USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Portre

26 Şubat 2021 10:21
Platinonline.com

Emre Ayyıldız: Ulaşım tercihlerinde paylaşımlı araçlar öne çıktı

Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız ile Garenta, ikinciyeni.com ve MOOV'un yeni müşteri tanımı, dijitalleşme hamleleri ve yeni dönem yatırımlarını Platinonline.com için konuştuk. Ayyıldız “Bu dönemde aracı olanlar trafiğe kendi araçlarıyla, otomobil satın alabilecek durumda olanlar bir araç satın alarak ya da araç kiralama yoluyla ulaşım ihtiyacını gidermeye çalıştı. Salgın sonrasındaki yeni dönemle birlikte paylaşımlı araçlara olan bu ilgi artacak" dedi.

Emre Ayyıldız: Ulaşım tercihlerinde paylaşımlı araçlar öne çıktı

Umut Çelik / [email protected]

Anadolu Grubu çatısı altında 2014 yılında kurulan Türkiye'nin ilk yüzde yüz yerli sermayeli kurumsal rent a car markası Garenta, yine 2014 yılında kurulan ve 2.el online otomobil açık artırma platformu olarak hizmet vermeye başlayan ikinciyeni.com ve 2018'de Türkiye'deki bir ilki gerçekleştirerek serbest dolaşımlı araçlarla araç paylaşımı hizmetini İstanbul'da faaliyete geçiren MOOV, Platinonline.com'un 'yeni müşteri' dijital sohbetlerinin konuğu oldu. Ortaya çıkan "yeni müşteri" profilinin dijital dönüşümü hızlandırdığını söyleyen Garenta ve ikinciyeni.com Genel Müdürü Emre Ayyıldız, teknolojiyi daha etkin kullanan, çevre duyarlılığı artan, bütçe kontrolünü artıran, fayda odaklı bir müşteri profili oluştuğunun altını çizdi.

Pandeminin ardından dijitalleşme süreci önemli bir hız kazandı. Bu dönüşüm, müşterilerin satın alma eylemlerini ve motivasyonlarını da değiştirdi. Bu açıdan bakıldığında yeni müşteri kavramı sizin için ne anlam ifade ediyor?

Pandemi tüm dünyada teknoloji farkındalığını artırırken, dijital dönüşüm sürecini de hızlandırdı. Dijitalleşmeyle birlikte iş yapış şekillerinden müşteri beklentilerine ve hizmet dağıtım kanallarına kadar hemen her şey değişime uğradı. Tüketicilerin ihtiyaç duydukları tüm ürün ve hizmetleri internet üzerinden satın alabileceklerini belirttiği bir dönüşümün içindeyiz. Müşteri ihtiyaç ve beklentilerinin farklılaştığı bir dönemde, bu farklılıklara cevap verebilecek aksiyonları devreye almak ve müşteri beklentilerine hızlı adapte olabilmek, hızlı cevap verebilmek önemli hale geldi.

Dijital dönüşümün bu kadar hızlandığı bir dönemde MOOV ve ikinciyeni.com gibi tüm süreçlerin dijital altyapı üzerinden gerçekleştiği iki markaya sahibiz. Tam dijital altyapıyla hizmet veren markalarımızla müşteri beklentilerini her zaman anlık olarak görebiliyor ve çözüm üretebiliyoruz. Salgın döneminde de ilkleri gerçekleştirmeye devam ettik. 2020'de pazarlama bütçemizin yüzde 40'tan fazlasını dijital kanallara ayırdık, ayrıca tüm yıl boyunca dijital kanallarımız üzerinden gelen müşteri taleplerimizi ve iç görüleri dinleyerek müşterilerimizin talep ve beklentilerine göre hızlı aksiyonlar alıp hizmetlerimizi çeşitlendirdik.

"Tüketiciler, ikinci el otomobil satın alırken temasın minimumda olduğu süreçleri daha fazla tercih etmeye başladı"

İkinci el araç sektöründe kılavuz marka konumunda olan ve 130 binden fazla ikinci el otomobilin satışını tamamen dijital olarak web sitesi üzerinden gerçekleştiren ikinciyeni.com, salgın döneminde müşteri beklentilerine uygun çözümler sunmaya devam etti. Tüketiciler, ikinci el otomobil satın alırken temasın minimumda olduğu süreçleri daha fazla tercih etmeye başladı. Biz de ikinciyeni.com olarak, ikinci el otomobil satın alanlara sunduğumuz lojistik hizmeti sayesinde satın alınan araçları müşterilerimizin adreslerine kadar teslim ettik. Salgın öncesinde de var olan hizmetimiz, özellikle bu dönemde müşterilerimiz tarafından çok tercih edildi. Otomatik teklif özelliği sayesinde yoğun iş temposu ve günlük koşuşturma sürecinde günün otomobillerini takip edemeyen müşterilerimize belirledikleri oranda tekliflerini arttırma imkânı sunduk. Tam dijital altyapımızı fiziksel dünyaya da taşımak için 2020'nin son çeyreğinde bayilik sistemini hayata geçirdik. Böylece müşterilerimiz, platform üzerinden beğendiği aracı bayilerimizde de direkt görme şansı bulurken araçlarını bayilerimiz aracılığıyla anında satarak nakde çevirme imkânına da sahip oldu.

Türkiye'nin ilk serbest dolaşımlı araç paylaşım markası olan MOOV markamızla ise salgın döneminde ulaşım ihtiyacına cevap verdik. Salgınla birlikte hijyen ve mesafe hassasiyetleri arttı. Toplu taşımaya olan talep yüzde 85 oranında azaldı. Herkes sosyal izolasyon sağlayan, ekstra bir temas gerektirmeyen çözümlere odaklandı. Bu dönemde kişisel araçlarla trafiğe çıkma eğilimi arttı. MOOV'un tam dijital, bireysel ve sosyal izolasyon sağlayan hizmeti bu dönemde önemli bir ihtiyaca cevap verdi. MOOV ile toplu taşıma kullanmak istemeyen ama çalışmaya devam etmek zorunda olan kitle için önemli bir sorumluluk üstlendik ve ciddi bir ulaşım alternatifi olduk. Aralık ayında MOOVER olarak tanımladığımız kullanıcılarımızın katılımıyla gerçekleştirdiğimiz ankette de MOOV'un yüzde 61 oranında işe gidip gelmek amacıyla kullanılması bizi doğruluyor. Sağlık çalışanları, güvenlik görevlileri, kamu çalışanları gibi büyük bir grubun ulaşım ihtiyacına çözüm sunduk.

Sağlık ve hijyen hassasiyetlerine ek olarak, iklim krizi de giderek daha fazla konuşulan bir başlık haline geldi. Araç paylaşımı sistemlerinin çevresel sürdürülebilirlik anlamında da oldukça önemli bir rolü bulunuyor. Yalnızca MOOV markamızla Covid-19 salgınına rağmen 2 sene içerisinde filomuzu yaklaşık üç kat artırarak 2 milyon defa kiralama sayısına ulaştık ve çevreci bir ulaşım modeli olarak 12 bin ton CO2 salınımının önüne geçtik.

Pandemide değişen müşteri alışkanlıkları neler oldu?

Salgının her şeyden çok müşteri değer ve davranışlarına etkisi oldu. Salgın sürecinde müşterilerin markalara olan bakış açıları, salgının aşamalarıyla doğru orantılı olarak farklılaştı. Ortaya çıkan "yeni müşteri" profili dijital dönüşümü hızlandırdı. Teknolojiyi daha etkin kullanan, çevre duyarlılığı artan, bütçe kontrolünü artıran, fayda odaklı bir müşteri profili oluştuğunu söyleyebilirim. Salgında online alışverişte yaşanan artış da bu yeni müşteri profilinin oluşumunu tetikledi. İstanbul Ticaret Odası'nın (İTO), salgının sektörlere etkisini araştırmak için hazırladığı Pandemetre 2020 araştırmasının sonuçlarına baktığımızda da kartlarla yapılan alışveriş tutarının ilk kez 2020 yılında 1 trilyon lirayı geçtiğini görüyoruz.

"Temassız kiralama imkânı ve tam dijital hizmet sayesinde ön plana çıktı"

Bu dönemde aracı olanlar trafiğe kendi araçlarıyla, otomobil satın alabilecek durumda olanlar bir araç satın alarak ya da araç kiralama yoluyla ulaşım ihtiyacını gidermeye çalıştı. Araç paylaşım modelleri de sundukları sosyal izolasyon, temassız kiralama imkânı ve tam dijital hizmet sayesinde ön plana çıktı. MOOV özelinde örnek vermek gerekirse, salgın döneminin başlarında, nisan ve mayıs aylarındaki sokağa çıkma kısıtlamaları dikkate alınmazsa salgın öncesi dönemden daha iyi ciro hacimlerine ulaştık. Sözleşmeden kiralamaya kadar tam dijital olarak sunduğumuz hizmetle farklılaştık.

Covid-19 salgını, ulaşım tercihlerinde paylaşımlı araçların önemini gösterdi. Salgın sonrasındaki yeni normal dönemle birlikte paylaşımlı araçlara olan bu ilginin daha da artacağını düşünüyorum.

X, Y ve Z kuşağı odaklı müşterilerinize ulaşmak için hangi inovatif stratejilere odaklanıyorsunuz?

Tam dijital markalara sahip olan bir şirket olarak X ve Y kuşağıyla ilişkimiz oldukça yoğun. Bununla birlikte ikinci el otomobil alım satım platformumuz ikinciyeni.com ile X kuşağına da hitap ediyoruz.

ikinciyeni.com markamızla faaliyet göstermeye başladığımız 2014 yılından bu yana tam dijital altyapıyla hizmet veriyoruz. Dijital kasları son derece güçlü bir şirketiz. Bununla birlikte geçen yılın son çeyreğinde bayileşme atağına geçtik ve dijitaldeki gücümüzü fiziksel dünyaya da taşımaya başladık. İlk bayilerimizi İstanbul Sancaktepe'deki OtoStat'ta ve Gaziantep'te açtık. Müşterilerimiz artık satın almak istedikleri araçları bayilerimizde direkt görüp deneyimleyebiliyor, satmak istedikleri araçlarını bayilerimiz üzerinden satarak nakde çevirebiliyor. Fiziksel dünyadaki varlığımızı 2021 yılı içerisinde geliştirerek omni channel yapıyı güçlendirmeyi ve tüm müşteri gruplarına diledikleri noktada temas etmeyi hedefliyoruz.

"MOOV markamıza olan yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz"

MOOV çatısı altında paylaşım ekonomisi temelli olan araç paylaşımı sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Sektörümüzde lider pozisyondayız. Y kuşağının ekonomide giderek daha fazla söz sahibi olması ve Z kuşağının da iş hayatına katılmasıyla birlikte sahip olmaktan ziyade ihtiyacın kadar kullan mottosuyla çalışan paylaşım ekonomisinin gelecekte daha fazla tercih edileceğini görüyoruz. Bugün bile bunu hissediyoruz ve MOOV markamıza olan yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. Filomuzu üç katına çıkarttık, salgına rağmen İzmir ve Ankara'ya da MOOV'u götürdük ve üç büyükşehirde aynı uygulama üzerinden hizmet veriyoruz.. Uygulama üzerinden yazılım yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. İş modelimizi uygulama üzerinden kurduğumuz için MOOVER'ların taleplerini anlık görebiliyoruz ve dijital çağa uygun bir şekilde çok hızlı çözümler üretebiliyoruz. Bu da MOOVER'larla olan ilişkimizin gelişmesini, bir sosyal kulüp gibi faaliyet göstermemizi sağlıyor.

Dijitalleşen dünyada yeni müşterilerin isteklerini karşılamada ne derecede etkili olduğunuzu düşünüyorsunuz?

Müşterilerimizin beklentilerini, taleplerini, şikayetlerini dijital hizmetlerimiz sayesinde görebiliyor ve çözüm geliştiriyoruz. Örnek vermek gerekirse, MOOV markamızda araçların şanzıman tipine ve yakınlığına göre filtrelenmesini sağladık. Fırsat araçları oluşturduk ve dünyadaki araç paylaşım uygulamaları arasında bir ilki gerçekleştirerek kitle kaynak kullanımı (crowd sourcing) yapmaya başladık. Dünya çapındaki bu inovatif yaklaşımımızı biraz anlatmak gerekirse, MOOVER'lara fırsat araçları başlığı altında "Yıkama Fırsatı", "Yakıt Fırsatı", "Mesafe Fırsatı" seçenekleri altında 60 TL'ye varan indirimler sunuyoruz ve böylece hem indirim kazanmalarını sağlıyor hem de gelir modeli olarak adlandırabileceğimiz bir dünyanın kapısını aralıyoruz. Mesafesi ve süresi belli kiralamalar için farklı alternatifler oluşturarak avantajlı paketler geliştirdik. Kiralamaların sonuna 3 dakika ek süre tanımladık ve zaman farkından dolayı oluşan fiyat farkının önüne geçtik. MOOV markamızla araç paylaşımı sektöründe dünya çapında ilkleri gerçekleştiriyor ve MOOVER'ların katılımıyla geniş bir aile olarak yolumuza devam ediyoruz.

ikinciyeni.com çatısı altında ulaşım ihtiyacının her zamankinden daha önemli hale gelmesiyle birlikte, kullanırken sat özelliğini hayata geçirdik. Böylece müşterilerimiz, araçlarını platform üzerinden satarken 500km daha kullanabiliyor ve yeni bir araç alana kadar ulaşım ihtiyacını bu şekilde karşılayabiliyor.

Önceliğimiz müşterilerimizin taleplerini tam olarak karşılayabilmek, onları memnun etmek ve yeni çözümler geliştirerek farklılık yaratmak. İkinciyeni.com ve MOOV markamızla tam dijital altyapı hizmeti sunuyoruz. Sadece pandemi döneminde değil pandemi öncesi dönemde de müşterilerimizin talep ve beklentilerine cevap verecek hizmet anlayışıyla ilerledik.

Hem online hem de offline dünyada yeni müşteriye ulaşabilmenin inovatif kodları neler?

Her şeyden önce müşteriyi iyi anlamak, ihtiyaçlarına göre projeler geliştirmek ve çözümler sunmak gerekiyor. Dolayısıyla müşteri iç görüsünü anlayan, müşteri gibi düşünen ve bu düşüncelere uygun çalışabilecek ekip yapılanması çok önemli. Bu ekip yapılanmasını sağlamak için de özgürlükçü bir fikir paylaşımı ortamı oluşturulmalı, her fikre değer verilip değerlendirilmeli diye düşünüyorum. Aslında işin sırrı yine ortak bir kültürde buluşan çalışanların aktif bir şekilde sürece dahil olması ve müşteri beklentilerine uygun çözümler sunulması diyebilirim.

Dijital elbette hiç olmadığı kadar önemli ancak bununla birlikte fiziksel satış kanalları da önemini koruyor. İş süreçlerine uygun çözümlerin geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. ikinciyeni.com'da dijital kaslarımızı fiziksel satış sürecine de dahil olarak güçlendirdik. Garenta çatısı altında gerçekleştirdiğimiz günlük kiralama operasyonunda bayilerimizle büyümeye devam ediyoruz. Salgına rağmen 2020 yılında 14 ilde 23 bayi açtık. Bugün itibarıyla toplamda 48 bayiye ulaştık. MOOV'da ise dijital gücümüzle birlikte faaliyet alanımızı genişletmeye odaklandık. İstanbul, İzmir ve Ankara'da tek uygulama üzerinden hizmet veriyoruz.

EN ÇOK OKUNANLAR