USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Türkiye

05 Mayıs 2016 11:41

Vizelerin kaldırılması turizme yarayacak

Türk turizmcilerine göre Türk vatandaşları için AB vizelerinin kaldırılması hem Türkiye'den Avrupa'ya giden, hem de Avrupa'dan Türkiye'ye gelen turist sayısını artıracak.

Vizelerin kaldırılması turizme yarayacak

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, geriye kalan şartların yerine getirilmesi durumunda Türk vatandaşları için vizelerin en geç haziran ayı sonunda kaldırılmasını isteyen tavsiye kararı alırken, Türk turizmcilerine göre bu karar hem Türkiye'den Avrupa'ya giden, hem de Avrupa'dan Türkiye'ye gelen turistsayısını artıracak.

AB Komisyonu, Türkiye ile Birlik arasında Vize Serbestisi Diyaloğu kapsamında yol haritasının uygulanmasına ilişkin üçüncü raporunu açıkladı. Raporda, Türkiye'nin vize serbestisi için 72 kriterden 67'sini yerine getirdiği belirtilerek, Türk vatandaşları için vizelerin haziran sonunda kaldırılmasını öngören tavsiye kararına yer verildi.

Söz konusu karara ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bunun Türkiye için önemli bir eşik olduğunu söyledi.

Bundan sonra Türk vatandaşlarının Avrupa'ya daha çok gideceğini aktaran Ayık, böylece Türkiye'nin AB'nin parçası olmaya bir adım daha yaklaştığını dile getirdi.

Ayık, bunun da Türkiye'nin imajına olumlu bir katkı yapacağını, orta ve uzun vadede Avrupa'dan Türkiye'ye olan seyahatlerin sayısının da artacağını ifade etti.

"Her yıl 100 milyon avrodan fazla bir rakam Türkiye'nin cebinde kalacak"

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran ise vizelere çok ciddi bir para ödendiğini, kişi başı ortalama 100 avro civarında bir maliyetin olduğunu söyledi.

Yılda 1 milyon civarında Schengen vizesi verildiği bilgisini veren Onaran, buna göre her yıl 100 milyon avrodan fazla bir rakamın Türkiye'nin cebinde kalacağını kaydetti

Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsıyor

Dışişleri Bakanlığı'nın sitesinde yer alan verilere göre Avrupa Birliği'nde (AB) 1995'te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınır kontrolleri kaldırıldı.

Bu şekilde oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirildi. Schengen alanı vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsıyor.

Schengen'e üye ülkeler Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya ve Yunanistan'dan oluşurken, AB'ye üye olmayan İsviçre, İzlanda, Norveç ve Lichtenstein da Schengen bölgesine dahil bulunuyor. 

AA

EN ÇOK OKUNANLAR