USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Şirketler

28 Temmuz 2015 11:06

'Şeker stokları talebi karşılar'

Şeker Kurumu Başkanı Tekin, şekere talebin azaldığını ve ithalatın şu an için ortadan kalktığını belirterek, stokların talebi karşılamaya yeteceğini bildirdi.

'Şeker stokları talebi karşılar'

Şeker Kurumu Başkanı Dr. Hüsnü Tekin, "Spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldi ve ithalat yapma gereği şu an için ortadan kalktı. Mevcut şeker stoklarının, talebi karşılamaya yeteceği görülüyor" dedi.

AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Tekin, Kurum'un yürüttüğü izleme faaliyetleri neticesinde, 15 Temmuz itibarıyla özel şeker üreticisi şirketlere ait şeker stoklarının neredeyse tamamına yakınının tükendiğinin ancak, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ'nin (TŞFAŞ) stoklarında 245 bin tonu aşkın A kotası (yurt içine arz edilen şeker miktarı) şeker stoku bulunduğunun anlaşıldığını söyledi.

Bu yıl mevsimsel etkiler nedeniyle pancar ve şeker üretiminin önceki yıllara göre düşük gerçekleştiğini aktaran Tekin, tüketimin önceki yıllara kıyasla daha fazla olduğunu ifade etti.

Tekin, yeni üretimin başlayacağı eylül ayı ortalarına kadar mevcut şekerin yeterli olacağını ancak spekülatif amaçlı şeker ticareti sonucunda oluşabilecek arz riskinin değerlendirilmesi amacıyla çeşitli alternatiflerin masaya yatırıldığını dile getirdi9 Temmuz'dan geçerli olmak üzere TŞFAŞ tarafından şekere yüzde 7,2 zam yapıldığını hatırlatan Tekin, bu gelişmeler sonucunda spekülatif amaçlı şeker talebinde azalma meydana geldiğini ve ithalat yapma gereğinin şu an için ortadan kalktığını, mevcut şeker stoklarının talebi karşılamaya yeteceğinin görüldüğünü söyledi.

15 Temmuz tarihi itibariyle Türkiye'de şeker stoğunun 260 bin ton olduğu bilgisini veren Tekin, şunları kaydetti:

"Bu stok miktarının pazarlama yılı sonuna kadar ülkenin toplam talebini karşılayacağı düşünülmektedir. Şeker Kurulu, arzda ortaya çıkabilecek risklerin aşılması için tedbir olarak sadece ithalat değil diğer tüm seçenekleri masaya yatırmıştır ancak hali hazırdaki stokların 2014-2015 pazarlama yılının sonuna kadar yeterli olacağı kanaatine varmıştır."

"İklim koşulları pancar için olumlu seyretti"

Hali hazırda, pancar yetişme döneminin yarıya yakınının tamamlandığını, bu sürede yaşanan iklim koşullarının pancar için olumlu seyrettiğini vurgulayan Tekin, pancar ve şeker üretiminin gelecek pazarlama yılında istenilen düzeyde verimli geçmesinin beklendiğini açıkladı.

Hüsnü Tekin, pancar ile mısırın ikame tarımsal ürünler olmadığını belirterek, bu ürünler için hammaddesi oldukları ve bunlardan elde edilen şekerler üzerinden değerlendirme yapmanın daha doğru bir yaklaşım olacağını dile getirdi. AA

EN ÇOK OKUNANLAR