USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Start-up

08 Mart 2021 16:06

Sağlık girişimlerinin yıldızı yükseliyor

Pandemi döneminde sağlık teknolojileri pazarı hızla büyüyor. Covıd-19 süreciyle birlikte girişim sermayesi firmalarının 2020'de aşı geliştirme çalışmalarına 18 milyar dolar yatırım yaptıkları dikkat çekiyor. 2021'in en dikkat çeken girişimleri de DNA analizi ve aşı geliştirmeye odaklananlar…

Sağlık girişimlerinin yıldızı yükseliyor

Dünyada biyoteknoloji pazarı, 300 milyar dolar değerinde... Pazarın en çok yoğunlaştığı coğrafya ise Kuzey Amerika... Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, globalde 2020'de biyoteknoloji girişimlerine 5 milyar dolar yatırım yapıldığına ve pazarın büyüklüğünün her sene %3 ila %5 arasında büyüdüğüne dikkat çekiyor. Türkiye'de sağlık girişimlerine tematik kuluçka merkezinin katkısı ile hızlanma olanağı sağlandığını belirten Eren; "Pandemi ile birlikte sadece girişim sermayesi firmaları değil, neredeyse tüm finansal kurumlar bu alana yatırım yapmaya başladı. Öte yandan DNA analiz girişimleri de dikkat çekiyor. DNA'ya göre kişiye özel egzersiz programları gibi daha büyük vizyonda oluşabilecek alanları göreceğiz. Özellikle geçen sene CRISPR teknolojisini geliştiren bilim insanlarının Nobel ödülü alması bu konuyu kamuoyunun dikkatine daha çok getirdi. Bununla birlikte, yapay zeka destekli görüntü tanıma teknolojileri ile hastalık teşhisi de diğer önemli konulardan biri. Tıpta sanal gerçeklik uygulamaları hem eğitim alanında hem de teşhis alanın da yaygınlaşıyor. Artık tıp öğrencileri sanal gerçeklik teknolojileri ile dijital ameliyat yapıp, bu süreci tecrübe ediyorlar" yorumunda bulunuyor.

MELEK YATIRIMCILARIN RADARINA TAKILAN İŞ MODELLERİ

Sağlık girişimlerinin, pandeminin problemlerine çözüm arayan teknolojilerin Keiretsu Forum Türkiye olarak dikkatlerini çektiğini belirten Eren; "Bu noktada ATM'lerdeki paraları daha hijyenik hale getiren teknolojiler ya da tele sağlık girişimlerini yatırımcılarımızla buluşturduk. Bu yıl odağımızda sağlık teknolojileri ile giyilebilir teknolojiyi bir araya getiren girişimler ve tele sağlık girişimleri var. Özellikle pandeminin yarattığı kullanıcı davranışlarındaki değişimi gören ve pandeminin yarattığı problemlere teknolojik çözüm üreten girişimleri radarımıza alıyoruz. 2020 yılında fiziksel olarak bir araya gelmeden psikolojik danışmanlık hizmeti veren Evimdeki Psikolog girişimi Keiretsu Forum'dan yatırım aldı. Cirolarını geçen sene yüzde 800 artırdılar" açıklamasında bulunuyor.

EN ÇOK OKUNANLAR