USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%
Dr. Deniz  Gökçe

YAZARLAR

7.09.2016 15:53:00

Babasının mirası yaramadı

2014 yılında Brezilya’da başkanlık seçimini ikinci kez kazanan Dilma Rousseff, geçtiğimiz günlerde brezilya başkanlığı görevinden mahkeme kararı ile alındı. Görevden alınmasının nedeni ise kamu harcamalarının ve vergi hasılatının değerlerini saptırarak, düşük ilan etmiş olması…

 

36’ncı Brezilya Devlet Başkanı ve ülkenin ilk kadın başkanı olan Dilma Rousseff, 14 Aralık 1947 tarihinde güneydoğu Brezilya’da, Belo Horizonte’de Minas Gerais’te doğdu. Şu anda 68 yaşında… Ama kimse Dilma Rousseff’in kolay bir hayat yaşadığını söyleyemez. Nitekim Brezilya’nın başkanlığından da geçtiğimiz günlerde, 68 yaşında ayrılmak zorunda kaldı. Dilma Rousseff’in Bulgar bir avukat ve girişimci olan babası Pedro Rousseff aslında Bulgaristan Prensliği’nde Gabrovo’da Petar Rusev adı ile doğmuştu ve 1900-1962 yılları arasında yaşamıştı. Baba Petar Rusev, 1924 yılında yasaklanan Bulgaristan Komünist Partisi’nin aktif bir üyesiydi. Baba Petar Rusev, siyasi zulümden kurtulmak için 1929 yılında Bulgaristan’dan kaçtı. Önce Fransa’ya yerleşti.1930’lu yıllarda ise Brezilya’ya geldi. Ama Brezilya’da az bir süre kaldıktan sonra Arjantin Buenos Aires’e taşındı. Ama orada da duramadı ve yeniden Brezilya’ya geri gelerek Sao Paulo’ya yerleşti. Petar Rosev adını da Portekizceye uyarlayarak Pedro Rousseff olarak değiştirdi. Pedro Rousseff, bir gezi esnasında genç bir öğretmenle Dilma Jane da Silva ile tanıştı. Dilma Jane de Silva ile Petar Rousseff evlendiler ve 1947 yılında doğan kızları da Dilma Rousseff adını aldı.

 

DÜNYAYI DEĞİŞTİRMEK İSTEDİ

 

1947 doğumlu genç Dilma Rousseff, öğrenciliğinde bile hep sol hareketin içinde ve darbeci generallere karşı oldu. Baba Pedro, 1962 yılında öldü ve siyasi mirasını da 15 yaşında babasız kalan kızı Dilma Rousseff devir aldı. O dönemde darbe karşıtı gerilla hareketleri yabancı diplomatları esir alarak, tutsak direnişçilerle takas ediyordu. Örneğin; bir ABD elçisi ile 12 siyasi tutsak, bir Alman elçisine karşı 40 militan, bir İsviçre elçisine karşı ise 70 militan serbest bırakılabiliyordu. Bu arada lenf kanserine yakalanan genç Dilma Rousseff, kanserin de üstesinden geldi. Eski askeri dönemin Brezilyasında bir duvara sadece ‘özgürlük’ yazılsa tutuklanıyordunuz. Dilma Rousseff yasa dışı örgütler Polop, Colina ve de Var-Palmares’e katıldı. Birçok arkadaşının işkenceye uğradığına, sürgün edildiğine ve de öldürüldüğüne şahit oldu. 1970 yılında hapsedildi ve Sao Paulo zindanlarında işkence de gördü. Silahlı bir eylemde hiç yer almamasına rağmen Adalet Bakanlığı onu iki yıldan fazla hapse mahkum etti. Suçu sadece ‘dünyayı değiştirmeyi istemekti’.

 

 

SİYASETE GERİ DÖNEMEYECEK

 

Dilma Rousseff, Batı destekli askeri darbe yönetimine karşı çıkan gerillalara katıldı. Ama esas şansı askeri yönetimin hâkim olduğu 1964-1985 sonrasında 1980 yılında kurulan İşçi Partisi’nin, 1 Ocak 2003 tarihinde iş başına gelmesidir. 2002 seçiminde ve de 2006 seçiminde PT Partisi’nin (İşçi Partisi ) Başkanı Lula ile çalışan ve Petrobras yöneticiliği ve enerji bakanlığı yapan Dilma Rousseff, 2010 yılında Lula’nın kendi eliyle seçtiği başkan adayı olarak seçimi kazandı. 2014 yılında da seçimi ikinci defa kazanan Dilma Rousseff, sonunda başkanlığı mahkemede kaybetti. Geçtiğimiz günlerde senato kararı ile Brezilya başkanlığı görevinden mahkeme kararı ile alındı. Vurgulanması gereken, Dilma Rousseff’in kendine şahsi servet yaratma çabası içinde hiç olmadığıdır. Görevden alınmasının nedeni de kamu harcamalarının ve vergi hasılatının değerlerini saptırarak düşük ilan etmiş olmasıdır. Nitekim hapse gitmeyecek, sadece başkanlık görevinden alındı. Dilma Rousseff, 30 gün içinde başkanlık sarayından çıkacak ve ülkenin güneyindeki Porto Alegre’de kendisine ait bir apartmanda, kızı ve iki erkek torunu ile beraber yaşayacak. Ama siyasete geri dönemeyecek. 

DİĞER YAZILARI