USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Selçuk  Kiper

YAZARLAR

3.06.2016 11:42:00

Ruanda ve fırsatlar

Dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda girişimcilik aktiviteleri oldukça artmış durumda ve artmaya da devam edecek. Girişimcileri neyin motive edeceği sorusuna verilecek ilk yanıt ‘para’ olarak akla gelse de aslında ‘başarma’ duygusu daha önde yer alıyor

Mayıs ayında Ruanda’daydım. “O da nereden çıktı?” diye düşünebilirsiniz. Ama Afrika büyük bir hızla gelişiyor ve farklı alanlarda farklı ihtiyaçlar var. Ruanda dünyada iş yapması en kolay ikinci ülke seçilmiş durumda. Temel ihtiyaçlar turizm-otelcilik sektörü odaklı… Restoran ve catering de yok denecek kadar az. Halkı hem Fransızca hem İngilizce konuşuyor. 6 saat içinde şirketinizi kurabiliyorsunuz. Toplam nüfus 12 milyon. Cep telefon penetrasyonu ise oldukça yüksek. Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşu mevcut. Tarım olarak da oldukça gelişmiş durumdalar.

 

GİRİŞİMCİLİK ORGANİZASYONLARI

Bazı kurumlar, "Girişimcilik moda, biz de bir organizasyon yapalım” diye bu yola çıkarsa, bu durumun yarardan çok zararı olabilir. Bu sene planlanan 2 büyük girişimcilik organizasyonu ile ilgili yapılan bilgilendirme toplantısına yönelik izlenimleri paylaşmak isterim. Bunlardan biri ISPAT. Oldukça ciddi bir çalışma yapmışlar, çok üst düzey katılımcıları ikna etmeye çalışıyorlar. Çevre ülkelerden de birçok girişimi katılmaya ikna etmiş durumdalar. Burada esas merak ettiğim Yatırım Ajansı böyle bir organizasyonu kendi mi düzenlemeli yoksa bunu profesyonel yapan kuruluşlardan mı talep etmeli? Çünkü ülkemiz birçok önemli organizasyona ev sahipliği yapmak ile beraber kendisi için önemli olan konularda dünyanın Türkiye’de toplandığı bir organizasyon yaratamadı. Bunun en önemli sebeplerinden biri ise rollerin paylaşımı… Bugün WEF bünyesinde 500 kişi çalışıyor ve Davos çerçevesinde yapılan konuları ve konuşmacıları oluşturuyorlar. Bir diğer önemli organizasyon ise Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından yapılacak. TİM dünyanın bu konudaki önemli organizasyonlarından biri olan Slush ile iş birliği içinde. Onların bu konudaki ‘know-how’ını transfer ediyor. Ayrıca organizasyon konusunda da uzman firmalar ile görüşüyor.

 

GİRİŞİMCİLİK VE MOTİVASYON

Girişimcileri neyin motive edeceği sorusuna verilecek ilk yanıt ‘para’ olarak akla gelse de aslında ‘başarma’ duygusu daha önde yer alıyor. Sonuçları geçtiğimiz Nisan ayında açıklanan bir araştırma oldukça ilginç istatistikler sunuyor. Dell ve Manta şirketleri bu araştırmayı 3 binin üzerinde orta ve küçük ölçekli firma sahibi girişimci ile görüşerek yapmış. Bunların yüzde 37’si kendi işlerini kurmakta 1 numaralı motivasyonun 'kendi hayallerini gerçekleştirmek' olduğunu belirtiyor. Geri kalan 3 de 2’lik bölüm ise 'finansal özgürlük ve daha çok para kazanmak' olduğunu ifade ediyor. “İşinizi kurmaya ne zaman karar verdiniz?” sorusuna verilen yanıtların yüzde 49’u ‘son çalıştığı iş yerinde’ ve yüzde 16’sı ‘mutfak masası’nda olarak öne çıkıyor. “İşinizi hangi sezonda başlattınız?” da oldukça ilginç bir soru olmuş. Bu soruya yüzde 34 ile ‘ilkbahar’, yüzde ‘23’ ile sonbahar, yüzde ‘21’ ile yaz ve yüzde ‘22’ ile kış cevabı verilmiş. “İşinize başlarken ilk önceliğiniz ne olmuştur?” sorusunun yanıtları ise yüzde 21 ile ‘işi tanıtmak için networking’, yüzde 18 ile  ‘iş planı yazmak’, yüzde 17 ile ‘ihtiyaç duyulan ekipmanı edinmek’, yüzde 10 ile ‘girişimcilerden akıl almak’, yüzde 9 ile ‘iş yerini açacağı yeri bulmak’, yüzde 7 ile 'finansman aramak' ve yüzde 2 ile ‘işe almaları organize etmek olmuş. “İşinizi kurarken önemli adımlar neler oldu ve sizin için en değerlileri hangileriydi?” sorusuna verilen cevaplar ise yüzde 37 ile ‘tekrar gelen müşteriler’ ve yüzde 29 ile ‘ilk aldıkları ödül’ olarak öne çıkıyor. Girişimcilerin 5 yıl içindeki planlarına gelince… Yüzde 46’sı işini büyütüp yaygınlaşmak', yüzde 28’i 'işini sürdürmek', yüzde 8’i 'işi başka bir aile ferdine devretmek', yüzde 4’ü ise 'başka bir firma tarafından satın alınmak yanıtını vermiş.

 

DİĞER YAZILARI