USD

-
-%

EUR

-
-%

GBP

-
-%

ALTIN GR

-
-%

BIST 100

-
-%

Ekonomi Haberleri

27 Ağustos 2015 08:45

4,5 G hızından önce fiyatıyla uçurdu

BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık'ın yönettiği 4,5G ihalesi sonuçlandı.18 ihalenin 8'ini Turkcell, 5'ini Vodafone, 5'ini de Avea kazandı.Evrakları eksik olan NetGSM firmasının katılamadığı ihalede Vodafone, Turkcell ve Avea yarıştı.

4,5 G hızından önce fiyatıyla uçurdu

Merakla beklenen 4.5G ihalesinde gelir, 4 milyar euroya yaklaştı. Operatörler arasında kıran kırana rekabetin yaşandığı ihale, neredeyse tüm gün devam etti. İhale, Turkcell, Vodafone ve Avea’nın kıyasıya mücadelesine sahne oldu. 2.7 milyar asgari değer beklenen 4.5G ihalesinde toplam tutar KDV dahil 3 milyar 960 milyon euro olarak gerçekleşti. 

4.5G olarak bilinen IMT-Advanced Yetkilendirmesi İhalesi dün yapıldı. Turkcell, Vodafone ve Avea’nın kıyasıya yarıştığı ihalede, toplam bedel tahminleri yüzde 44 aşarak KDV hariç 3.3 milyarı, KDV dahil olarak ise 3.9 milyar euroyu aştı. Dün sabah saat 10.30’da başlayan ihale tam 5.5 saat sürdü. Turkcell, Vodafone, Avea ve Netgsm’in katıldığı ihaleye BTK Başkan Yardımcısı Deniz Yanık başkanlık etti. Dev ihale önce kapalı, ardından açık teklif usulüyle yapıldı. 

20 AYRI PAKET SATILDI 

İhalede, 5 frekans bandında, her bir frekans paketi için belirlenen asgari değerler üzerinden 20 frekans için satış gerçekleştirildi. İhalede 800, 900, 1800, 2100 ve 2600 MHz frekans bantlarında toplam 390.4 MHz'lik bir frekans kaynağının satışı yapıldı. 

1 NİSAN'DA GEÇİLİYOR

Bu 20 ayrı frekans paketinin asgari değer toplamı KDV hariç 2 milyar 298 milyon, KDV dahil ise yaklaşık 2.7 milyar euro olarak öngörüldü. Yetkilendirme süresi olarak, 30 Nisan 2029 tarihi belirlendi. 1 Nisan 2016 itibarıyla yeni teknolojiyle hizmet verilecek. İhale bedeli, peşin veya ilki peşin olmak üzere takip eden 6'şar aylık dönemlerde ödenmek üzere 4 taksitte yatırılabilecek. 

NETGSM iHALEYE KATILMADI 

İhalede verilen tekliflerin toplamı ise öngörülen rakamları yüzde 44 aştı. KDV dahil 2.7 milyar olarak öngörülen teklif bedeli 3 milyar 960 milyon 212 bin 918 Euro oldu. KDV hariç ise bu bedel 3 milyar 356 milyon 112 bin 643 Euro olarak gerçekleşti. Zarfların açılmasının ardından Avea, Vodafone ve Turkcell’in bilgi ve belgelerinde eksik bulunmadı. Netgsm ise ihaleye katılmayacağını bildirdi.

İHALEYE DAMGA VURDUK

TURKCELL CEO’su Kaan Terzioğlu, yaptığı açıklamada lisans bedelleri ve teknolojik yatırım için her türlü kaynağı hazırladıklarını söyledi. Terzioğlu, kurdaki hareketleri izlediklerini, şirket olarak hazır olduklarını belirterek, "İhale centilmence bir rekabetle gerçekleşti. Türkiye'nin her yerini kablosuz fiber ağlarla donatabileceğiz" dedi.

EN ÇOK TEKLiF TURKCELL'DEN

KIRAN kırana geçen ve yaklaşık 6.5 saat süren dev ihalede, GSM şirketlerinden Turkcell 1.62 milyar euro, Avea 954.6 milyon euro, Vodafone 778 milyon euroluk teklifte bulundu. Böylece hem pakette, hem finansmanda en çok teklif Turkcell'den gelmiş oldu. Günün sonunda 4.5G ihalesinde Turkcell 8, Avea ve Vodafone 5'er paket satın aldı. İhale kararı BTK'nın onaylanmasıyla kesinleşecek.

İdeal blokları aldık nakit ödeyeceğiz

VODAFONE Türkiye CEO'su Gökhan Öğüt, müşteriler için en ideal blokları almaya çalıştıklarını söyledi. Öğüt yaptığı açıklamada, nakit ödeme modelini düşündüklerini belirtterek, "Dijital dönüşümde çok önemli bir adım atılmış oldu. Dünyadaki en ileri mobil teknolojiyi Türkiye'ye getirme heyecanını yaşıyoruz. Hazırlıklarımızın çoğu tamam, 1 Nisan'a hazırız" dedi. Öğüt, "Ödemeyi nakit olarak yurtdışı kaynaklarımızı kullanarak yapacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Yeni oyunun kurucusu olacağız

TÜRK Telekom CEO'su Rami Aslan, ihalenin sektörde daha adil rekabet ortamı yaratacağını kaydetti. Aslan, "Sağlıklı rekabet sağlıklı pazar getirecek. Fiber altyapımız ve tecrübemizle mobildeki bu yeni oyunun kurucusu olacağız İhale sonucunda finansal olarak hazırız" dedi. Avea CEO'su Erkan Akdemir ise, "Ödeme planlarmız hazır, fiyat beklentilerimiz dahilin de" dedi.

4.5G ile hayatımıza ne yenilikler gelecek?

4.5G, özellikle video seyredenler, cep telefonuyla laptopunu internete bağlayanlar için büyük bir fark oluşturuyor. 4.5G, genellikle büyük miktarlarda veri transferi yapıldığında önemli avantaj sağlıyor. Burada da hizmet sağlayıcısının kotaları devreye giriyor. 5 dakikalık bir şarkıyı WCDMA 100 saniye, HSPA 10 saniyede ve LTE 0.38 saniyede sunuyor. 74 dakikalık bir albümü ise WCDMA 4 saat, HSPA 25 dakika ve LTE 54 saniyede indirebiliyor. 160 dakikalık bir DVD filmi WCDMA 21 saat, HSPA 2 saat ve LTE 4.8 dakikada getirebiliyor. HD kalitesindeki 1 saatlik film, WCDMA ile 3 gün, HSPA ile 8 saat ve LTE ile 15 dakikada bilgisayara yüklenebiliyor.

 

EN ÇOK OKUNANLAR