USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Piyasalar

19 Temmuz 2016 14:39

Merkez Bankası tarih yazdı!

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti. Böylece politika faizi ve alt bant değişmedi.

Merkez Bankası tarih yazdı!

 

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, bugün gerçekleştirdiği Para Politikası Kurulu'nda beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan düşürerek yüzde 8.75'e çekti.

 

Politika faizi olan bir haftalık repo faizini ise beklentiler doğrultusunda yüzde 7.5'te bıraktı. TCMB faiz koridorun alt bandını yine beklentiler doğrultusunda yüzde 7.25'te tuttu.

 

Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 7,5 düzeyinde sabit tutulurken, Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 0 düzeyinde sabit tutuldu.

 

Borç verme faiz oranı ise yüzde 10,5'ten yüzde 10,25'e indirildi.

 

"ŞOKLARA KARŞI DAYANIKLILIK ARTMIŞTIR"

 

Merkez Bankası faiz kararının ardından cuma günü gerçekleşen başarısız darbe girişiminin ardından yaşanan süreç hakkında açıklamalarda bulundu:

 

"Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır. Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur. Ayrıca, sıkı para politikası duruşu, temkinli makroihtiyati politika çerçevesi ve 2015 yılı Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılması ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmıştır. Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir."

 

5 AYDA TOPLAM 200 BAZ PUAN İNDİRİM!
 

Merkez Bankası Erdem Başçı Başkanlığı'ndaki son toplantısında 25 baz puan, nisan, mayıs ve haziran ayındaki toplantısında da faiz koridorunun üst bandını 50'şer baz puan indirmişti. Böylece marttan bu yana yapılan toplam indirim 175 baz puana ulaşmıştı.

EN ÇOK OKUNANLAR