 milyar liralık finansmana erişim imkanı sunulacak.
Fiyat takiplerinin titizlikle yapılacağı kampanya kapsamında haksız fiyat artışı gerçekleştirdiği tespit edilen kişiler, gereği yapılmak üzere ilgili birimlerle paylaşılacak.
İlk kez ev sahibi olmak isteyen orta gelirlilere yönelik kampanyadan 16 Ocak'tan itibaren yararlanılabilecek.
Kampanyanın orta gelirliler için çok önemli fırsatlar sunduğunu belirten sektör temsilcileri, sektörün hareketleneceğini ve üretimin artacağı görüşünü paylaştı.
"DURGUN BİR DÖNEMDEN SONRA BÖYLE BİR KAMPANYA KONUT SEKTÖRÜNÜ ATEŞLER"
İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu programın, sıradan bir kampanyadan daha çok, konut edinmeyi ve üretmeyi teşvik eden ve destekleyen bir proje olarak ele almak gerektiğini söyledi.
Durbakayım, "Herkes düşük kredili ev alımına olanak sağlayan bir kampanya beklerken, detaylarda konut üretimini teşvik eden ve konut alımına finansal destek veren sosyal içeriği çok fazla olan önemli başlıklar olduğunu gördük. Durgun bir dönemden sonra böyle bir kampanya konut sektörünü ateşler. Tekrar sektör oyuncuları işlerine daha büyük bir gayretle sarılır." dedi.
Bu kampanyanın normal bir uygulama gibi kalıcı olmasını arzu ettiklerini dile getiren Durbakayım ancak bunun için arsa maliyetinin dizginlenmesine ve düşürülmesine yönelik teşviklerin uygulanması gerektiğini bildirdi.
"HEM TOPLUMSAL İHTİYAÇ KARŞILANACAK HEM DE ÜRETİM DESTEKLENECEK"
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu da gayrimenkul sektörünün bir süredir bu kredi kampanyasına kilitlendiğini belirterek, kampanyanın açıklanmasının konut alıcısını ve geliştiricisini rahatlattığını söyledi.
Bütün dünyada konut ihtiyacının karşılanmakta zorlanıldığı bir ortamda devletin ardı ardına ortaya hayata geçirdiği programlarla bu noktada çok önemli bir toplumsal destek ortaya koyduğunu dile getiren Kalyoncu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu çok önemli buluyoruz, çünkü şu anda konut ve barınma meselesi milli bir meseleye dönüştü. Bu noktada devletimiz bu adımları atmışken biz de iş dünyası olarak konuya toplumsal ve sosyal açıdan yaklaşmalıyız. Açıklanan kampanya birinci eli destekleyen ve ilk defa konut sahibi olacak kişilerin erişimini kolaylaştıracak bir sistem. İnsanların aylık geliriyle faizi ödeyebildiği bir kredi imkanı, birinci el piyasasını ve üretimi desteklerken, ilk defa ev alacaklara özel kriterler oluşturularak toplumsal ve sosyo ekonomik katkı artırılacak. Açıklanan kararlar, ilk kez konut sahibi olacaklar için çok olumlu adımlar."