İstanbul... Asya ve Avrupa kıtasını birbirine bağlayan, yüzyıllardır ticaretin en önemli geçiş noktalarından biri. 1.6 milyar nüfusa, 30 trilyon dolarlık ekonomik büyüklüğe, 8 trilyon dolarlık ticaret hacmine kolaylıkla erişim sağlayan şehir; her saat diliminde dünya ile iş yapabilme olanağı sağlıyor. Birçok bileşenin bir araya gelmesi ile dünya için en stratejik konumlardan biri olan İstanbul'un Ümraniye ilçesinde İstanbul Finans Merkezi (İFM) yükseliyor. Merkezin 2024 ortasına doğru tam faaliyete geçmesi için çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.
BANKALAR ETABI FAALİYETTE
Şimdilerde bankalar etabının faaliyete geçmesiyle 7 bin çalışanı bulunan İFM'de ofis ve mağaza kiralamaları başladı. Gelecek yıl içinde tamamen bir yaşam alanı oluşturularak merkez ile İstanbul'da yeni bir şehir daha doğacak. Hem de yerli ve yabancıların tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek, ekonomik canlanmaya büyük katkı sağlayacak bir şehir...
Peki, 65 milyar TL'yi bulacak yatırımla bir gayrimenkul projesinin ötesinde belli bir amaç güdülerek kurulan İFM'ye rakamlarla baktığımızda nelere sahip olacak? Merkez, 3 milyon 380 bin m2 inşaat alanıyla, özellikle Londra ve New York gibi finans merkezleriyle yarışacak imkânlara sahip olacak. 1.3 milyon m2 ofis alanı, 100 bin m2 AVM, 2.100 kişilik kongre merkezi, 38 bin m2 alana sahip 5 yıldızlı oteli, 26 bin 500 araç kapasiteli otoparkı ve akıllı şehir modeli ile yurt içi ve yurt dışından birçok misafiri ağırlayacak. Tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde 75 bin ofis çalışanına ve 25 bin AVM ziyaretçisine hizmet verecek. Böylesine bir kapasitenin kolaylıkla ulaşım sağlaması için de çevre bağlantı yolları yapımı ve AVM içerisine çıkışı bulunan metro inşaatı da devam ediyor.
Son teknoloji ile donatılan 21 ofis binası bulunan merkezde tüm yönetim sistemleri tek bir çatı altında toplanacak. Merkezin en önemli özelliklerinden biri de enerji verimliliği ve sürdürülebilirliği ön planda tutması.
HİZMET İHRACATI 3 KAT ARTACAK
Başta bankacılık, sigortacılık, yeşil finans, finansal teknolojiler ve katılım finansı gibi stratejik alt sektörlerin yanı sıra uluslararası finansal hizmetler sektörü içinde faaliyet gösteren şirketler ile onları destekleyecek danışmanlık, bilgi işlem, telekomünikasyon ve finansal teknoloji şirketleri eşliğinde çok boyutlu bir ekosistem ortaya çıkacak. Ayrıca gelecek dönemde stratejik sektörlere yönelik başta diğer finans merkezleri olmak üzere uluslararası kurumlar ve ülkelerle yapılacak iş birliklerinin de ön plana çıkarılması hedefleniyor.
2023 yılında açılan, 2024 yılında tam faaliyete geçecek merkezin, 2036 yılı itibarıyla yani sadece 13 yıl sonra, Türkiye'nin toplam finansal hizmet ihracatını yaklaşık 3 kat artıracağı ve 15 yıl içerisinde Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya (GSYİH) yapacağı toplam katkının yaklaşık 130 milyar dolar olacağı öngörülüyor.
TEŞVİKLERLE DESTEKLENECEK
Merkezin hedefleri arasında ayrıca uluslararası finansal hizmetler sektörünün tamamının günümüzdeki en iyi uygulama pratikleri doğrultusunda çeşitli teşvik ve düzenleme mekanizmaları ile sunulması yer alıyor. Bu teşvik ve avantajlar arasında; tek durak büro, vergi ve diğer mali yükümlülüklere ilişkin istisna ve indirimler, yabancı para birimi ile defter tutma ayrıcalığı, uluslararası ticarette kurumlar vergisi indirimi gibi belli başlı teşvik modelleri yer alıyor.