USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Hazır Giyim

12 Nisan 2021 16:05

Türk moda endüstrisinin vitrini: Fashion Week İstanbul

Türk tasarımcılar ve markalar, Fashion Week Istanbul ile bir kez daha küresel vitrindeki yerini almaya hazırlanıyor. Bu sene 13-16 Nisan tarihleri arasında dijital olarak gerçekleşecek Fashion Week Istanbul, modanın görsel sanatla buluştuğu kısa filmlerle sınırları aşarak tüm dünyayla buluşacak.

Türk moda endüstrisinin vitrini:  Fashion Week İstanbul

İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği'nin (İHKİB) organizasyonuyla düzenlenen Fashion Week Istanbul, bu sezon 13-16 Nisan tarihleri arasında dijital olarak gerçekleşecek ve www.fashionweek.istanbul adresinden takip edilebilecek.

T.C. Ticaret Bakanlığı öncülüğünde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) nezdinde kurulmuş olan Türkiye Tanıtım Grubu (TTG) tarafından desteklenmekte ve Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ile İstanbul Moda Akademisi (İMA) iş birliğinde yürütülmekte olan Fashion Week Istanbul, 4 gün boyunca Türk tasarımcıları ve markalarını küresel vitrine taşıyacak.

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Cem Altan ile Fashion Week Istanbul'un sektöre olan katkısını ve dijitalleşme yolculuğunu konuştuk.

İlk dijital moda haftasını geçtiğimiz yıl gerçekleştirmiştiniz. Bu dijital dönüşümün size katkıları neler oldu?

Evet, geçtiğimiz yıl ilk dijital moda haftamızı gerçekleşirdik. Türkiye'nin en özel destinasyonlarında ve İstanbul'un tarihi mekanlarında 30 farklı moda filmi, koleksiyon defileleri ve fotoğraflar çekimleri gerçekleştirdik. Dijital moda haftamızda defile ve filmlerimizi 7 milyon kişi izledi. Tanıtım iş birliği yaptığımız ünlülerle 3 milyon kişiye ulaştık. Dijitalleşmedeki başarısını da kanıtlayan moda haftamız, bu yıl ikinci kez dijital olarak gerçekleşecek. Dijitalleşme; fiziksel sınırların ötesine geçme, hedef ülkelerdeki moda endüstrisi ve tüketicisine ulaşmak adına çok önemli. Dünyanın en önemli moda satın alıcılarına dijital showroom'lar üzerinden kolay erişim ve sipariş verme imkanı sunuyor.

Fashion Week Istanbul pandemi bitse de bundan sonra yoluna dijital olarak mı devam edecek?

Dijitalleşme, pandemi bitse bile Fashion Week Istanbul'un bir parçası olacak. Pandemiyle birlikte dijitalleşmenin gücü bir kez daha ön plana çıktı, Fashion Week Istanbul da bu anlamda trendlerin önünde ileriliyor. Pandemi sona erdiğinde hem fiziksel hem de dijital olarak yaratıcılığı ülke sınırlarının dışına taşımaya devam edeceğiz.

Fashion Week Istanbul'un Türk moda endüstrisindeki yeri nedir? Türk moda endüstrisi adına hangi misyonları üstleniyor?

2009 yılından bu yana düzenlenen ve uluslararası moda haftaları takvimlerine girmeyi başarmış Fashion Week Istanbul, ülkemiz hazır giyim ve moda endüstrisinin global tanıtımı için mevcut en güçlü değer. Dünyadaki moda haftaları içinde de ilk 10'da yer alıyor. Bilindiği üzere moda haftaları; gerçekleştirildikleri şehirleri turizm haritasına global moda destinasyonu olarak yerleştiren, 3 trilyon dolarlık global moda endüstrisinin aktif bir oyuncusu haline getiren, bu sayede ülke tanıtımı, pazarlama ve şehir ekonomisine ölçülebilir değerlerde yüksek katkı sağlayan ekonomik bir iş modeli. İstanbul'u ve Türkiye'yi tanıtmak ve global moda endüstrisinde bir Türk akımı yaratmak en büyük hedeflerimizden biri. Fashion Week Istanbul'un uluslararası marka bilinirliği ve değeri; Türk hazır giyim ve moda endüstrisinin ve elbette tüm yaratıcı endüstrilerin global tanıtımı için önemli bir alt yapı oluşturuyor.

Markalı ihracat rakamlarına katkısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hazır giyim, Türkiye ihracatının üçüncü büyük sektörü ve net döviz girdisinde ise birinci sırada yer alıyor. Sektörün hedefi; orta vadede 33 milyar dolar ihracat gerçekleştirmektir. Fashion Week Istanbul, bu hedeflerinin desteklenmesinde önemli kaldıraçlardan biri. Tasarım ve markalaşmanın kaldıraç etkisi, dünya hazır giyim ticaretinden aldığımız payın artırılmasında büyük önem taşıyor. FWI ile, tasarımcılarımızın doğru hedef kitleyle buluşmasını sağlayarak ihracatımızın büyümesine destek oluyoruz. Kısa vadede hedefimiz, tasarımcılarımızın ihracatımızdaki payını arttırmaktır. Sektörün ihracat değeri içerisindeki markalı ihracat değerini %25 seviyelerine çıkarmaktır.

Nasıl bir tanıtımla ilerliyorsunuz?

Bu yıl global tanıtım projemiz doğrultusunda; Vogue Runway, Business of Fashion ve dünyanın en önemli moda iletişimi şirketi Karla Otto ile iş birliklerimiz bulunmakta. Uluslararası sosyal medya tanıtım projelerine, dünyanın önde gelen influencer'larıyla iş birliklerine, özel tanıtım, belgesel ve moda filmlerine imza atıyoruz. Dünyanın en büyük dijital showroom'u JOOR ile satış odaklı çalışmamız da devam ediyor.

Fashion Week Istanbul'un Türk moda endüstrisi adına önümüzdeki dönem hedefleri arasında başka hangi konu başlıkları var?

Fashion Week Istanbul'u sanatın farklı disiplinleri ile bütünleşen bir festival gibi kurgulamayı hedefliyoruz. Kurulması yönünde ilk adımlarını attığımız Türkiye Moda Konseyi'ni etkinleştirip yeni tasarım markalarını da bünyemize katarak uluslararası moda dünyasındaki varlığımızı daha da yukarı çekeceğiz.

EN ÇOK OKUNANLAR