USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Sağlık

11 Şubat 2021 17:57

Gene2info Doğu Avrupa pazarına açılıyor

Gene2info, Avrupa’ya köprü oluşturacak Bulgaristan Temsilciliği’ni faaliyete geçirdi. Uluslararası Nadir Hastalık tanısı pazarına girişinin bir adımı olarak konumlandırılan bu girişim ile Gene2info, Doğu Avrupa pazarına da hizmet vermeye başlıyor.

Gene2info Doğu Avrupa pazarına açılıyor

Genetik hastalıkların teşhisine yönelik olarak geliştirdiği tanı kitleri ve biyoinformatik çözümleri ile teşhis süreçlerini hızlandıran Gene2info, 2021 yılına yeni bir girişimle başladı. Global biyoinformatik sektörünün Türk oyuncusu Gene2info, Doğu Avrupa ve yakın coğrafyaya açılma stratejisi doğrultusunda Bulgaristan Temsilciliği’ni faaliyete geçirdi. 

İnsan sağlığı ve yaşamını iyileştiriyor

Gene2info Bulgaristan Temsilciliği ile birlikte Doğu Avrupa’dan örnekler Türkiye’ye gelecek,  genetik ve biyoinformatik analizleri yapılacak. Orta vadede Doğu Avrupa’da da bir genetik analiz laboratuvarı ile test sürecini yerelde gerçekleştirmeyi planlayan Gene2info, biyoinformatik inovasyonlar yoluyla, insan sağlığını ve yaşamını iyileştirmeyi hedefliyor. 

Dünya pazarının yüzde 23’ünü oluşturuyor

Genetik tanı alanında nadir hastalıklarla ilgili çalışan hekimlere uçtan uca bir çözüm sunduklarını belirten Gene2info Kurucu Ortağı Bahadır Onay, “Genetik hastalıkların teşhisine ilişkin kesin sonuç veren genetik tanı kitlerini kullanarak yeni nesil dizi analizi (Next Generation Sequencing-NGS) çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Genel olarak yeni teknoloji olan NGS temelli genetik analiz çalışmaları konusunda Türkiye birçok ülkeden daha ileride. Gene2info olarak, Türkiye’de olduğu gibi genetik analiz hizmetini Doğu Avrupa’da da daha uygun şartlarda ve hızlı bir şekilde sunacağız. Avrupa’da şu anda nadir hastalık tanı pazarı 2019 yılında 3,9 milyar dolara ulaştı. Bu oran dünya pazarının yüzde 23’ünü oluşturuyor. Biz de öncelikle bu pazardan pay almayı hedefliyoruz” dedi.

Uzun yıllar Avrupa’daki uluslararası ilaç firmalarında üst düzey yönetici ve genel müdür olarak görev yapan Gene2infoBulgaristan Temsilcisi Kiril Dimitrov ise şunları söyledi: “Geleceğin tıbbı olarak görülen biyoinformatik sektörünün güçlü oyuncularından Gene2info’nun Doğu Avrupa’daki ilk kuruluşunu temsil etme şerefine sahip olduğum için kendimi çok ayrıcalıklı hissediyorum. Bulgaristan temsilciliğimizi, Gene2info’nun yurt dışındaki pazarda büyümesi için çok önemli bir adım olarak görüyorum. Gene2info olarak biyoinformatik alanının sunduğu yeniliklerle insan yaşamını iyileştirmeyi amaçlıyoruz. Doğu Avrupa’daki hastalara, sağlık mensupları ve ilaç şirketlerine yenilikçi çözümlerimizi sunmaya ve onlara Gene2info'nun sunduğu benzersiz hizmetinden yararlanma fırsatı sağlayacağımız için büyük heyecan duyuyorum.”

Daha hızlı tanı, daha düşük maliyet

Gene2info geliştirdiği yeni nesil genetik tanı kitleri ve biyoinformatik yazılımlar ile genetik tanıda hız kazandıran ve maliyeti düşüren etkin çözümler üretiyor.  Firma şu dönemde özellikle nadir hastalıkların tanı sürecine odaklanmış durumda. Genetik testler genellikle yurt dışında yapıldığı için bir testin sonucunun alınması ortalama 10-12 haftayı buluyor. Bu testlerin maliyetlerinin yüksek olması da ayrı bir handikap oluşturuyor. Ayrıca genetik testin yurt dışında yapılması durumunda, oluşan genetik veri yurt dışında tutuluyor, bu da Türkiye’de geçerli regülasyonlara göre sorun yaratabiliyor. Gene2info’nun temel farkı, tüm genetik tanı sürecini düzenli olarak 1 hafta gibi bir sürede ve tamamen Türkiye’de tamamlıyor olması. Genetik tanı hususunda, nadir hastalıklarla ilgili çalışan tüm hekimlere uçtan uca bir çözüm sunuluyor. Biyolojik örneğin doktordan alınması, anlaşmalı laboratuvarlarda hastalığa özel geliştirilen genetik tanı kiti ile biyolojik örnekten DNA’nın ayrılması, Yeni Nesil Dizileme yöntemleriyle DNA’nın dizilenmesi ve yapay zeka destekli biyoinformatik analizle medikal genetik tanı raporunun oluşturulmasına kadar tüm ihtiyaca yanıt veriliyor. Biyolojik materyaller ve genetik veri ülke sınırları içinde kalıyor.

EN ÇOK OKUNANLAR