VakıfBank 'Yeşil Konut Projesi' kapsamında ilk dilimde kullandırdığı 100 milyon Euro'luk kaynağın ardından ikinci 100 milyon Euro'luk dilim için AFD ile anlaşmaya vardı. Toplamda 200 milyon euro'ya ulaşan Türk bankacılık sektörünün en büyük tutarlı 'Yeşil Konut Projesi' Türkiye'deki enerji verimliliği yüksek A ve B enerji sertifikalı çevre dostu konutların finansmanında kullandırılacak.
Anlaşmanın imza töreni VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih ev sahipliğinde, Fransa İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin ve AFD Balkanlar, Orta Doğu ve Asya Direktörü Cyrille Bellier'in katılımıyla gerçekleşti. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, "AFD ile başarılı iş birliğimizin devamı olan 100 milyon euro tutarındaki 'Yeşil Konut Projesi' kapsamında kredi anlaşmasını imzalamış olmaktan oldukça memnuniyet duyuyorum. Hatırlanacağı gibi AFD ile ilk iş birliğimiz 2017 yılında imzaladığımız 'Kırsal Kalkınma Kredisi' ile başlamış ve 2020 yılında imzaladığımız 'Yeşil Konut' kredisi ile taçlanmıştı. Şimdi ise ülkemiz için çok önemli olan 'Yeşil Konut Projesi' kaynağının ikinci dilimi için anlaşma imzalamış bulunmaktayız. Bu vesileyle AFD yetkililerine, Bankamıza ve ülkemize verdikleri destek ve güven nedeniyle bir kez daha teşekkür etmek istiyorum" dedi.
"A SINIFI SERTİFİKALI KONUT ÜRETİMİNE İVME KAZANDIRIYORUZ"
Söz konusu kredinin Türk bankacılık sektöründe şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük tutarlı 'Yeşil Konut Kredisi' olduğuna dikkat çeken Üstünsalih, "Ayrıca 2020 yılında küresel bir salgının hüküm sürdüğü ekonomik koşullarda sağladığımız ilk dilimi, yeşil konut alanında başarılı bir şekilde kullandırdık. İlk dilimin yüzde 10'luk kısmı A enerji sertifikalı konutların, kalan yüzde 90'lık kısım ise B enerji sertifikalı konutların finansmanında kullanıldı" açıklamasında bulundu.
"İkinci dilimde ise bu başarımızı bir adım daha ödeye taşıyarak A sınıfı konutlara tahsis ettiğimiz kredi hedefini yüzde 15'e yükseltiyoruz" diyen Üstünsalih, sözlerini şöyle tamamladı:
Daha sonra Fransız Başkonsolosu Oliver Gauvin, Fransa'nın iklim politikalarının önemine dikkat çektiğini dile getirerek, "Fransa, iklim politikasını ve uluslararası iklim müzakerelerine katılımını stratejik önceliklerinden biri haline getirmeye kararlıdır. Hane halklarının düşük enerjili konut edinimine yönelik destek, çok somut bir şekilde, Fransa'nın - Fransız Kalkınma Ajansı aracılığıyla - Türkiye ile yürüttüğü ekonomik iş birliği eyleminin önceliklerinden biridir. 2020 yılı sonunda imzalanan ilk finansman diliminin başarısından sonra bugün resmileştirdiğiniz bu yeni finansman, ölçeği itibarıyla, daha az enerji tüketen ve dolayısıyla daha düşük karbonlu ekonominin sürdürülebilir büyümesini canlandırmaya yönelik çabalara yanıt veriyor" açıklamasında bulundu.