USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Tarım 4.0

06 Nisan 2021 19:52
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı

"Kârlılığı artıran akıllı tarım sistemleri kurulmalı"

Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım 4.0 ile ilgili gelişmeleri yakından takip ederken, yapılan projelere de destek veriyor.

"Kârlılığı artıran akıllı tarım sistemleri kurulmalı"

İhtiyaçlar doğru analiz edilmeli

Akıllı tarımda üreticiler; uydu ve uyarı sistemleri ile hava koşullarının tahmini ve zararlılarla mücadele, işçi ve üretim maliyetlerinde azalma, tarımsal girdilerin ve kaynakların verimli kullanılması, teknolojik ekipmanlar sayesinde, ürün miktarı ve verimin artması; doğaya ve insan sağlığına önem veren üretim yönünden bu kavramın içinde...

Teknoloji firmaları ise akıllı tarım uygulamaları veya tarımda teknolojik uygulamalar; tarımsal üretim aşamalarında dijital teknolojilerin kullanılması, tarladan sofraya olan süreçte otomasyon, dijitalleşme ve senkronizasyonun sağlanarak, maliyetlerin düşürülmesi, verimlilik ve etkinliğin artırılması açısından konunun muhatabı durumunda.

Her paydaş, farklı bir sorumluluğa sahip olmalı

Birlik ve kooperatifler; akıllı tarım uygulamalarının üretim aşamasından, hasat ve işleme teknolojileri ile pazarlama sürecine kadar olan her aşamasında, uygun bilgisayar teknolojisi, drone, sensörler vb. gibi bilişim teknolojilerinin kullanılması şeklinde sürece dahil oldu. Kamu ve üniversiteler, akıllı tarım uygulamalarını; geleneksel tarımın aksine, doğanın değişkenliğinin yönetilmesi, tarımsal üretimde planlamadan ürünlerin son kullanıcıya ulaşan derin büyük veri analizi sayesinde izlenebilirlik, sensörlerin kullanımı, sürdürülebilirlik, kalite yönetimi, maliyet tahmini, koruyucu tarım ve kaynakların etkin kullanılması konularında faaliyetlerini yönlendirdi.

Kârlılığı artıran akıllı tarım sistemleri kurulmalı

Akıllı tarım sistemlerinin kurulması, Türkiye'nin de parçası olduğu küresel gıda üretiminde, işlemesinde ve dağıtımında çok önemli verimlilik artışlarının yakalanmasını vaat ederken, yepyeni bir iş modelinin uygulanması anlamına geliyor. Temelinde kısıtlı kaynakların verimli kullanılması yoluyla tarımsal üretimi artırmak yatıyor. Bunun için de dünyayla da iyi bütünleşmiş, daha üretken, kayıplarını en aza indirirken kârlılığı artıran akıllı tarım sistemlerinin kurulması şart.

EN ÇOK OKUNANLAR