USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

19 Mart 2021 17:21

Banu Dedeman: Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konularına sahip çıkmamız gerekiyor

Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman ile Dedeman'ın kadın istihdamı ve kadın girişimcilere tavsiyelerini Platinonline.com için konuştuk. Dedeman “Ekonomide varlık göstermek için toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konularına sahip çıkmamız, bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

Banu Dedeman: Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konularına sahip çıkmamız gerekiyor

1966'da açılan ilk oteli Dedeman Ankara'nın başarısının ardından yurt içinde ve yurt dışında Dedeman Hotels & Resorts International imzası taşıyan otelleriyle bugün Türkiye ve yurt dışında en güçlü ve en deneyimli şirketlerden biri olan Dedeman, Platinonline.com'un 'kadın girişimciler' sohbetlerinin ilk konuğu oldu. Dedeman Hotels & Resorts International olarak kadının iş dünyasındaki rolünü ve varlığını önemediklerini ve kadın istihdamını desteklediklerinin altını çizen Dedeman Hotels & Resorts International Yönetim Kurulu Başkanı Banu Dedeman, kadın dostu bir marka olarak Dedeman Turizm Yönetimi şirketinde yönetim kurullarının %50'si, İcra Kurullarının ise %75'inin kadın olduğunu söyledi.

Kadın istihdamında Türkiye'yi hangi noktada görüyorsunuz?

Global olarak dünya nüfusuna baktığımızda kadın ve erkek oranı aşağı yukarı eşit olsa da iş yaşamında bu eşitlik dengesinin bozulduğunu görüyoruz. Dünyada okuma yazma bilmeyen insanların üçte ikisini kadınlar oluşturuyor. Politika ve bürokraside kadın oranı düşük. Dünya şirketlerini yöneten CEO'ların sadece %8'i kadın, Türkiye'de ise bu oran %4.

Özellikle pandemi ile kadın istihdamında bir düşüş de söz konusu. Bunun sebeplerini çok net bilmesek de bir gerçek var ki; kısıtlamalarla birlikte evlere kapandık, çocuklarının eğitiminden evdeki hijyene kadar birçok sorumluluk kadınların omuzlarına yüklendi. TÜİK'in "İstatistiklerle Kadın 2019" çalışmasının sonuçlarına göre kadınların işgücüne katılım oranı yüzde 29.4 iken, 5 Mart 2021'de yayınlanan "İstatistiklerle Kadın 2020" çalışmasında bu oranmaalesef yüzde 28,7. Pandemi sebebiyle bu oranın yüzde 26'lara kadar düşeceği de öngörülmekte.

"Kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konularına sahip çıkmamız gerekiyor"

Erkekler tarafından yönetilen bir iş yaşamı var. Bu eşitsizlik sadece toplumsal yaşamda kadın ve erkeğin yaşam standartlarını etkilemekle kalmıyor, aynı zamanda ekonomik büyümede insan kaynağını etkin kullanamadığımız için ciddi bir engel olarak karşımıza çıkıyor. Türkiye, G20 ülkesi olarak dünyanın yirmi büyük ekonomisinden biri. Ülke olarak bu rekabetçi ekonomide varlık göstermek için toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın istihdamı ve fırsat eşitliği konularına sahip çıkmamız, bu bilinçle hareket etmemiz gerekiyor.

Türkiye'de size göre kadın girişimciler en çok hangi konuda sorun yaşıyor? Bu konuda neler yapılmalı?

Kadınların iş hayatında karşılarına çıkan en büyük sorunun; yönetimde yükselmesini engelleyen, toplumsal cinsiyet kalıplarından meydana gelen ve gözle görünmeyen engeller, yani cam tavanlar olduğunu düşünüyorum. Bunu besleyen şeyin de iş yaşamındaki cinsiyet eşitsizlikleri olduğu aşikârdır.

"Kadınların aktif rol almasının desteklenmesi oldukça önemli"

Türkiye, dünyanın yirmi büyük ekonomisinden biri ise bu rekabetçi ekonomide varlık göstermek için cinsiyet eşitliği konularında sağlam adımlar atması gerekiyor. Çağdaş ve aydınlık bir gelecek için kadın istihdamının arttırılması, cinsiyet ve fırsat eşitliğinin sağlanması ve kadınların aktif rol almasının desteklenmesi oldukça önemli. Bu yaklaşımı önce birey olarak kendimize, sonra ailemize ve kurumlarımıza yansıtmamız gerekiyor.

Özellikle pandemi sürecinde kadınların yaşadığı sıkıntılara dikkat çeken ve bize çok değerli veriler sunan "Pandemide Kadın Girişimciler" raporu, Türkiye Kadın Girişimciler Derneği'nin (KAGİDER) girişimiyle ve Ipsos iş birliğiyle hazırlandı. Bu rapora göre kadın girişimciler Türkiye'nin öncelikli sorunlarını ekonomi (%30), koronavirüs (%23) ve adalet ve hukuk (%15) olarak sıraladı. Bu tablonun net olmasına ve yaşanan zorluklara rağmen yine bu raporun bir diğer sonucunun bize gösterdiği; firmaların yüzde 90'ının faaliyetlerine devam ettiğinin ve bunun da kadın girişimcilerin gücü, direnci ve dinamizmi sayesinde olduğudur. Fakat pandemi sürecinde yaşanan bu kayıpların giderilmesi için iş desteği, esnek çalışma modelleri, finansmana erişimin arttırılması ve teşvik paketlerinin sağlanması gerekmektedir.

Kadın girişimcilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Kadınların direncinin, gücünün ve dinamizminin ekonomi ve toplumsal hayat için çok değerli olduğunu tekrar vurgulamak isterim. Özellikle pandemi döneminde daha da hissettiğimiz erkek egemen alanlarda kendimize kadınlar olarak alan açtığımız ve nice alanlar daha açacağımız, değiştirip dönüştüreceğimiz bir yapı için; yılmadan, hassasiyet ve titizlikle çalışmaya ve düşünmeye devam etmeliyiz.

Finansmana erişimde kadınlara eşit davranıldığını düşünüyor musunuz?

Maalesef finansmana erişimde de cinsiyet eşitsizliği çeşitli şekillerde devam ediyor. Mesela aynı unvanla çalışan bir kadının ücretinin erkeğin ücretinden daha düşük olması, kadınların terfi sürecinin erkeklerin terfi sürecinden daha zor olması gibi durumlar nedeniyle iş yaşamında kadınların yolunu tıkayan örnekler var maalesef.

"Kadınlar, pandemiden erkeklerden daha fazla etkilendi"

Pandemi döneminde de kadınlar erkeklerden daha fazla etkilendiler. Zaten yetersiz gördüğümüz kadın istihdam oranı bu sebeplerle giderek daha da düşmekte. Kadınlar bu süreçlerde daha fazla efor sarf etmek durumunda kalıyorlar. Halbuki önemli olan cinsiyet farklılığı değil; bilgi, tecrübe ve iş gücüdür.

Kadınların kariyer planlamasında nelere dikkat etmeli?

Öncelikle meslek seçimi ve kariyer hedeflerinin doğru planlanması çok önemli. Doğru seçime karar verildiği anda da mesleki eğitimler almak, kariyer geliştirme programlarına katılmak ve yüksek performanslar göstererek hedefe ulaşmak adına adımlar atmanın yanı sıra karşılaştıkları sorunlar karşısında baskı ve ön yargılara karşı mücadele etme kararlılıkları da yüksek olmalıdır.

Kurumunuz kurumsal girişimciliği destekliyor mu? Kadın girişimcilere ve istihdamına yönelik şirketinizde izlenen politikalar hakkında bilgi verir misiniz?

Kadın istihdamına büyük önem veren bir grubun kadın yöneticisi olarak, ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ve sürdürülebilir kalkınmanın en önemli göstergelerinden birinin kadının işgücüne katılımı olduğunu düşünüyorum.

"Kadın dostu bir markayız"

Dedeman Hotels & Resorts International olarak kadının iş dünyasındaki rolünü ve varlığını önemsiyor, kadın istihdamını destekliyoruz. Kadın dostu bir marka olarak başkanı olduğum Dedeman Turizm Yönetimi şirketinde yönetim kurulumuzun %50'si, İcra Kurulumuzun ise %75'i kadın. Bugün 17 oteli yöneten, yönlendiren merkez kadromuzda, üst yönetimin %58'i kadın. Otel Genel müdürlerimizde ise sadece 1 genel müdürümüz kadın. Bu sayıyı elbette arttırmak istiyoruz. Mavi yaka dahil tüm çalışanlara baktığımızda ise çalışan sayımızın yüzde 30'u kadın. Bu oranlar Türkiye ortalamasının üstünde rakamlar. Bu yüksek oranların daha da artması öncelikli hedeflerimiz arasında yer alıyor. Bu ekip arkadaşlarımın hepsi sistemli, disiplinli yaptığı işi özenerek, severek yapan kadınlar. Onlarla çalışmaktan gurur duyuyorum.

EN ÇOK OKUNANLAR