USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

31 Ağustos 2015 09:04

Faizleri artırmak doları düşürmez

Son dönemde kurda yaşanan dengesizliklerin Türkiye'nin temel verilerinden kaynaklanmadığına işaret eden DEİK Başkanı Vardan, "Onun için ben faizleri artırmanın doları veya euroyu düşürmede cevap olacağı kanaatini taşımıyorum" diye konuştu.

Faizleri artırmak doları düşürmez

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Cihad Vardan, faizlerin artmasının, kendilerine ekstra maliyetlerin gelmesi anlamını taşıdığını belirterek, "Tabii öbür taraftan insanlar şunu düşünüyor; 'Döviz arttığı zaman maliyet artmıyor mu?' Doğru, fakat biz burada faizleri artırmakla dolarda bir düşüşün sağlanabileceği kanaatini taşımıyoruz" dedi.  

HERKES İSTİKRAR İSTİYOR 

Vardan, dünyanın genelinde bütün kurlarda bir oynaklık olduğunu belirterek, kur konusunun sadece Türkiye'nin değil, tüm dünyanın sorunu olduğunu, fakat Türkiye'de buna ilaveten iç sorunların da bulunduğunu dile getirdi. Kısa vadede bunların düzelip düzelmeyeceğini kimsenin bilemeyeceğini vurgulayan Vardan, herkesin istikrar istediğini ifade etti. Vardan, alınan yeniden seçim kararına işaret ederek, "Yeniden seçim kararı en azından belli bir belirsizliğin ortadan kalkmasına vesile olacak diye düşünüyorum" diye konuştu. 

KAYNAĞI TÜRKİYE DEĞİL Kİ! 

Vardan, dengesizliklerin Türkiye'nin temel verilerinden kaynaklanmadığına işaret ederek, "Türkiye'nin içeride bazı belirsizlikleri olsa da 'bunları ortadan kaldırmak için faizi yükseltelim' diye bir şey yok. Onu düzelttiğiniz zaman diğer taraf düzeliyor değil. Onun için ben faizleri artırmanın doları veya euroyu düşürmede cevap olacağı kanaatini taşımıyorum" ifadelerini kullandı. 

Çözüm ticarette yerel para 

Vardan, Türkiye'nin mümkün olabildiği ölçüde komşu ülkelerle yaptığı ticarette yerel para birimini kullanmanın yollarını araması gerektiğini kaydederek, "En azından bu şekilde bölgesel olarak paramız rezerv hale gelebilecektir. Bunu Rusya, İran ve hatta yüksek montanlı çalıştığımız Çin ile yapabilmeliyiz" dedi. 

Ayrı durmaları hoş olmadı 

Vardan, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından DEİK'e açılan dava nedeniyle derneğin eski başkanı Haluk Dinçer'le dava konusunu konuşmadıklarını söyledi. O dönem yönetim kurulunda yer alan herkesi Ekonomi Bakanı'nın bizzat arayarak DEİK'in yeni baştan oluşturulduğunu, yeni bir formasyona sokulduğunu ve bu yeni oluşumda aranan kişinin de bulunmasını arzu ettiklerini söylediğini aktaran Vardan, şöyle devam etti: "Daha geniş bir temsil kabiliyeti olan yeni yapıda Haluk bey de bu arananlardan biridir. Bu bağlamda Haluk Bey'den böyle bir teyit de alınmışken, onların ayrı durması hoş olmadı. Dava konusu tamamıyla kendi bilecekleri bir şey." 

EN ÇOK OKUNANLAR