Dijital Dönüşüm

26 Haziran 2024 13:24

Dijital dönüşüm çağında parlayan meslekler

İş dünyasındaki dijital dönüşüm ve yapay zekanın iş süreçlerine dahil olmasıyla iş kollarında büyük değişimler yaşanıyor. Küresel ekonominin dönüşüm yaşadığı günümüzde geleneksel iş tanımlarının karşısında yeni fırsatlar barındıran mesleklerin yükselişine şahit oluyoruz. Platin okurları için günümüzün yükselen ve gelecek vaat eden mesleklerini mercek altına aldık.

Teknoloji, hayatın her noktasına olduğu gibi iş dünyasına da önemli dokunuşlar yapıyor. İş dünyası, geçmişte hayal bile edemeyeceğimiz bir hızda evrim geçiriyor. Özellikle yapay zekanın insanı ürperten bir seviyeye ulaşması, otomasyon ve dijitalleşmenin hız kazanmasıyla bazı mesleklerin kökten bir değişime uğradığı görülüyor. Teknolojik gelişmeler, bazı meslekleri gözden düşürürken önemli fırsatlar ve gelecek barındıran meslekleri de öne çıkarıyor. Platin okurlarıyla birlikte "Dijital dönüşüm çağında iş dünyası hangi becerilere, uzmanlıklara ve yeteneklere ihtiyaç duyacak?" sorusuna yanıt ararken; geleceğin iş fırsatlarını ve kariyer yollarını keşfedeceğimiz bir yolculuğa çıkıyoruz.

BEYAZ YAKALI İŞLERDE DÖNÜŞÜM DALGASI

Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayımlanan 'Mesleklerin Geleceği 2023' raporunda iş dünyasının geleceğine ışık tutacak önemli noktalara değinildi. Rapora göre, önümüzdeki beş yıllık süreçte teknolojik gelişmelere bağlı olarak pek çok iş kolunda önemli değişimlerin yaşanacağı, özellikle beyaz yakalı işlerde köklü değişiklikler getirecek bir dönüşüm dalgasının varlığından bahsediliyor. Raporda küresel ekonomi dünyasında tüm işlerin yüzde 23'ünün köklü olarak değişeceği belirtiliyor. Buna karşın 14 milyon mevcut iş ve istihdamın yüzde 2'sinde net bir azalma olması bekleniyor.

EN HIZLI BÜYÜME GÖSTERECEK MESLEKLER

* Yapay Zeka Uzmanları

* Sürdürülebilirlik Uzmanları

* İş Zekası Analistleri

* E-ticaret Uzmanları

* Veri Uzmanları

* Yenilenebilir Enerji Mühendisleri

* Fintek Mühendisleri

* Blokzinciri Geliştiricileri

* Dijital Dönüşüm Uzmanları

GELECEĞİN MESLEKLERİ NASIL ŞEKİLLENECEK?

Geleceğin meslekleri sadece teknolojik gelişmelere dayalı bir şekilde değil; sürdürülebilirlik, yaratıcılık, sağlık, eğitim gibi alanların da etkisiyle şekilleniyor. Bunun yanı sıra küresel ekonomik gelişmeler, toplumsal talepler, demografik eğilimler ve çevresel faktörler gibi bir dizi faktör de geleceğin mesleklerini şekillendiriyor. İşte geleceğin mesleklerinin nasıl şekillenebileceğine dair bazı önemli etkenler:

Dijital dönüşüm:

Teknolojik gelişmeler birçok mesleğin kaderini değiştiriyor. Yapay zeka, otomasyon, büyük veri analizi, robotik teknolojiler bazı mesleklere doğrudan etki ediyor.

Yapay Zeka:

Yapay zeka teknolojisinin iş süreçlerine dahil olmasıyla bazı işlerin otomatikleşmesine yol açabileceği düşünülüyor. Bu durum yapay zeka uzmanları ve veri analistleri gibi mesleklerin yükselişine neden oluyor.

Sürdürülebilirlik:

Günümüzün en önemli konularından iklim değişikliğiyle mücadele de iş dünyasını doğrudan etkiliyor. Yeşil ekonomi dünyasında çevre mühendisleri, sürdürülebilirlik danışmanları ve yenilenebilir enerji uzmanları gibi meslekler dikkat çeken bir gelecek barındırıyor.

Sağlık Hizmetleri:

Teknolojik gelişmelere ve sağlık alanında yapılan yatırımlara bağlı olarak ortalama insan ömrünün daha da uzayabileceği tahmin ediliyor. Sağlık çalışanları ve sağlık teknolojisi geliştiricileri gibi mesleklerin gelecek dönemlerde de gözde olabileceği düşünülüyor.

İnsan Yaratıcılığı:

Yapay zeka, her ne kadar tasarımcıların, içerik üreticilerin veya sanatçıların iş dünyasında bir tehdit olarak görülse de insan yaratıcılığına gelecek dönemlerde de ihtiyaç duyulacağı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

GENERATIVE AI ARAÇLARININ YÜKSELİŞİ

MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, "Üretken yapay zeka (GeneratIve AI) araçları son bir yılda inanılmaz bir gelişme gösterdi. Son gelişmelerle birlikte yapay zeka, teknoloji çalışanlarının ilgi alanına giren bir konu olmaktan çıkıp şirket liderlerinin ilgi odağı haline geldi" diyor

Otomasyon ve yapay zeka teknolojilerinin etkisiyle ekonomi ve toplumların hızla değiştiğini ifade eden MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın, "Amerikalı yazar, bilim insanı, mucit ve fütürist Ray Kurzweil, 21'inci yüzyılda yaşayacağımız ilerlemenin 100 yıllık değil, 20 bin yıllık ilerlemeye eşdeğer olacağını belirtiyor. Sektör ayrımı olmaksızın tüm alanları derinden etkileyen dönüşümler yaşıyoruz. Dünya Ekonomik Forumu'nun 2023 yılı 'İşlerin Geleceği Raporu', gelecekte yüksek talep görecek mesleklere dikkat çekiyor. Hızlı büyüyen rollerin çoğu teknoloji, dijitalleşme ve sürdürülebilirlikle ilgili. Hızla büyüyen işler listesinin başında yapay zeka ve makine öğrenimine ilişkin alanların bulunması şaşırtıcı değil. Sürdürülebilirlik konusu tüm sektörlerde hızla yükseldiği için bu alanda raporlamalardan yeni teknolojilerin geliştirilmesine, uygulanmasına kadar geniş bir yelpazede konumlanacak mesleklerin de öne çıktığını görüyoruz. Ayrıca ekonomiler yenilenebilir enerjiye yöneldikçe bu alanda uzmanlaşan yeteneklerin de gözde olacağını söyleyebiliriz" yorumunda bulunuyor.

"ÇALIŞANLAR DA YENİ YETKİNLİKLER KAZANMALI"

Dönüşümün mevcut çalışanlar için de geçerli olacağına ve çalışanların yeni yetkinlikler kazanması gerektiğine dikkat çeken Yalçın, "Organizasyonlarda liderlerin ekiplerini bu dönüşüme hazırlamaları ve ihtiyaç duyulan yeni yetkinlikleri kazanmaları için her türlü desteği sunmaları büyük önem taşıyor. Bu genel tabloya üst düzey yöneticiler açısından bakıldığında, dönüşüme uyum sürecinin çalışan bağlılığını artırmaya yönelik fırsatlar yarattığının da gözden kaçırmamasını öneriyorum. Bu konuda dünyada öne çıkan örnekler bulunuyor. Örneğin; Amazon, 'Yetenek Yükseltme 2025' (Up-skilling 2025) girişiminin bir parçası olarak, 100 bin çalışanını eğitmek için 700 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyor. Şirket, bir dizi kurum içi eğitimle veri haritalama, veri bilimi, güvenlik mühendisliği ve iş analizi gibi alanlarda ihtiyaç duyduğu yetenekleri çalışanlarına kazandırmayı amaçlıyor" ifadelerini kullanıyor.

"DEĞİŞİME UYUM GÖSTEREMEYENLER OLUMSUZ ETKİLENECEK"

Yapay zeka ve yeni teknolojilerin tüm sektörlerde büyük rağbet gördüğünü belirten Müge Yalçın, "Özellikle üretken yapay zeka (Generative AI) araçlarının son bir yılda gösterdiği gelişme inanılmaz oldu. Son gelişmelerle birlikte yapay zeka, teknoloji çalışanlarının ilgi alanına giren bir konu olmaktan çıkıp şirket liderlerinin ilgi odağı haline geldi. Hatta yönetim kurullarının gündeminde yer almaya başladı. Günümüzde işletmelerin yüzde 90'ı, idari süreyi ve görevleri azaltmak için otomasyon yazılımı kullanıyor ve yapay zeka da bu konuda oldukça yardımcı oluyor. Farklı otomasyon yazılımları olsa da yapay zeka ve otomasyon verimliliği artırıyor. Yukarıda da belirttiğim gibi sektör ayrımı olmaksızın yaşanan bu gelişmelerden, değişime uyum gösteremeyen ve iş süreçlerini, organizasyon yapılarını dönüştüremeyen herkesin olumsuz etkileneceğini görebiliyoruz" diyor.

(MY Executive Kurucu Ortağı Müge Yalçın)

EN ÇOK OKUNANLAR