USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

08 Şubat 2016 11:13

Yeni modeller pazarın panzehiri olacak

Geçtiğimiz yılı rekor satışla kapatan otomotivde bu yıl yüzde 5 ila 10 daralma beklediklerini açıklayan Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt, “Bunu kötü bir senaryo olarak görmüyoruz. Yeni modellerle hedeflerimizi de yükselttik” dedi.

Yeni modeller pazarın panzehiri olacak

Rekor satışlarla kapanan yılın ardından otomotiv yeni hedeflerine odaklandı. Ocak ayındaki genel düşüş sonrası sektör planlarını oluşturmaya başladı. Toyota Türkiye Pazarlama ve Satış AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Ali Haydar Bozkurt, bu yıl otomotiv pazarının yüzde 5 ila 10 arasında daralacağı öngörüsünde bulunarak, "Ancak bunu kara bir tablo, kara senaryo olarak görmüyoruz ve söylemiyoruz. Bu kötü bir senaryo değil" dedi. 

DÜNYADA 10 MİLYON SATTI 

Bozkurt, dünyada 10 milyon 151 binlik satışa ulaşan Toyota'nın, 2015 yılında yüzde 23,5 büyüme gösteren Türkiye otomotiv pazarının üzerinde bir artış göstererek satışlarını bir önceki yıla göre yüzde 41 artırdığını ifade etti. Tüm bunları üst üste koyduklarında böyle yüzde 5-10’luk bir daralma beklentisinin oluştuğunu aktaran Bozkurt, "Ancak bunu kara bir tablo, kara senaryo olarak görmüyoruz ve söylemiyoruz" yorumunu yaptı. 

TÜRKİYE 6. BÜYÜK PAZAR

Türkiye'nin Avrupa'daki en büyük 6. pazar olduğuna işaret eden Bozkurt, "Avrupa'da hiç küçümsenmeyecek bir konumumuz var. Artık şu 1 milyonluk psikolojik sınırı geçmek istiyoruz" dedi.  Bozkurt, Toyota'nın toplam binek otomobil pazarında en çok tercih edilen 4. marka, perakende otomobil pazarında ise en çok satılan 3. marka olduğunu anlattı. 

HILUX HIZLI GİDİYOR

Toyota'nın bu başarısında, 34 bin 961 adet satış ile Adapazarı'nda üretilen Corolla modelinin çok önemli bir yer tuttuğunu aktaran Bozkurt, "2015 yılında ekim ayı itibarıyla Türkiye pazarına sunulan yeni Hilux, satışının bin 782 adedini son 3 ayda olmak üzere yılı toplamda 2 bin 928 adetle, Yaris Hybrid ise 854 adetle kapattı" bilgisini verdi.  

Hedef 65 bin satış

Toyota Türkiye'nin ALJ Group tarafından satın alınmasının ardından geçen 6 yılı değerlendiren Bozkurt, 5 yıl içinde 50 bini aşan satış hedefi belirlediklerini ve bu hedefe 2015 yılında ulaştıklarını vurguladı. Bozkurt, 2017'de 65 bin adetlik satışa ulaşmak yeni hedefimiz" diye konuştu.  

Pazar yüzde 5-10 arasında küçülür 

Bozkurt, sektör olarak bu yıl otomotiv pazarının yüzde 5 ila 10 arasında daralmasını öngördüklerini belirterek, bu yıl; Çin, Rusya, petrolün fiyatının düşmesi ile bunun Ortadoğu'daki etkileri, dövizdeki hareketler, Fed'in tutumu ve Türkiye'nin konumundan kaynaklanan gelişmelerin oto pazarı için belirleyici olacağını söyledi.  

Bu yıl 250 adet Lexus satılır 

Lexus'un ilk showroom'unun mart ayında Maslak'ta hizmete gireceğini söyleyen Bozkurt, "Lexus'un Türkiye'de çok yeni bir marka olmasına rağmen Türk kullanıcısının lüks ve performans beklentilerini karşılayan bir ürün gamı bulunuyor. 2016 satış hedefimiz 250 adet. Lexus için fiyatlarımız 80-300 bin euro arasında değişecek" açıklaması yaptı.

AKŞAM

EN ÇOK OKUNANLAR