Bankacılık

27 Eylül 2024 15:31

Finansal sürdürülebilirlikte inovatif teknoloji

Doğan Yatırım Bankası, ‘Yeşil, ‘Sosyal' ve ‘Sürdürülebilir' finans sistemiyle, inovatif adımlar atarak yatırım bankacılığı alanında güçlü bir bölgesel oyuncu olma yolunda büyük adımlarla ilerliyor.

Türkiye'de finans sektöründe dijitalleşme; geleneksel finans ve bankacılık hizmetleri yerine dijital ve mobil kanallar ile müşteri ihtiyaçlarının daha hızlı karşılanmasına olanak sağlayan hizmetler sunulması ile başladı. Bugün bireysel bankacılığın hemen hemen tüm ürünleri dijitalleşmiş durumda. Son dönemde ilgili otoritelerin yapmış olduğu düzenlemeler kurumsal ve ticari bankacılığın da dijital olarak yapılabilmesinin önünü açıyor. Doğan Yatırım Bankası Genel Müdürü Hulusi Horozoğlu, bu gelişmelerin ve düzenlemelerin bankalara çok yaygın şube ağına sahip olmaksızın geniş coğrafya ve kitlelere ulaşma imkânı sağladığı gibi, yeni oyuncuların katılımını da teşvik eden önemli ve hızlandırıcı bir faktör olduğunu anlatıyor. Son yıllarda büyük veri analitiği, yapay zekâ uygulamaları, açık bankacılık ve sürdürülebilir finans gibi geleceğe dönük teknolojilerin bankacılık uygulamalarına giydirilmesi için dijital dönüşüm yatırımlarının arttığı görülüyor. Horozoğlu, yakın gelecekte söz konusu uygulamaların kullanımının artmasıyla, kullanıcılara sunulan dijital deneyim etkilerinin, bankacılık sektöründe daha köklü değişiklikleri zorunlu hale getireceğini ifade ediyor.

DİJİTAL DÖNÜŞÜMÜN ETKİSİ

Dijitalleşme yolculuğunda, sürekli öğrenen, değişime açık ve yenilikçi bir yapıya sahip olmak büyük bir önem taşıyor. Bu bağlamda Doğan Yatırım Bankası, dijital dönüşümü bir fırsat olarak görüyor ve bu değişime ayak uydurmak için çalışmalarını sürdürüyor. Fintek ekosistemini yakından takip ederek, ilham alan yatırım bankası, kuruldukları ilk günden beri dijitalleşme ve teknoloji alanında yatırım yapmaya devam ediyor. Müşterilerine daha iyi bir deneyim sunmak, iş süreçlerini daha verimli hale getirmek, yeni ürün ve hizmetler geliştirmek için teknolojiden en iyi şekilde yararlandıklarının altını çizen Hulusi Horozoğlu, ilgili finteklerle iş birliği fırsatlarını değerlendirdiklerini söylüyor. Doğan Yatırım bankası olarak, daha iyi hizmetler sunmak ve sektörün gelişimine katkıda bulunmak adına çalışmaları sürdürdüklerini anlatan Horozoğlu; otomasyon yoluyla müşterilere çok daha hızlı ve verimli çözümler geliştirmeye devam ettiklerini vurguluyor.

KAPSAYICI VE SÜRDÜRÜLEBİLİR YATIRIM

Horozoğlu, Doğan Yatırım Bankası olarak 2022'de Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi imzacısı olduklarını, sürdürülebilirliği temel stratejilerden biri haline getirdiklerini belirtiyor. Doğan Yatırım Bankası, projelere sağlanan finansmanların çevresel ve sosyal etkilerini de göz önünde bulunduruyor. Ayrıca müşterilerinin işlemlerinde de ESG'yi önceliklendirmeye ve bu alandaki farkındalıklarını artırmaya çalışıyor.

Stratejik konumda olan sermaye piyasalarının gelişimi için, müşterilerini tematik ihraçlar konusunda da bilgilendirerek ihraç için gerekli hazırlıkları yapmalarına destek olarak "yeşil", "sosyal" ve "sürdürülebilir" ihraçların artmasını sağlayacaklarını belirtiyor.

Hulusi Horozoğlu bu yıla da güçlü bir ivmeyle başladıklarını anlatırken; Türkiye Varlık Fonu'nun, Sharjah Islamic Bank'den sağladığı 100 milyon dolar büyüklüğündeki murabaha finansmanı işleminde ve Galata Wind'in, Fransız Kalkınma Bankası iştiraki Proparco'dan aldığı yatırım finansmanında koordinatör ve finansal danışman olarak görev aldıklarını söylüyor.

EN ÇOK OKUNANLAR