Müşteriler artık sadece bir ürünü satın almakla kalmıyor, aynı zamanda markalarla etkileşim kurmak ve kişiselleştirilmiş deneyimler yaşamak istiyorlar. Bu beklentileri karşılamak için e-ticaret şirketleri, yeni teknolojileri ve stratejileri benimsemek zorunda. Mesela Gen AI ile desteklenen bir omnichannel stratejisini... Peki, GenAI ve omnichannel stratejileri, e-ticarette nasıl bir fark yaratıyor? Gelin, yeni dönemin kodlarına daha yakından bakalım.
6 MEGA OMNICHANNEL STRATEJİSİ
E-ticaretin tek başına rekorlar kırdığı günleri geride bırakıyoruz. Fiziksel mağazacılık deneyimi, online alışveriş yolculuğunun vazgeçilmezi haline geliyor.
Başarılı bir omnichannel stratejisi geliştirmek, sistemleri entegre etmeyi ve pürüzsüz bir deneyim sağlamak için müşteri verilerini birleştirmeyi gerektirir. Amaç, gerçek zamanlı, tutarlı veri ve içgörüler elde etmek için departmanlardaki siloları ortadan kaldırmak ve iç sistemleri birbirine entegre ederek kanallar arasındaki boşlukları kapatmaktır. Bu başarılı strateji, güçlü bir entegrasyonun yanı sıra bütüncül bir veri yönetimini yani CRM sistemlerinin kullanımını da içerir. Veri bütünlüğünü sağlayabilmenin bir diğer koşuluysa eski nesil sistemleri terk edip yerine çevik modern sistemleri benimsemek... Bu modern yaklaşımlar arasında bulut tabanlı platformlar, modüler uygulamalar, yapay zeka ve makine öğrenimi gibi gelişmiş teknolojilerden elde edilen yeni potansiyeller yer alıyor. İşte Cloudflight'ın işaret ettiği en güncel 6 omnichannel stratejisi...
1. Fiziksel mağazalara geri dönüş: Netflix'in fiziksel mağazalar açma planı, e-ticaret dünyasında yeni bir dönemin sinyallerini veriyor. Uzun süre yalnızca çevrim içi platformlarda faaliyet gösteren pek çok marka, fiziksel mağazalara yöneliyor. Bu dönüşümün birkaç önemli nedeni var:
Online operasyonların maliyetleri artıyor: Özellikle dijital reklam maliyetlerinde büyük bir artış söz konusu.
İade oranları: Çevrimiçi alışverişlerde iade oranları, fiziksel mağazalara kıyasla (neredeyse iki kat) daha fazla. Fiziksel mağazalar, bu kayıpları minimize edebiliyor.
Deneyimsel perakendecilik: Müşteriler ürünleri dokunarak ve görerek incelemeyi tercih ediyor.
Güçlü bağ: Fiziksel mağazaları omnichannel stratejisine dahil etmek, müşterilerle daha güçlü bir bağ kurmayı sağlıyor.
2. Showroomıng: Showrooming, müşterilerin ürünleri fiziksel mağazalarda deneyip daha sonra çevrim içi olarak satın alması anlamına geliyor. Bu durum, mağaza sahipleri için bir dezavantaj gibi görünebilir. Ancak yaratıcı omnichannel stratejilerle çeşitli avantajlar yaratılabilir. Fiziksel mağazaları online deneyimin bir parçası olarak konumlandırmak için UGC (User Generated Content) içeriklerin oluşmasını sağlayacak ilgi çekici deneyimler tasarlamak fark yaratabilir ve showroom ziyaretleri, müşteri davranışlarını anlamak için bir fırsat olarak görülebilir.
3. Sanal alışveriş: Sanal gerçeklik (VR) ve ileri web uygulamaları (PWAs) gibi teknolojiler, çevrim içi alışveriş deneyimini yeniden tanımlıyor. Bu yenilikler, müşterilere fiziksel bir mağazada alışveriş yapıyormuş hissi verebiliyor. Mesela pek çok kozmetik markası online cilt analizi ve sanal makyaj denemeleri gibi teknolojilere yatırım yapıyor.
4. Canlı yayın alışverişi: Canlı yayınlar, Z Kuşağı'nın alışveriş alışkanlıklarında önemli bir yer tutuyor. Popüler yayıncıların, markaların ürünlerini tanıtması ürünlere doğal bir cazibe katıyor. Omnichannel altyapılarıyla bu yayınlara entegre alışveriş modülleri eklenerek, müşterilerin yayını terk etmeden alışveriş yapması sağlanabilir.
5. Kişiselleştirme: Kişiselleştirme, artık bir lüks değil, gereklilik. Omnichannel stratejiler, müşterilere geniş seçenekler sunarak onların ihtiyaçlarına en uygun deneyimi yaratmayı mümkün kılıyor. Çevrim içi pazaryerlerinden fiziksel mağazalara kadar her kanalda kişiselleştirilmiş ve kullanıcı verisini bütüncül bir şekilde anlamlandırmak fark yaratabilir.
6. Şeffaf tedarik ve teslimat zinciri: Omnichannel stratejilerin olmazsa olmazı, esnek ve güvenilir teslimat seçenekleridir. Modern müşteriler, sipariş takibini kolayca yapabilmek ve esnek teslimat çözümlerine erişmek istiyor.
HANGİ AI YATIRIMLARI DAHA VERİMLİ?
GenAI'ın şirketleri nasıl dönüştüreceğine dair projeksiyonlar her yerde... Ve e-ticaret yöneticileri bunca seçenek içerisinde FOBO'larını (Fear of Best Option) yenip en verimli seçeneği görmenin bir yolunu bulmalılar. Buradaki temel soru şu: Her şey mümkün görünürken ve pek çok cazip seçenek varken hangi yatırımlar en yüksek ve en kesin getiriyi sağlayacak? Boston Consulting Group'un (BCG) 'The Pragmatist's Guide to GenAI in E-Commerce' raporu büyük e-ticaret platformlarından veya uzman tedarikçilerden çözümler satın almanın bakım maliyetlerini azaltmaya ve güncel kalmaya yardımcı olabileceğine işaret ediyor. Eğer bir çözüm geliştirilecekse de yöneticilerin söz konusu çözümlerin temel operasyon süreçlerini, veri toplama ve kullanımını ve ekip üyelerinin rollerini nasıl etkileyeceğini anlamalılar. Rapor, yöneticileri geliştirilecek çözümün ne kadar işlevsel olacağını anlamaya yönelik birkaç soruya yönlendiriyor:
* Geliştirilecek çözümün büyük teknoloji şirketlerinin platformlarına entegre olma potansiyeli var mı?
* Çözüm Bazaarvoice gibi daha spesifik bir alanda faaliyet gösteren şirketlerin çözümleriyle entegre olabilecek mi?
* Çözümün GPT-5 ve Claude 4 gibi geleceğin temel yapay zeka modellerinin temel işlevlerinden biri haline gelme potansiyeli nedir?
* İhtiyaç duyulan çözümün e-ticaret platformları tarafından geliştirilme ihtimali var mı? Shopify, Magento, SFCC gibi büyük e-ticaret platformları zaman zaman kendi çözümlerini geliştirebiliyor, böyle bir senaryoda çözümün maliyeti ve sürdürülebilirliği sorgulanabilir.
MODASI GEÇMİŞ BİR ÇÖZÜM
GELİŞTİRİYOR OLABİLİRSİNİZ
GenAI için yapılacak teknoloji yatırımı kararları, geleneksel seçeneklerden (bir platform satın alma, en iyi uzmanlaşmış çözümü satın alma veya şirket içinde bir çözüm geliştirme) farklıdır. Bunun temel nedeni, değişimin hızı ve kapsamının aşırı derecede geniş olması Büyük yazılım firmalarının GenAI'ı platformlarına kapsamlı bir şekilde entegre ettiği bir ortamda, şirket içinde benzersiz bir çözüm geliştirmek oldukça zorlu bir çabadır. Bu durum, özelleştirilmiş çözümleri sadece birkaç ay içinde geçersiz hale getirebilir.
GEN AI TEKNOLOJİLERİNE YATIRIM
YAPMAYA HAZIR MISINIZ?
Son teknoloji ana modeller: Bu modeller sürekli evriliyor. Mesela, Claude, Llama, ChatGPT modelleri sıklıkla bir sonraki versiyonuna güncelleniyor. E-ticaret operasyonlarının ihtiyaçlarını karşılayacak birçok yeteneğe sahipler.
Büyük teknoloji şirketlerinin platformları: Bir şirket e-ticaret platformu olarak Salesforce, sosyal medya için Meta veya bir pazaryeri olarak Amazon'a ödeme yapıyorsa, bu firmaların kendi kaynaklarıyla bir e-ticaret ekibinden daha verimli ve yüksek kalitede inşa edebilecekleri platform içi yetenekleri olacaktır.
Üçüncü taraf uzman platformları: Büyük ölçekli e-ticaret ekipleri Bazaarvoice veya LiveChat gibi üçüncü taraf platformları kullanıyorlar. Bu platformlar Gen AI yeteneklerini güncel tutarak şirketler için değer yaratıyorlar.