USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

02 Nisan 2021 13:40

“Yurt dışındaki mağaza yatırımlarımız tam hız devam ediyor”

Ekolojik ayak izini azaltırken yurt dışı yatırımlarına da tam hız devam eden Rebul Şirketler Grubu, yeni fabrikası ile üretim kapasitesini artırıyor. Atelier Rebul Kurucu Ortağı Nüket Filiba, miras gibi korudukları eczacılık ruhu ile yakaladıkları başarıları ve şirket hedeflerini Platin'e anlatıyor

“Yurt dışındaki mağaza yatırımlarımız tam hız devam ediyor”

Rebul olarak, pandemi sürecinde nasıl bir yol haritası izliyorsunuz? Müşterilerin taleplerinde nasıl bir değişim oldu? Bu, üretim hacminizi nasıl etkiledi?

Miras gibi koruduğumuz eczacı ruhumuz ile hijyen ve sağlığı hep ön planda tutuyoruz, bu bakış açısıyla da pandemi günlerinde de büyük bir sorumlulukla tüketicilerimizin hep yanında olduk, olmaya devam ediyoruz. Pandemi döneminin daha ilk zamanlarında; Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın, '70 derece ve üzeri etil-alkol içeren kolonya, Covid-19'dan korunmada etkilidir' açıklamasından sonra, inanılmaz bir taleple karşılaştık. Virüsleri yok etmeye yardımcı olan 80 derece etil alkol oranı ile en güvenli hijyeni sağlayan markalar arasındaydık. Bugüne dek tüketicilerimize vermiş olduğumuz güven de çok tercih edilmemize neden oldu. Pandemi döneminde de alkol tedarikinin en zor olduğu zamanda dahi, alkol kalitesinden kesinlikle ödün vermedik. Stoklarımız başta yeterli olmasına rağmen, ilerleyen günlerde inanılmaz artan talebin hepsini karşılayamadık açıkçası. Üretimimizi ve tedarik zincirimizi zorlu şartlarda devam ettirirken, talep edilen ürünleri yetiştirmeye çalışmak bile bizim için milli bir vazifeydi. En üst seviyede hijyen önlemlerimizi alarak üretime devam ettik. Üretim alanında sosyal mesafeyi yaratabilmek için, 2 vardiya halinde çalıştık. Bu dönemde kolonya üretimimiz 3 buçuk katına çıktı. Eski fabrikamızdaki tüm üretim hatlarını kolonyaya çevirerek tam kapasite kolonya ürettik. Kolonyalı el mendillerimiz, sabunlarımız ve durulama gerektirmeyen el temizleme jelimizde de büyük talep artışları oldu. Tabii, biz bir tek kolonya üreticisi değiliz; kolonya dışında, parfüm, sıvı sabun, banyo ürünleri, vücut bakımı, cilt bakımı, saç bakımı, ev kozmetiği gibi birçok alanda üretimimiz var. Hem kendi markalarımıza hem de private label üretim yapıyoruz. 'Evde Kal'an tüketicilerimiz bu dönemde kendini de önemsedi, bakımından ödün vermedi. Aynı zamanda evde geçirdiği süreleri daha keyifli hale getirmek için evinde mis gibi kokular duymak istedi.

"2020'NİN EN BÜYÜK YATIRIMI, YENİ FABRİKAMIZ OLDU"

Önümüzdeki dönemde ne gibi yeni yatırımlar yapmayı hedefliyorsunuz? Üretim hacminiz ve pazardaki konumunuz için 2021 ve sonrası adına hedefleriniz nedir?

2013 yılında Rebul Şirketler Grubu'nun exclusive markası olarak doğan Atelier Rebul markamız ile 'Kalite ve Güven Rebul Ailesinin En Önemli Mirasıdır' ilkesini aklımızdan hiç çıkarmadan perakende sektöründe fark yaratıyoruz. Eczacılık geleneğinden gelen asırlık tecrübemizi, koku uzmanlığımızı kolonya ve tüketicilerin hayatına dokunan kozmetik kategorilerine yansıtıyoruz; güzelliği, sağlığı bilimsel uzmanlıkla bir araya getiriyor ve Doğu ile Batı'yı birleştiren eşsiz kültürümüzü İstanbul'dan dünyaya taşıyoruz.

Hem yurt içinde hem yurt dışında dünya markası olma yolunda hızla yatırımlarımıza devam ediyoruz. Şu an Türkiye'de 20 mağazamız bulunmakta, yurt dışında; 5 ülkede 20 mağazamızla ve 9 ülkedeki farklı satış kanallarıyla tüketicilerimize ulaşıyoruz. Mağazacılık da hepimizin bildiği gibi değişiyor, dönüşüyor. Mağazacılık ve online artık bir bütün. Bizler de Atelier Rebul'de, 'New Commerce'e odaklandık. Offline ve online'ı tek kanal şeklinde görüyoruz. Bu değişimi en iyi şekilde yönetebilmek için gerekli IT ve CRM yatırımlarımızı hızlandırdık. Pandemi dönemi, dijital dönüşüm sürecini tüm markalar için zaten inanılmaz hızlandırmış durumda. Tüm bu gelişmeler ile birlikte, Türkiye'deki yeni mağaza yatırımlarına, 2 flagship mağaza dışında, 2021 yılında ara verip, online kanal ve dijitale yatırım yapma politikamızı devam ettirmekten yanayız. Yurt dışındaki mağaza yatırımlarımız tam hız devam ediyor. Rebul Şirketler Grubu için 2020'nin en büyük yatırımı, yeni fabrikamız oldu. Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi'ndeki 20 bin metre karelik yeni fabrikamız; sektörde, ülkemizde, belki de bölgemizdeki en modern, en nitelikli ve kapsamlı tesis olacak. Taşınma işlemlerini neredeyse tamamladığımız yeni fabrikamızda, aylık 3 milyon 600 bin adet üretim kapasitesine ulaşmış olacağız.

"BU SENE 15 YENİ MAĞAZA AÇMAYI HEDEFLİYORUZ"

Uluslararası alanda yatırım boyutunuz hangi seviyeye ulaştı? Yurt dışı yatırımlarınız için yol haritanız nasıl şekilleniyor?

2017'de Belçika'da kapıları açılan ilk mağazamızın ardından bugün; Slovenya, Hırvatistan, Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Hollanda'da 20 mağazamızla tüketicilerimize ulaşıyoruz. Aynı zamanda İngiltere, Çin ve Almanya pazarında farklı satış kanallarıyla, özellikle e-ticaret platformlarında tüketicilerimizle buluşuyoruz. 2021 yılının ilk çeyreğinde Katar'ın başkenti Doha'daki 2 mağazamızı açtık, Kuveyt ve Ürdün'deki 2 yeni mağazamızı da açmak üzereyiz. Bu sene 15 yeni mağaza açmayı hedeflerken, Japonya pazarı için de geri sayım heyecanını yaşıyoruz. Pandeminin de etkisiyle 2020 yılında ihracat rakamlarımızda yüzde 60'ın üzerinde artış sağladık. Geçen sene Ortadoğu'nun en seçkin alışveriş sitesi Ounass'ta da ilk Türk kozmetik markası olarak yerimizi aldık. 2021'in ilk günlerinde de Hollanda'nın en lüks mağaza zinciri olan De Bijenkorf'un online alışveriş sitesinde ilk Türk kozmetik markası olarak yer almaya başladık. Uluslararası platformdaki markalar ile gerçekleştirdiğimiz iş birliklerine de durmaksızın devam ediyor, bu yolculuğumuzda da hem Türk kolonyasını hem de zamansız 'İstanbul Koleksiyonu' ile İstanbul gibi eşsiz bir değeri dünyaya tanıtmayı da misyon ediniyoruz.

Sürdürülebilirlik tüm dünyanın ve sektörlerin gündeminde... Siz bu konuda ne gibi çalışmalarda bulunuyorsunuz?

Sürdürülebilirlik, Rebul Şirketler Grubu olarak en çok önemsediğimiz konu başlıkları arasında yer alıyor. Ekonomik büyüme ve sürdürülebilir kalkınmayı başarmak için ürünlerimizi ve kaynaklarımızı üretme ve tüketme biçimlerimizi değiştirmek üzere sürdürülebilirlik eforları kapsamında ekolojik ayak izimizi azaltmayı hedefliyoruz. Yeni fabrikamızda kullandığımız yeni nesil teknolojiler ile doğa dostu üretimlerimize devam ederken sıfır karbon hedefliyoruz. Birim ürüne düşen enerji maliyetini yüzde 50 oranında düşüren bir teknoloji ile ilerliyoruz artık. Yeni hava sistemleri yatırımımız ile, 'Isı Geri Kazanım Üniteleri' yüzde 30 enerji tasarrufu sağlıyoruz. Atıklarımızı kaynağında ayrıştırarak, CAM – PLASTİK – KAĞIT olarak geri dönüşüme kazandırıyoruz. Doğal ürünlerden elde edilen ham maddeleri formüllerimizde kullanmaktayız. Doğa dostu üretim çerçevesinde; formüllerimizde paraben, silikon, petrol türevi ham maddeler kullanmayarak, temiz içerikli, cilde ve çevreye dost ham maddelere yer vermekteyiz. Buna ek olarak çevreye daha duyarlı bir ürün hareketi içerisindeyiz. 7 senedir mağazalarımızdaki dolum ünitelerinde devam ettiğimiz tekrar doldurulabilir ambalaj projemizi, hem kolonya hem parfüm hem de sıvı sabun ürünlerini de kapsayacak şekilde genişletiyoruz. Rebul Şirketler Grubu'nun tüm çalışanlarına sürdürülebilir çevre politikası eğitimleri ve sıfır atık ile ilgili eğitimler aldırıyor, bu vizyonu tüm işlerimizde gündemimiz haline getirmeyi hedefliyoruz.

"BİLİM MARKAMIZIN DNA'SI"

Eğitimden bahsetmişken, aynı zamanda geleceğin kadın kimyagerlerin de yanındasınız artık. İş hayatında sürdürülebilirlikte de önemli bir rol üstleniyorsunuz.

Evet, bu da en çok önemsediğimiz konular arasında. Nitelikli eğitim ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına destek olmak için Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği aracılığı ile Kimya ve Kimya Mühendisliği eğitimi alan kız öğrencilere eğitim desteği veriyoruz. Gizli formüllere adını yazdıracak, farklı branşlarda başarısını ortaya koyacak yeteneklerin kariyer yolculuğuna ortak oluyoruz. Bilime ve eğitime çok önem veriyoruz. Bilim markamızın DNA'sı. Kozmetik sektörüne kadın liderler kazandırabilmek, genç fidanlara kariyer basamaklarında yalnız olmadıklarını hissettirmek en büyük isteğimiz. Ne mutlu ki yüksek kadın çalışan oranına sahip bir markayız Rebul Şirketler Grubu'nun, çalışanlarının %64'ü, formüllerimizin geliştirildiği AR-GE departmanımızın ise %75'i kadın. Kadınlar, hayatın her alanında çok büyük başarılara imza atabilecek potansiyele, inceliğe, hoşgörüye, sonsuz sevgiye ve duyarlılığa sahip. Bu sebeple karar mekanizmalarının olduğu pozisyonlarımızda kadınların varlığına ve ağırlığına önem veriyoruz. Bu yolda da, farklı projelerle de kız öğrencilerin eğitimlerine destek olmaya devam edeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR