20'den fazla ülkede, 7 binden fazla markayla omuz omuza çalışan ikas, Türkiye'de ve globalde e-ticaret yapmak isteyen markaların hem işlerini kolaylaştırmayı hem de onlara rekabetçilik, hız ve esneklik kazandırmayı hedefliyor. Kullanıcılar, farklı pazaryerlerindeki mağazaları sisteme entegre ederek, stoklarını ikas panelinden kontrol edebiliyor. Bu noktada müşterilere de ihtiyaç duyacakları satış, rapor ve lojistik gereçler de eksiksiz bir şekilde sunuluyor. ikas CEO'su Mustafa Namoğlu ile e-ticaretteki değişimi, öne çıkan trendleri, bu alanda başarılı olmak isteyen markaların hangi stratejilere yatırım yaparak ilerlemeleri gerektiği ve gelecek projeksiyonları hakkında konuştuk.
*ikas'ı kurma öykünüzü paylaşır mısınız? ikas hangi vizyon ve misyonla, e-ticaret alanında nasıl bir açığı kapatmak, hedef kitlesine ne gibi avantajlar sağlamak amacıyla kuruldu?
ikas'tan önce kurduğumuz bir giyim markamız var, ismi Mugo... E-ticarete Mugo ile başladığımızı söyleyebilirim. ikas'ı kurarken de asıl hedefimiz, Mugo'nun e-ticaret ihtiyaçlarını daha etkin karşılamaktı. Ancak çok geçmeden, piyasadaki birçok platformun hantal yapısını fark ettik. Hızlı hareket edemeyen, inovasyona kapalı ve kullanıcı odaklı olmayan bu yapıların, girişimcilerin hızını kestiğini gördük. ikas'ın amacı da bu noktada belirlenmiş oldu; kullanıcıyı merkeze alan, yeni nesil, hızlı ve esnek bir e-ticaret altyapısı oluşturmak. İlk başta sadece bizim gibi küçük ve orta ölçekli işletmelere destek sağlamayı hedeflemişken, ikas geliştikçe çok daha büyük bir misyon üstlendi. Artık vizyonumuz, Türkiye'de ve globalde e-ticaret yapmak isteyen herkesin işini kolaylaştırmak, onlara rekabette fark yaratacak hızı ve esnekliği kazandırmak. İnovasyonu cesaretle kucaklayan genç ve dinamik bir ekip olarak kullanıcılarımızın işlerini büyütmelerine yardım eden güçlü bir yol arkadaşı olmaktan gurur duyuyoruz.
*Ağırlıklı olarak hangi sektörler genelinde hizmet veriyorsunuz? KOBİ ve markaların e-ticaret süreçlerini kolaylaştırmak için nasıl bir altyapı desteği sunuyorsunuz?
Modadan elektroniğe, organik ürünlerden ev dekorasyonuna kadar pek çok ürün ve hizmetin dijitalde satılabilmesine olanak sağlayan bir e-ticaret altyapısı sunuyoruz. Markanın büyüklüğü ya da sektörün farklılığı asla bir kriter değil, her ölçekte işletmeye aynı kalitede hizmet sağlıyoruz. Esas farkımız şu: E-ticaretin yoğun ve kaotik dünyasını basit ve etkili bir sürece dönüştürüyoruz. Kullanıcıya odaklanan bir iş akışı oluşturuyoruz. Kullanıcılarımız farklı pazaryerlerindeki mağazalarını sistemimize entegre ediyorlar ve stoklarını ikas panelinden kontrol edebiliyorlar. Müşterilerimizin büyümeye odaklanması gerektiğine inanıyoruz. Bu yüzden onlara yardımcı olacak satış, rapor ve lojistik gereçlerini eksiksiz bir şekilde sunuyoruz.
"BÜYÜMEYE ODAKLANILMALI"
*Şu an ulusal ve global perspektifte kaç markayla çalışıyorsunuz?
20'den fazla ülkede, binlerce kullanıcımıza hizmet veriyoruz. İngiltere'den Avustralya'ya kadar, e-ticaretin olduğu her yerde biz de varız. Şu anda ikas olarak 7 binden fazla markayla omuz omuzayız ve bu sayı her geçen gün hızla artıyor. Portföyümüzün önemli bir kısmını Türkiye'nin önde gelen ulusal markaları oluşturuyor ama global arenada da giderek daha fazla yer alıyoruz. Yerel ve global markalarla çalışarak her iki dünyayı da kucaklayan, dinamik ve yenilikçi bir ekosistem oluşturuyoruz. Bizim için asıl önemli olan markaların satış hacmi değil, büyüme yolculuğunda onlara güçlü bir destek olmak.
*Ulusal markaların e-ticaret altyapı süreçlerini yönetirken en çok hangi alanlarda zorluk çektiklerine tanıklık ediyorsunuz, en sık yapılan hataları özetler misiniz?
Ulusal markaların e-ticarette en çok zorlandığı noktaların başında entegrasyon ve operasyonel süreçlerin karmaşıklığı geliyor. Birden fazla kanalı tek bir yerde toplamak, envanter yönetiminden müşteri verisine kadar, her şeyin uyum içinde çalışmasını sağlamak işin asıl can alıcı kısımları... Çoğu marka, hızlı büyümeye odaklanırken altyapıdaki detayları gözden kaçırıyor ve sonuç olarak yönetim zorluğu, verimlilik düşüşü gibi sorunlarla karşılaşıyor.
Biz bu süreci kullanıcılarımız için çok kolay bir hale getiriyoruz. Onlara tek panelden her şeyi yönetebilme esnekliği sunuyoruz. Kullanıcılarımıza tek tavsiyemiz; "Siz teknik detayları düşünmeyin sadece büyümeye odaklanın" oluyor. Markaların kendilerini kısıtlamadan daha büyük hedeflere koşabilmeleri için burada tüm desteğimizle yanlarındayız.
*ikas, yapay zeka ve teknoloji entegrasyonu açısından hedef kitlesine daha etkin hizmet sunmak açısından ne gibi farklı yatırımlara imza atıyor?
Teknoloji dünyasında 'durmak' diye bir şey yok. Eğer duruyorsanız, geride kalıyorsunuz demektir. ikas olarak, yapay zeka ve otomasyon teknolojilerine büyük önem veriyoruz çünkü geleceğin e-ticaretini bunların şekillendireceğini hepimiz biliyoruz. Biz de her zaman olduğumuz gibi kullanıcılarımızın verimliliğini ve cirolarını artırmak için gerekli aksiyonları alıyoruz. Hatta bu konuda geliştirdiğimiz yeni projeler var. Onlar da şimdilik sürpriz kalsın.
"SINIRLARI OLMAYAN BİR DÜNYA İNŞA EDİLECEK"
*E-ticaret yakın vadede nasıl bir sürece evrilecek? Hizmet sürecine hangi trend ya da teknolojiler yön verecek?
E-ticaretin geleceği; hız, kişiselleştirme ve sürdürülebilirlik üzerine şekillenecek. Artık insanlar alışverişin sadece ürün almak olmadığını biliyor. Bir tıkla istediğini almak yetmiyor, seni anlayan, seni bilen ve senin adına düşünen bir sistem istiyorlar. Teknoloji de tam burada devreye giriyor. Yapay zeka gibi çözümlerle e-ticaretin sadece alışverişi değil, tüm iş süreçlerini dönüştürmesi kaçınılmaz. Global bir ekosistem yaratma yolunda ilerliyoruz. Tek bir tıkla dünyanın her yerine ulaşabileceğiniz, sınırları olmayan bir dünya inşa etmeyi hedefliyoruz. Gelecekte, hızlı kararlar alabilenler ve müşterilerini tanıyarak onlarla bağ kurabilenler başarılı olacak. Biz de bu yeni dünyaya, son teknoloji çözümlerimizle çok hızlı uyum sağlıyoruz.
"HEDEF, 50 ÜLKEYE ULAŞMAK"
*2024 yıl sonu hedefiniz nedir?
2024 sonunda hedefimiz sadece rakamlarla değil, etkiyle ölçülecek. 30'dan fazla ülkede binlerce müşteriye ulaşmak, globalde e-ticaretin yeni yüzü olmak en büyük hedeflerimiz arasında. Amacımız; her işletmeyi globalleştiren, her satışa hız katan ve her hedefi ulaşılabilir kılan bir altyapı sunmak. Çünkü temel hedef yalnızca ikas'ın büyümesi değil, ikas'ın kullanıcıları ile birlikte büyümesi...
*2025 yılı projeksiyonunuzu da paylaşır mısınız?
2025'te, e-ticaretin sınırlarını yeniden çizmeyi hedefliyoruz. Amacımız yalnızca altyapı sağlamak değil; ikas kullanan her işletmeyi global oyuncu haline getirecek bir ekosistem inşa etmek. Türkiye'deki liderliğimizi güçlendirirken, Avrupa'da daha agresif bir büyüme planımız söz konusu. Kullanıcı sayımızı katlamak, her bir müşterimizin satışlarını kayda değer ölçüde artıracak çözümler geliştirmek ve iş ortaklıklarımızı büyütmek önceliklerimiz arasında.
*Son olarak global projeksiyonunuz hakkında bilgi verir misiniz?
Globalde hedefimiz çok net; dünya genelinde ilk akla gelen ve en önemlisi, tercih edilen bir e-ticaret altyapısı olmak. Avrupa, Asya ve Orta Doğu pazarlarında güçlü bir büyüme ivmesi yakalayarak hizmet ağımızı genişletmek, en az 50 ülkede aktif müşteriye sahip olmak istiyoruz. Ayrıca, tek hedefimiz sadece e-ticaret altyapısı sunan bir marka olmak değil; kullanıcılarımızın globale açılma yolculuklarında güçlü bir partner olmayı hedefliyoruz.