USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Otomobil

28 Ağustos 2015 09:14

Sürücüye ikinci şok

Zorunlu trafik sigortasında 1 Haziran'dan itibaren geçerli olan yeni fiyatlar sürücüyü zorlarken, bir kafa karışıklığı da şirketler arasında görülen devasa farkta yaşanıyor. Bu fark kaskoda % 60'ı, trafik sigortasında % 300'ü buluyor.

Sürücüye ikinci şok

BU YIL zorunlu trafik sigortası cep yakarken, şirketler arasındaki fiyat uçurumu da sürücülerin kafasını iyice karıştırıyor. Telesure’un sigorta satış kanalı koalay.com’un rakamlarına göre, aynı araca birebir aynı teminatları sağlayan trafik sigortası poliçelerinde 336 liradan 909 liraya kadar farklı fiyatlar bulunuyor. Aynı araç için teklif alınan kasko poliçelerinde ise fiyat 600 lira ila 1068 lira arasında dalgalanıyor. Yani zorunlu trafik sigortasında sigorta şirketleri arasındaki fiyat farkı yüzde 300’e, kaskoda ise yüzde 60’a yaklaşıyor. Telesure Sigorta CEO’su Bradley Du Chenne, poliçe satın almak isteyen birine 12 farklı sigorta şirketinden teklif verebildikleri için bu fiyat farkının görülür hale geldiğini söyledi. Sigorta satın almak isteyenlerin acentelerden aldıkları tekliflerde en fazla 3-4 farklı şirketin fiyatına ulaşabildiğini, bu nedenle de en uygun fiyatı yakalamalarının zor olduğunu ifade etti. 

SADECE YÜZDE 70'İ SİGORTALI

Türkiye’de 18 milyon araç içinde zorunlu trafik sigortası oranının yüzde 70, kasko oranının ise yüzde 34 olduğunu bildiren Chenne, "Türkiye’de sigorta satışında acente ağırlığı yüksek. Biz ise yalnızca online satış yapıyoruz. Daha uygun fiyatlar sunuldukça sigorta talebi artacaktır" değerlendirmesini yaptı.

FİYATLAR % 200 ARTTI 

Karayolları Zorunlu Trafik Sigortası’nda 1 Haziran 2015 tarihinden itibaren başlayan yeni dönem, etkilerini poliçe fiyatlarında göstermeye başladı. Buna göre, teminatları yükseltilip, kapsamı genişletilen sigorta poliçelerinde fiyatlar sürücüler için tam anlamıyla uçuşa geçti. Süresi biten poliçesini yenilemek isteyenler yüzde 200’e varan artışlarla adeta şok yaşıyor. 

En ucuz 546 lira oldu

Yeni düzenlemeyle birlikte 2015 için, İstanbul’da bir binek otomobil trafik sigortası alt limiti 546 TL olarak belirtiliyor. Zorunlu trafik sigortasındaki 'başlangıç fiyatı' illere göre değişiyor. Primlerden binek otomobiller için en yüksek olan şehir 696 TL ile Batman. En ucuz iller ise 287 TL’lik primle Burdur ve Çanakkale. Bu illeri 293 TL’ ile Balıkesir izliyor.

EN ÇOK OKUNANLAR