“OYUNLARIN HEM DEVAMLILIK HEM DE KAZANÇ ANLAMINDA EKOSİSTEMDE ÇOK ÖNEMLİ BİR YERİ VAR”

GAMING IN TURKEY YETKİLİLERİ İLE TÜRKİYE'DEKİ OYUN EKOSİSTEMİNİ, 'TÜRKİYE OYUN SEKTÖRÜ 2021 RAPORU' ÇERÇEVESİNDE KONUŞTUK

OZAN AYDEMİR GAMING IN TURKEY KURUCU-CEO

* Oyun sektörünün geleceği için Metaverse ve NFT hakkında neler söylemek istersiniz?

Metaverse kavramı son dönemde çok gündemde. Oyun sektörü kelimenin tam anlamını ve ifade ettiklerini biliyor ve buna göre kendini hazırlıyor. Ama markalar tarafından bakınca oyun entegrasyonu yapmak Metaverse ile eşdeğer görülüyor ki bu çok yanlış. Metaverse'e ulaşmak için henüz yolun başındayız. Bazı firmalar ciddi yatırımlarla buna hazırlanıyor. Örneğin, Epic Games son dönemde Sony ile yaptığı anlaşma ile 2 milyar dolarlık bir bütçeyi bu alana yatıracak ve içerik geliştirecek. Dünyanın en büyük işlemci üreticisi Intel'in başkanının, günümüzdeki bilgisayar işlemci gücünün, Metaverse için gerekli olanın yanına bile yaklaşamayacağını açıkladığı bir dönemde, bir oyunun içinde sanal bir yer alıp 'marka mağazasını' açtık diyerek 'Metaverse'teyiz demek', konunun henüz tam anlaşılmadığını gösteriyor. Metaverse için web3 teknolojisine geçiş ve kuantum bilgisayarların ev bilgisayarı gibi kullanılması gerekecek. NFT'yi ise sadece oyun odaklı düşünmemek gerekir. NFT, oyunlarda başlamış gibi gözükse de gelecekte tapu işlemleri, sözleşmeler, lisanslar, noter kayıtları gibi birçok alanda kayıt altına alınan kişilere özel dosyalar da NFT teknolojisinden yararlanacak. Yakın gelecekte tüm alanlarda NFT'yi göreceğiz. Aslında bu konu ile ilgili tüm temel bilgileri içeren https://www.gaminginturkey.com/tr/metaverse-ote-evrene-yolculuga-hazir-miyiz/ yazımıza da göz gezdirmenizi isteriz. Yaratılmak istenen bu devasa dünyayı anlamaya yardımcı olacaktır.

* Türkiye'de dijital oyuncu sayısı 36 milyondan 42 milyona çıkarken, oyundan elde edilen gelir de 880 milyon dolardan 1 milyar 200 milyon dolara yükseldi. Bu yükseliş ivmesini nasıl değerlendiriyorsunuz ve sektörün büyümesinin ne şekilde devam edeceğini düşünüyorsunuz?

2020'de hızlanan dijitalleşme süreci 2021'de meyvelerini vermeye başladı. Bizim aşina olduğumuz, ana akım medyanın da ilgi göstermesi ile herkese ulaşan 'Metaverse' kavramı Türkiye'de de sene sonuna damgasını vurdu. Hyper-casual ve casual oyunlar trend olurken, hardcore oyuncular son 2 senedir olduğu gibi; Battle Royale, FPS, Strateji ve MOBA oyun türlerini tercih etti. Sektöre yön veren ana etmen olan mobil oyunlar, önümüzdeki yıllarda da en hızlı büyüyen segment olmaya devam edecek. 2021'de Türkiye'deki total gelirlerin 600 milyon dolardan fazlası mobil oyunlardan elde edildi.

Sektörün uzun vadede büyümesini; Mobil Oyunlar, AAA Kalitesinde PC ve Konsol Oyunları, Blockchain Oyunları, Play and Earn dediğimiz Oyna ve Kazan tarzı merkeziyetsiz oyunlar, Metaverse ve NFT ve son olarak 360 Derece Eğlence Kavramı belirleyecek. Blockchain teknolojisi sayesinde oyuncular hesapları ve sanal varlıkları üzerinde tam kontrole sahip olabilecek ve bu varlıklar ile ticaret özgürlüğüne erişebilecek. Oyun içerisindeki kartlar, karakterler, arsalar, ekipmanlar vb. sanal varlıklar NFT ya da kripto para olarak karşılık bulabilecek. Bu durum sonucunda da oyuncular bu varlıkları elde edebilmek için oyun içerisinde daha fazla vakit geçirerek, oynayarak para kazanma sistemi Play and Earn modeline geçiş yapacak. Umarız bu sistem oyunun ana felsefesi olan 'eğlence' kavramını ortadan kaldırmaz. 360 derece eğlence ise bambaşka bir konu. Oyun firmaları yarattıkları dünyaları sadece oyun ile oyunculara sunmuyor. Rekabet yani espor, müzik, anime serileri, figürleri, o oyun dünyasının hikâyesini baz alan başka oyunlar gibi oyuncuya seslenebileceği her alanda var oluyorlar. Bu noktada Türkiye Oyun Sektörü 2021 raporumuzu okumayı tavsiye ediyoruz. Neredeyse ihtiyaç duyulan tüm bilgileri tek bir yerden öğrenebilirsiniz.

https://www.turkiyeoyunsektoruraporu.com/

ULUÇ ALİ KIRANGİL GAMING IN TURKEY GENEL MÜDÜRÜ


* Türkiye girişim ekosistemi 2021'de 1.1 milyar dolar yatırım alırken, bunun 266 milyon dolarlık hacminin oyun sektöründe gerçekleştiğini biliyoruz. Yatırım çekmek için oyun firmalarına hangi tavsiyelerde bulunursunuz? Sizce, yatırımcılar hangi oyun sektörlerine yatırım yaparsa daha avantajlı olacaklar?

Türkiye'nin unicorn'larından ikisi oyun odaklı. Çünkü yapılan projeler sadece Türkiye'de değil, dünyada da birçok oyuncu tarafından beğenilen ve sevilen, uzun dönemli oynanan oyunlar. Bu noktada oyun firmalarının mutlaka trendleri takip etmesi gerekiyor. Oyun sektörü hızlı tüketimin en yüksek olduğu sektörlerden biri. Oyunların kalıcı olabilmesi için günümüz trendlerini takip etmesi şart. Son 2-3 senedir mobil oyunlarda hyper-casual rüzgârı esiyor ama casual ve rekabetçi online oyunların da hem devamlılık hem de kazanç anlamında ekosistemde çok önemli bir yeri var. Ekiplerin kalitesi, kurucuların vizyonu, şirketin vizyonu, gelecek planları, iş modelleri, rekabet avantajları, üretim kalitesi, oyunların genele hitap etmesi, oyuncuyu bağlayacak özelliklere sahip olması gibi ana başlıklar oyun firmalarının temelde dikkat etmesi gereken konular.

2021'de Türkiye'deki total gelirlerin 600 milyon dolardan fazlası mobil oyunlardan elde edildi

BİLGE KARGEYİK GAMING IN TURKEY PAZARLAMA DİREKTÖRÜ


* Son dönemde sektör büyüdükçe markaların da buraya olan ilgisi ve yatırımları yadsınamaz şekilde arttı. Markalara bu noktada ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Markalar, çağı ve gençleri yakalamak için bu alana yatırım yapmalılar. 15-35 ve hatta daha yüksek yaş grubundan insanlar da artık oyun oynuyor. Oyun artık hayatımızın bir parçası; hem gündelik eğlence aracı hem de eğitimin bir öznesi. Gençlerin gelişen teknoloji ile arasının ne kadar iyi olduğunu hepimiz biliyoruz. Artık onlar televizyon başında değil, gazete ya da dergi okumuyorlar. Bilgilerin tümüne telefonlarından ya da bilgisayarlarından, internetten ulaşıyorlar, en büyük eğlence ve hobileri ise oyun oynamak. Düşünün ki milyonlarca gencin olduğu bir dünyaya uzun soluklu ve iyi stratejilerle markanızı içeri sokuyorsunuz, sıradan banner reklamı yerine onlara deneyim sunuyorsunuz ya da markanız adına oyunda ihtiyacı olanlara yardım ediyorsunuz. Artık o gençler sizin markanızın takipçisi olmaya hazır! Yeter ki markalar düzgün iletişim ve stratejiler yaratsın, yanlış yönlendirmeler ile bütçelerini boşa harcamasınlar. Bu tek bir kalemde kolayca anlatılacak bir durum değil ama özetlemek gerekirse;

* İçlerinde mutlaka oyun dünyasını bilen birileri olsun.

* Yıllık bütçelerinin %20-30'u kadarını bu kanala ayırsınlar. Bunu başlangıç olarak görsünler.

* Kim ile çalışacaklarsa (ajans, kendi ekipleri) ürün ve markalarına göre uygun oyunu, espor turnuvasını vs. bulmaları gerek.

* Şu oyun popüler, bu espor turnuvası çok izleniyor diye iş yapılacaksa yapılmasın daha iyi.

* Markanın asıl müşterisi kim, oyundaki oyuncular ile eşleşiyor mu?

* Marka içeride nasıl olacak, sadece banner reklam koymak oyuncuya etki edecek mi? Devamlılık sağlanacak mı?

* Ürün nasıl deneyimlettirilecek?

* Oyundan satışa nasıl yönlendirilecek?

* Nasıl takip edilecek?

Aslında bu ve benzeri konu ve sorularda Gaming in Turkey olarak biz markalara her anlamda destek veriyoruz. Coca-Cola, Türk Telekom gibi çok büyük markaların oyun ve espor dikeyindeki tüm faaliyetlerini yürütüyoruz. Her markaya da kapımız açık. Oyuna yatırım yapmak istiyorlarsa bunu doğru yönlendirmelerle yapmak onlara en iyi sonucu verecektir.

EN ÇOK OKUNANLAR