USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

27 Şubat 2021 13:57

Engin Tuncer: Bizim müşterimiz markamızı sahiplenen, inceleyen, sorgulayan ve konuşan müşteridir

Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer ile Eyüp Sabri Tuncer'in yeni müşteri tanımı, dijitalleşme hamleleri ve yeni dönem yatırımlarını Platinonline.com için konuştuk. Tuncer "Bizim müşterimiz markamızı sahiplenen, inceleyen, sorgulayan ve konuşan müşteridir. Biz bunu çok severiz. Bize memnuniyetini, ihtiyacını, önerilerini iletir yazar, paylaşır, talep eder. Biz de müşterimizi dinleriz" dedi

Engin Tuncer: Bizim müşterimiz markamızı sahiplenen, inceleyen, sorgulayan ve konuşan müşteridir

Umut Çelik / [email protected]

1923 yılında Ankara'da küçük bir üretim atölyesi olarak kurulan Eyüp Sabri Tuncer, müşterilerin her zaman danışabileceği bir isim olmak adına, markaya kendi adını verdi. Zamanla görevi devralan ikinci kuşak yöneticisi, yurt dışında esans firmalarıyla iletişim kurarak kendi limon kolonyası formülünü oluşturdu. Böylece Eyüp Sabri Tuncer, Türkiye'de kendi formüllerini kullanan ilk Türk kolonya markası haline geldi. Üçüncü kuşakla da gelişimini devam ettiren Eyüp Sabri Tuncer, Platinonline.com'un 'yeni müşteri' dijital sohbetlerinin konuğu oldu. 1994'ten beri üçüncü kuşak olarak markayı devam ettiren ve kendi müşterilerinin markayı sahiplenen, inceleyen, sorgulayan ve konuşan müşteri olduğunu ifade eden Eyüp Sabri Tuncer Yönetim Kurulu Başkanı Engin Tuncer, araştırmaları da çok önemsediğinin altını çizdi.

Pandeminin ardından dijitalleşme süreci önemli bir hız kazandı. Bu dönüşüm, müşterilerin satın alma eylemlerini ve motivasyonlarını da değistirdi. Bu açıdan bakıldığında yeni müşteri kavramı sizin için ne anlam ifade ediyor?

Eyüp Sabri Tuncer markası 1923'den beri koşulsuz müşteri memnuniyetini önceleyen bir markadır. Bazı müşterilerimiz uzun yıllardır bizi ve ürünlerimizi bilir, kullanır takip eder, bazı müşterilerimiz ise bir vesile ile markamızı duymuştur fakat geniş ürün kategorimizdeki ürünler ile yeni tanışmıştır. Bizim markamızın bilinirliği çok yüksek, bu bilinirlik her geçen gün yeni müşterilerimizin artışını sağlıyor. Bizim gibi köklü bir marka için ise önemli olan yeni müşteri edinmenin ötesinde mevcut müşterilerimiz ve bizi ilk defa tercih eden herkese bu koşulsuz memnuniyeti sunabilmektir.

Pandemide değişen müşteri alışkanlıkları neler oldu?

Dijital dönüşüm süreci aslında pandemi ile başlamadı, fakat pandemi dönemi dönüşümü tahminlerimizin ötesinde hızlandırdı. Bu hız müşterilerimizin alışkanlıklarını da doğal olarak hızlı değiştirdi. Sadece bizim markamız özelinde değil 2020 yılının mart ayı itibariyle süreçler ve hepimizin alışveriş alışkanlıkları değişti, dönüştü.

"DİJİTAL YATIRIM YAPIYORUZ"

E-ticaret mağazamız bizim için uzun zamandır yatırım yaptığımız, önem verdiğimiz bir platform, pandemi ile birlikte e-ticaret mağazamıza olan ilgi büyük artış gösterdi. Müşterilerimiz daha fazla ürün seçeneğine kolayca erişebiliyor. Bununla birlikte yine pandemi dönemine özel kategoriler ile ilgili de kolonya, dezenfektan ve sıvı sabun grubundaki ürünlerimiz müşterilerimizin daha yoğun ilgi gösterdiği ürünler oldu.

X, Y ve Z kuşağı odaklı müşterilerinize ulaşmak için hangi inovatif stratejilere odaklanıyorsunuz?

Ben köklü markalara zamansız kavramını çok yakıştırıyorum. Eyüp Sabri Tuncer markası zamansız bir markadır. Her dönem her kesimden ve kuşaktan müşterimiz vardır, biz de onların ihtiyaçlarını, taleplerini anlamaya çalışır, hizmetimizi yeni ürünlerimizi bu bakış açısı ile geliştiririz. Popüler olana ilgimiz yoktur, güncel ve kalıcı olabilecek yaklaşımları öngörmeye çalışırız. Günümüzde kategori ve ürün çeşitliliği, vegan, glütensiz özel ürünler, tasarım, erişim kolaylığı, müşterinize ilgisi olan platformlardan dokunmak, bilhassa gençlere görsel yaklaşımlar, videolar ve pratik akılda kalıcı tanıtım stratejileriyle ulaşmak gerekiyor. Sosyal medyayı bütünsel değerlendirerek her müşterimize ilgili olduğu mecradan ulaşıyoruz.

Yeni dönemin müşteri beklentilerini analiz ederken hangi yöntemlere başvuruyorsunuz

Bizim müşterimiz markamızı sahiplenen, inceleyen, sorgulayan ve konuşan müşteridir. Biz bunu çok severiz. Bize memnuniyetini, ihtiyacını, önerilerini iletir yazar, paylaşır, talep eder. Biz de müşterimizi dinleriz. Müşteri Hizmetleri birimimiz her mesaj ile tek tek ilgilenir, takibini yapar. Bununla birlikte araştırmaları da çok önemsiyoruz. Dönemsel olarak farklı kalitatif, kantitatif yöntemlerden faydalanarak araştırmalarımızı yapıyoruz. Verilerin tek yönlü değil çok yönlü olması, bunların harmanlanıp sonuca ulaşılması gerekir, müşterimizi anlamamız ancak böyle mümkün.

Dijitalleşen dünyada yeni müşterilerin isteklerini karşılamada ne derecede etkili olduğunuzu düşünüyorsunuz?

Verimli kullanılırsa dijital mecraların çok demokratik olduğunu düşünüyorum. Yıllarca tek yönlü tanıtımlar yapıldı, artık müşteri de konuşabiliyor, sesini duyurabiliyor. Eğer duymak ve dinlemek isterseniz orada çok kıymetli mesajlar var.

Yeni müşteri istekleri ve müşteri algısının değismesi, markaların pazarlama süreçlerinde hangi değişiklikleri beraberinde getirdi?

Mecraları dönüştürdü, e-ticarete olan ilgi, aynı şekilde tanıtım yöntemlerinin dönüşümünü de hızlandırdı ve pazarlama süreçleri ağırlıklı dijital pazarlamanın yönetimi haline geldi. Burada geleneksel mecraları yok saymak mümkün değil, elbette hala devam ediyor, bunun dengesini önümüzdeki günlerde hep birlikte göreceğiz.

Hem online hem de offline dünyada yeni müşteriye ulaşabilmenin inovatif kodları neler?

Dengeyi sağlamak için hem mevcut müşterinizi hem de yeni müşteri adaylarınızı tanımanız gerekiyor. Müşterinizin ihtiyaçlarını, taleplerini ve en önemlisi hassasiyetlerini bilmelisiniz. Tek başına en güncel teknolojileri veya yeni mecraları süreçlerinize katmanız yeterli değil.

"YENİLENMEK GELECEĞE TAŞIR"

Örneğin biz diş macunu kategorisinde bir ihtiyaç fark ettik, ürün geliştirdik. Bu kategoride müşterimizin yoğun ilgisi ile karşılaşıyoruz. Aynı şekilde vegan, glütensiz ürünler geliştirmeye devam ediyoruz, önemli olan inovasyon aklını iş süreçlerinize dahil etmek. Biz köklü bir markayız, geleneksel yaklaşımlarımızı koruyarak geliştirmek, her gün sorgulamak, yenilemek bizi geleceğe taşıyacak kodlardır.

EN ÇOK OKUNANLAR