TÜSİAD SD² Görev Gücü Başkanı Onur Eren, yapay zekanın sanayideki rolünü ve Türk sanayisindeki yapay zeka hamlelerini Platin'e değerlendirdi:
McKinsey'nin Mayıs 2024 raporuna göre, ankete katılan organizasyonların %65'i, on ay öncesine kıyasla neredeyse iki kat artış göstererek en az bir iş fonksiyonunda düzenli olarak üretken yapay zeka (gen AI) kullanıyor. Rapor, enerji, malzeme ve profesyonel hizmetler gibi sektörlerde üretken yapay zeka kullanımında en büyük artışların yaşandığını vurguluyor.
Ayrıca, McKinsey'nin araştırması, üretken yapay zekanın küresel şirket kârlarına yılda 2.6 ila 4.4 trilyon dolar arasında katkıda bulunabileceğini ortaya koyarak ekonomik etkisinin büyüklüğüne dikkat çekiyor. Bu veriler, yapay zekanın çeşitli sektörlere hızla entegre olduğunu ve önemli bir değer yaratma potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor.
TÜSİAD ve TÜBİSAD iş birliği ile hazırlanan 'Türkiye'nin 2. Yüzyılında Yüksek Teknoloji için Eylem Çağrısı' Raporu'na göre Türkiye'nin dünya ekonomisindeki payı %1 iken, 38.1 trilyon dolarlık küresel dijital ekonomideki payı ise %0.1 seviyesinde. Bu veriler gösteriyor ki hâlâ yapılacak çok işimiz var. Yapay zeka bu yolculukta rekabetçi avantaj yakalamamıza katkı sağlayacak teknolojiler arasında yer alabilir. Gelin, bu dönüşümü nasıl gerçekleştirebileceğimizi birlikte inceleyelim.
YAPAY ZEKANIN SANAYİDEKİ ROLÜ
Dünya genelinde yapay zekanın sanayide dönüşüm yarattığı başlıca alanlar şöyle sıralanabilir:
1. Akıllı üretim ve otomasyon: Sensörlerden elde edilen verilerle üretim hatları optimize ediliyor.
2. Tahmine dayalı bakım: Makine öğrenimi algoritmaları, ekipman arızalarını gerçekleşmeden önce tahmin ederek verimliliği artırıyor.
3. Tedarik zinciri ve planlama: Üretim talebinin tahmin edilmesi, envanter yönetimi ve lojistik süreçleri daha etkin hale geliyor.
4. Kalite kontrol: Görüntü işleme teknolojileri, kalite hatalarını tespit ediyor, ürünlerin standartlara uygunluğunu sağlıyor.
5. Enerji yönetimi: Fabrikalar, yapay zeka tabanlı enerji yönetimi ile maliyetlerini azaltıyor.
TÜRKİYE'DE NELER OLUYOR?
Türkiye'de sanayi şirketleri, yapay zekanın potansiyelini fark etmiş durumda ancak bu farkındalık uygulamaya geçişte henüz yeterli değil. Türkiye'deki sanayi kuruluşlarıyla teknoloji tedarikçilerini bir araya getirerek iş birliği yapmalarını sağlamak yoluyla ülkemizin dijital dönüşümünü hızlandırmak amacıyla kurulan TÜSİAD SD² Programı kapsamında edindiğimiz deneyimler, Türk sanayi kuruluşlarının yapay zeka teknolojilerini benimseme sürecinde şu üç temel zorlukla karşılaştığını gösteriyor:
1. Teknolojik altyapı: Dijitalleşme yolunda gerekli altyapının henüz tam anlamıyla kurulmamış olması.
2. Yetkin insan kaynağı: Sanayinin yapay zeka teknolojilerini uygulamak için nitelikli insan kaynağı ihtiyacı artıyor.
3. Stratejik vizyon oluşturma: Şirketlerin uzun vadeli stratejik planlarında yapay zekanın yer alması gerekiyor.
TÜSİAD SD² PLATFORMU: TÜRK SANAYİSİNDE YAPAY ZEKA ADIMLARI
Türk sanayi kuruluşlarının dijital dönüşüm yolculuğunu hızlandıran TÜSİAD SD² Programı, yapay zekanın sanayideki rolünü güçlendiren etkileyici başarı hikayeleriyle dikkat çekiyor.
Programın 7. yılını geride bırakırken, platformun sunduğu veriler sanayi ve teknoloji ekosistemine önemli bir rehberlik sağlıyor:
* Platformda 1.344 teknoloji kullanıcısı temsilcisi, dijital dönüşüm yolculuklarının farklı aşamalarında çözüm arayışına devam ederken, bu ihtiyaçlara yanıt sunmak üzere platformda 2.443 teknoloji tedarikçisi yer alıyor.
* Tedarikçiler tarafından sunulan 638 dijital çözümün 366'sı, yapay zeka ve akıllı sistemler odaklı projelerden oluşuyor.
* Sektörel Teknoloji Buluşmaları kapsamında bugüne kadar farklı sektörlerin ihtiyaçlarına yönelik uygulama örneklerini keşfedebilecekleri 160 adet 3'er dakikalık teknolojik çözümlerin müşterilere sunumu gerçekleşti. Videoları platformun web sitesinde yer alan bu sunumların 25'i yapay zeka teknolojileri üzerine yoğunlaşmış durumda.
Bu rakamlar bize Türkiye'de yapay zekanın dijital dönüşüm yolculuğunun neresinde olduğuyla ilgili fikir verirken, TÜSİAD SD² programı kapsamında başarıyla hayata geçirilen uygulama örnekleri yapay zekadan faydalanarak nasıl katma değer yaratabileceğimize dair daha kapsamlı fikir verebilir:
* Perakende sektörü: Ebebek & Wawlabs Projesi
Online kanallarda arama deneyiminin geliştirilmesi hedeflenen projede, müşterilerin ihtiyaç duyduğu ürünlere hızlı bir şekilde erişimi sağlandı. Arama sonuçlarının dinamik olarak firma stratejilerine uyarlanması, pazarlama ve ürün stratejilerinde büyük bir esneklik yarattı.
* Tedarik süreçleri: Temsa & Niso Projesi
'PARTVISION' platformu, yedek parça talep planlama ve yönetim süreçlerinde verimliliği artırarak müşteri memnuniyetini iyileştirilmeyi hedefliyor. Tedarik zinciri ve lojistik süreçlerinin modernizasyonu, sanayide yapay zekanın güçlü bir kullanım alanı olduğunu gösteriyor.
* Otomotiv sektörü: Brisa & Golive Projesi
Brisa, araç sahiplerinin saniyeler içinde doğru lastiği bulmasını sağlayan bir dijital lastik asistanı geliştirdi. Görüntü işleme teknolojileri, farklı cihaz ve ışık koşullarında yüksek doğrulukta çalışarak inovasyonda çıtayı yükseltti.
YARININ SANAYİSİ BUGÜNDEN ŞEKİLLENİYOR
Yapay zeka, yalnızca bir teknoloji değil, sanayiyi daha verimli, rekabetçi ve sürdürülebilir hale getiren stratejik bir dönüşüm aracıdır. Türkiye'nin bu alanda rekabet avantajı elde etmesi, yalnızca dijital çözümleri benimsemekle değil, aynı zamanda bunları yerel dinamiklere uyarlayarak yeni değerler yaratmasıyla mümkün olacaktır. TÜSİAD SD² gibi platformlar, bu yolculukta yalnızca bir rehber değil, aynı zamanda dönüşümün itici gücüdür. Bugün harekete geçmek, gelecekteki başarılarımızın temelini oluşturacaktır. Türk sanayi kuruluşları, yapay zeka ve dijitalleşme alanında atacakları adımlarla yalnızca küresel sahnede varlık göstermeye değil, aynı zamanda bu dönüşümde lider bir rol üstlenmeye hazır olmalıdır. Yapay zeka ile geleceği yalnızca beklemeyelim; onu birlikte inşa edelim.