Dijital dönüşümü müşteri temas noktalarından organizasyonel süreçlere dek pek çok alana yayan Anadolu Sigorta, kullandığı yenilikçi teknolojiler ve metal yakalı çalışanı AS ile sektördeki öncü rolünü pekiştiriyor. 100. yılına doğru ilerleyen Anadolu Sigorta'nın Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, dijitalleşme yol haritasında öne çıkan stratejileri anlatıyor.
SÜREÇLERDE DİJİTALLEŞME ETKİSİ
Tuğtan, temelde sadece müşteri temas noktalarını etkiliyor gibi görünse de dijitalleşmenin organizasyonel yapının içinde başta süreçler olmak üzere verimliliğe bakıştan iş gücüne kadar pek çok alanı dönüştürdüğünü belirtiyor. Dijitalleşmenin önemli çıktılarından birinin de sigorta şirketlerinin müşteri deneyimini stratejilerinin merkezine alması olduğunu vurgulayan Tuğtan, "Sigortalılar, poliçeleri kapsamında sunulmakta olan hizmet taleplerini dijital kanallar üzerinden iletebiliyor, bu hizmetlere ve hasar süreçlerine ilişkin gelişmeleri yine bu kanallardan takip edebiliyor. Baştan sona bir hizmet ağı deneyimi sayesinde sigortalıların memnuniyeti ve sadakati de artıyor. Örneğin, Anadolu Sigorta olarak AS'lı Yapay Zekâ ile Cam Onarım/Değişim Tespiti Projemiz dijitalleşme alanında geldiğimiz noktayı gösteriyor. Bu projede kullandığımız cam hasar tespit teknolojisi ile onarımın mümkün olduğu hallerde, istenilen yer ve zamanda çatlak cam onarımı imkanı sunarak maliyetleri düşürürken, sürdürülebilir ekonomiye de katkı sağlıyoruz" açıklamasında bulunuyor.
Dijitalleşmeyle birlikte sigorta şirketlerinin operasyonel verimliliğini artırdığını, artık yapay zeka ve büyük veri analitiği kullanılarak risk yönetiminin daha etkin bir şekilde gerçekleştirildiğine değinen Tuğtan, yapay zekanın en etkin kullanıldığı alanlara da işaret ediyor; sigorta suiistimallerini tespit etme, sanal asistanlar ile müşteri hizmetlerini iyileştirme ve sigortalama riskinin hesaplanması.
DİJİTALLEŞME YOL HARİTASI
Türkiye'nin ilk ve tek yerinde Ar-Ge merkezi olan sigorta şirketi olarak, dijitalleşme stratejilerinden bahseden Tuğtan, yeni fonksiyonlarla durmadan geliştirdikleri mobil uygulamalara dair detayları aktarıyor; "Sigortam Cepte uygulamamız ile poliçe içeriğine bağlı olarak sigortalılarımıza hasar dosyası oluşturma kolaylığı, çekici ve ikame araç asistan hizmetleri ve mini onarım gibi destekler sunuyoruz." Mobil uygulamalarında müşteri geri bildirimlerini de dikkate alarak geliştirmeler yaptıklarını ifade eden Tuğtan, metal yakalı çalışan AS'lı robot ile birlikte süreçlerini hızlandırdıklarını ve hata riskini minimize etmeye yönelik adımlar attıklarını söylüyor. Tuğtan ayrıca uygulama ile kullanıcıları ve davranışlarını analiz ederek onlara özel kişiselleştirilmiş ürün ve teklifler sunmayı planladıklarından bahsediyor.
İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELE SÜRECİ
2019 yılından beri yayınladıkları sürdürülebilirlik raporlarına ek olarak CDP (Karbon Saydamlık Projesi) beyanı verdiklerini de sözlerine ekleyen Tuğtan, şirketlerin sürdürülebilirlik konularında harekete geçmelerini teşvik eden ve dünyanın en büyük kurumsal sürdürülebilirlik girişimi olan Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi'nin (UN Global Compact) ve WEPs'in (Kadının Güçlenmesi Prensipleri) imzacısı olduklarını açıklıyor.